Oare este normal ca puiul meu sa nu doarma la pranz? De ce se comporta ca un bebelus? Este oare normal sa mearga pe varfuri? Sunt doar cateva dintre intrebarile care ii framanta pe parinti in legatura cu dezvoltarea copiilor lor. Am inventariat pentru parintii care se alarmeaza prea usor 20 de intrebari „este normal” si raspunsurile lor cu privire la comportamentul copilului.
Cu siguranta si tu ti-ai pus o multime de intrebari care mai de care mai nastrusnice. Asadar, ne-am gandit sa iti venim in ajutor si sa iti raspundem la 20 cele mai intalnite dileme ale parintilor din intreaga lume.
1. Copilul nu mai vrea sa doarma dupa amiaza. Este normal?
De regula, pana la varsta de 4 ani, copiii au nevoie de cel putin o ora de somn, in timpul zilei. Insa daca puiul tau nu vrea sa mai doarma la pranz, nu ai motive sa te ingrijorezi. Este foarte posibil sa aiba un somn suficient de odihnitor in timpul noptii.
Conform pediatrului Bruce Weinstoc, de la spitalul din Norwood, Massachusetts, corpul uman este foarte adaptabil, iar cel mai important este ca pe durata celor 24 de ore sa primeasca suficienta odihna. Cand si cum asiguram doza de odihna necesara organismului nu conteaza atat de mult in opinia specialistului.
Oamenii de stiinta considera ca, daca micutul tau doarme linistit 13-14 ore pe noapte, este foarte posibil sa nu mai simta nevoia sa doarma si ziua. „Daca cel mic este binedispus, are chef de joaca, nu este iritat, nu adoarme cand nu te astepti si se trezeste singur, poti fi sigur ca regimul lui de somn este sanatos si functioneaza perfect”, mai explica Weinstock.
2. Copilul merge pe varfuri. Este normal?
Daca nu o face tot timpul, cu siguranta nu este ceva ce ar trebui sa te alarmeze. Cei mai multi dintre copii au tendinta de a pasi pe varfuri cand incep sa invete sa mearga sau pentru ca vor sa para la fel de inalti precum parintii. Iar unii dintre ei merg pe varfuri si pentru ca, pur si simplu, li se pare amuzant.
Daca insa mersul pe varfuri devine un obicei, specialistii recomanda sa te adresezi unui pediatru. Mersul pe varfuri poate semnala diverse afectiuni, precum paralizia cerebrala. Aceasta boala poate aparea mai ales in cazul copiilor nascuti prematur si afecteaza controlul miscarii si al posturii.
O alta cauza a mersului pe varfuri poate fi faptul ca tendonul lui Ahile este mai scurt decat in mod normal. Desi destul de rara, copiilor cu o asemenea anomalie le este foarte greu sa mearga normal daca nu primesc ajutor specializat. Doctorii ne asigura ca problema se remediaza destul de usor, prin interventie chirurgicala sau kinetoterapie si streching.
3. Copilul mananca putin. Este normal?
Categoric da. Cei mici sunt foarte pretentiosi, au apetitul mic, capacitatea de concentrare scazuta si starea de spirit schimbatoare, spun specialistii. De aceea, pot lasa impresia ca nu mananca suficient. Daca se dezvolta normal si ia in greutate corespunzator, nu ai de ce sa iti faci griji.
Secretul este sa ii oferi o gama variata de alimente sanatoase si sa il lasi pe el sa aleaga ce vrea sa manance. Desi poate fi dificil, incearca sa nu il convingi sa mai manance „inca putin”. Fiind la varsta la care incepe sa isi exprime dorinta de independenta, poate deveni reticent fata de hrana, in general, sau poate dezvolta obiceiuri nesanatoase, mancand mai mult decat este necesar.
4. Copilul are gaze. Este normal?
De cele mai multe ori da, ne asigura pediatrii. Gazele copiilor apar in urma alimentelor pe care le consuma, exact la fel cum apar si la adulti. „Micutii consuma alimente variate pe care nu le-au mai mancat anterior.
Cand copilul tau are gaze, incearca sa-ti aduci aminte ce a mancat in ziua respectiva. Probabilitatea ca mancarea sa fie cauza gazelor este foarte mare”, explica Debbie Thompson, asistenta la Centrul Medical de Copii, din Dallas.
In cazul in care organismul copilului nu absoarbe in totalitate mancarea – spre exemplu, lactoza din produsele lactate sau zaharul din bauturile dulci – acestea ajung in colon, unde sunt fermentate de bacterii si duc la aparitia gazelor, durerii abdominale, diareei si uneori a starilor de voma.
Insa cu cat copilul creste, organismul lui se va obisnui cu aceste alimente si nu va mai avea astfel de reactii.
Daca aparitia gazelor continua sa il deranjeaza pe micut si este insotita de dureri de burta, consulta si medicul pediatru. Pot aparea probleme serioase, precum intoleranta la lactoza sau alergii alimentare.
5. Este normal sa-i lacrimeze ochii copilului cand este racit?
Daca lichidul nu are nicio culoare este in regula. Dar daca lichidul devine lipicios si vascos, de culoare galbena sau verde, adreseaza-te imediat doctorului. Este posibil sa aiba o infectie oculara. De asemenea, alergiile pot cauza lacrimarea ochilor.
Tratamentul optim este o buna igiena oculara astfel incat infectia ori raceala sa nu se transmita. Asigura-te ca servetelele cu care il stergi nu intra in contact cu altcineva.
6. Copilul are par pe corp in mod vizibil. Este normal?
Specialistii ne asigura ca, in marea majoritate a cazurilor, acest lucru este normal. Se pare ca motivul pentru care unii copii au par proeminent pe brate, picioare, spate si chiar pe fata este de natura genetica. Daca unul din parinti a avut, de asemenea, par proeminent pe corp, bebelusul mosteneste aceasta trasatura si nu ar trebui sa consideri acest lucru o problema.
Dermatologul Bobby Buka din New York considera ca acest aspect nu ar trebui devina ingrijorator pentru ca, in timp, parul dispare de la sine. Foarte important este sa nu incerci sa il elimini pentru ca pielea copiilor este foarte sensibila si pot dezvolta foarte usor alergii.
7. Copilul se comporta din nou ca un bebelus. Este normal?
Comportamentul este perfect justificat! Cauza? Nu ii plac lucrurile pe care le descopera zi de zi in lumea inconjuratoare si isi poate dori sa se intoarca in timp, cand se simtea in perfecta siguranta in bratele mamei.
De asemenea, copilul poate recurge la un astfel de comportament cand in familie mai apare un membru. Desi stie foarte bine numele obiectului respectiv, copilul se poate rasfata si sa gangureasca ori sa foloseasca onomatopee specific bebelusilor cand doreste sa ceara ceva. Este foarte posibil sa ceara sa fie si el alaptat ori sa vrea din nou suzeta.
Daca constati regrese psihice, locomotorii (de exemplu, dintr-o data nu mai poate urca scarile, desi anterior nu avea aceasta problema) sau de socializare, nu mai sta pe ganduri. Consulta un specialist!
8. Copilul este timid. Este normal?
Timiditatea este normala si des intalnita la copiii mici. Daca in preajma strainilor este tacut, introvertit si are un comportament ezitant inseamna ca este un copil timid din nastere. De asemenea, pot fi copii ce au nevoie de o anumita perioada de acomodare cu necunoscutii si pentru a deveni sociabili.
In cazul in care copilul a fost foarte volubil si deschis, iar brusc a adoptat un comportament timid, poate suferi de axietatea de separare. Apare, de obicei, copiii cu varstele cuprinse intre 10 si 18 luni si dispare de la sine in jurul varstei de 2 ani.
In aceasta perioada, copilul este foarte atasat de tine si foarte rezervat fata de alte persoane.
Indiferent de cauza timiditatii copilului tau, recomandarea specialistilor este sa iti incurajezi copilul sa interactioneze cu alte persoane. Asigura-te ca rudele si prietenii te viziteaza suficient de des astfel incat copilul sa socializeze cu ei.
9. Copilului ii place sa stea dezbracat. Este normal?
Da, faptul ca se dezbraca si alearga prin casa este un comportament normal si intalnit frecvent. Este modul copiilor de a-si exprima independenta si de a arata ca au opinii si abilitati. De asemenea, poate insemna ca micutul tau este pregatit sa faca la olita.
La inceput poate fi amuzant, insa aceste episoade pot deveni stanjenitoare si frustrante pentru parinti, mai ales cand se afla in public. Cum nu este usor sa te intelegi cu cel mic, poti apela la diverse trucuri si „negocieri” astfel incat sa accepte de bunavoie sa-l imbraci.
De exemplu, ofera-i posibilitatea sa aleaga sa mai alerge de doua sau de trei ori prin casa si apoi sa vina de bunavoie sa il imbraci. Un sfat practic este ca atunci cand astepti musafiri, sa il imbraci cu haine ce nu pot fi foarte usor inlaturate.
Important este sa intelegi ca este o etapa normala si trecatoare. Nu face mare caz din acest lucru deoarece poate deveni rusinat de propriul corp si nesigur pe el.
10. Copilul vrea in fiecare seara sa ii fie citita aceeasi poveste. Este normal?
Absolut normal. Cu siguranta i-ai spus aceeasi poveste de nenumarate ori, ba chiar te-a luat pe tine somnul in timp ce i-o spuneai, insa nu intelegi de ce copilul nu se plictiseste de ea. Explicatia este foarte simpla: „Copiii invata orice – inclusiv limbajul si povestile – prin repetare constanta”, considera psihologul Deborah Wright.
Citind sau narand aceeasi poveste poate fi obositor pentru tine, insa pentru copilul tau este foarte interesant. „Copiii sunt foarte atenti la sunete si la intonatia cu care rostesti anumite cuvinte si cu ajutorul acestora isi pot da seama ce urmeaza sa se intample in poveste”, mai explica Wright.
De asemenea, faptul ca isi doreste aceeasi poveste in fiecare seara, ca vrea sa stea in acelasi loc cand mananca ori ca doarme cu aceeasi jucarie este un tip de regularitate care ii ajuta pe copii sa inteleaga lumea si sa se simta in siguranta.
11. Copilul are un prieten imaginar. Este normal?
Daca cel mic are un prieten imaginar, poti rasufla usurata! Pe langa faptul ca este un copil absolut normal, mai ai si un copil creativ si cu imaginatie. Specialistii au constatat ca prietenul imaginar il ajuta pe copil sa distinga binele de rau. Spre exemplu, pentru micile pozne va da vina pe prietenul imaginar, constientizand astfel ca nu ar fi trebuit sa faca lucrul respectiv.
Psihologii recomanda nici sa nu incurajezi relatia cu prietenul imaginar (sa vorbesti si tu cu el) pentru ca risti sa prelungesti perioada prin care trece copilul, dar nici sa nu il certi si sa ii ceri sa nu mai vorbeasca cu o persoana ce nu exista.
Lasa-l sa se bucure de prezenta prietenului imaginar, pe care il va uita imediat ce se va integra intr-un colectiv si va avea prieteni reali.
12. Copilul scuipa mancarea. Este normal?
Daca scuipa mancarea din cand in cand, este un semn ca nu ii place. Insa daca este un comportament nou si se repeta la fiecare masa, chiar si atunci cand mananca ceva ce inainte ii placea, poate fi bolnav sau poate avea dureri la inghitit.
De exemplu, durerea de gat il face pe micut sa refuze sa inghita mancarea, iar inflamarea sau infectia amigdalelor, existenta unui abces ori laringita il fac pe copil sa scuipe alimentele.
Daca acest comportament devine cronic, este recomandat sa te adresezi doctorului pentru ca refuzul constant a unor anumite alimente care trebuie mestecate mai mult poate ascunde o problema la maxilar sau chiar o paralizie cerebrala.
13. Copilul repeta intrebarea in loc sa raspunda la ea. Este normal?
Pana la varsta de 2 ani, copiii imita tot ce aud. Dupa aceasta varsta, pot sa faca diferenta intre intrebare si raspuns si vor incepe sa raspunda. Daca un copil de 2 ani jumatate continua sa iti raspunda tot cu o intrebare, ar trebui sa te adresezi unui doctor specialist care va analiza cu atentie modul de dezvoltare al copilului si se va asigura ca nu este vorba de ecolalie.
Ecolalia poate fi un semn de autism. Simptomele obisnuite ale autismului sunt actiunile repetitive, contactul si comunicarea limitata cu alte persoane.
Copiii autisti vorbesc normal pana la 18 luni, cand brusc parca uita cuvintele invatate pana atunci si devin foarte putin receptivi. Alte semne ale autismului sunt reactii exagerate la zgomotele puternice, indiferenta manifestata fata de activitatile celor din jur, tendinta de a vorbi in soapta sau lipsa de reactie.
14. Copilul vrea sa se imbrace cu lucruri sau haine doar de aceeasi culoare. Este normal?
Imbracamintea de aceeasi culoare, creioanele de aceeasi culoare sau chiar legumele doar de o anumita culoare reprezinta doar o etapa din procesul de dezvoltare al copilului, explicata de nevoia de a detine controlul.
„Sunt o multime de lucruri noi cu care copilul intra in contact si care il pot bulversa. Astfel, ei incearca sa inteleaga lumea inconjuratoare si sensul lucrurilor”, explica profesorul pediatru Harvey Karp.
Acest comportament duce la crearea unor „reguli de supravietuire” ale copiilor, deseori neintelese de parinti. Acest tip de manifestare incepe sa apara intre 18 si 24 de luni de viata si se accentueaza in jurul varstei de 2-3 ani.
Faptul ca vrea sa coloreze doar cu un creion de o anumita culoare, nu reprezinta un pericol. Dar cand doreste sa consume numai alimente de culoare rosie, spre exemplu, devine o problema. In prima faza, arata-i ca il intelegi, dar explica-i ca, pentru sanatatea lui, trebuie sa manance alimente echilibrate si de culori diferite.
Poti sa apelezi la mici trucuri, cum ar fi sa-i cumperi un castron ce are culoarea respectiva.
Daca obsesia lui fata de o anumita culoare nu se diminueaza, adreseaza-te unui specialist pentru a te asigura ca nu este un semn al autismului.
15. Copilul este atras de jucariile si hainele pentru genul opus. Este normal?
Micutul tau se afla la varsta la care ii place sa se joace si sa se prefaca, iar o parte din acest proces presupune si diverse roluri. El se poate costuma precum Superman, Xena, un fotbalist sau o printesa. Este absolut normal ca micutul sa nu se limiteze doar la roluri sau personaje de acelasi gen ca si el.
Un aspect interesant descoperit de oamenii de stiinta este ca parintii se ingrijoreaza mai usor daca baietelul lor se joaca cu papusi ori se imbraca cu haine de fete, insa nu ii deranjeaza cand fetitele se joaca cu masinute, pistoale sau se costumeaza in cowboy.
Chiar daca micutul tau se joaca cu papusile la varsta de 2-3 ani, nu inseamna ca va avea alte inclinatii la maturitate, ci doar ca are imaginatie.
16. Copilul poate arunca mingea doar cu una dintre maini. Este normal?
Este perfect normal, sustin specialistii. Intre 18 si 24 de luni, copiii isi dezvolta preferinta de a folosi una dintre maini. Primul semn al formarii mainii dominante poate fi constatat cand mananca, pentru ca atunci observi cu ce mana tine lingurita.
Exista si cazuri in care preferinta pentru una dintre maini sa duca la reticenta folosirii celeilalte. Acest tip de comportament poate fi semnul aparitiei hemiplegiei, o forma de paralizie cerebrala, ce afecteaza fie partea stanga, fie partea dreapta a corpului.
Doctorii recunosc imediat acest tip de afectiune, inca din primul an de viata. De aceea, este vital sa soliciti o opinie avizata in cazul in care folosirea doar a unei anumite maini persista.
17. Copilul ma striga pe nume. Este normal?
Si la aceasta intrebare raspunsul este da. Multi copii isi striga parintii pe nume, mai ales ca este un gest prin care imita ceea ce aud in jur.
„Copiii isi aud parintii si persoanele din jur adresandu-se fiecaruia pe nume, iar ei vor sa imite la randul lor acest lucru”, explica profesorul asistent Darshak Sanghavi, de la Universitatea din Massachusetts.
Cand un copil se comporta astfel, el se joaca de fapt de-a adultul. Sanghavi sugereaza ca, daca nu te deranjeaza acest comportament, ar trebui sa intri in jocul lui si sa ii raspunzi normal. Daca te deranjeaza ca iti spune pe nume atunci gaseste un mod de a-i explica celui mic ca trebuie sa iti spuna mama si nu pe nume, asa cum o fac cei din jur.
„Spune-i ca iti place sa ai un nume special in familie si ca doar copiii sunt singurii care il pot folosi. Subliniaza astfel relatia speciala dintre voi”, mai explica Sanghavi.
18. Copilul vrea sa manance mancarea pentru caini? Este normal?
„Hrana pentru caini miroase bine si de multe ori arata la fel de bine, de aceea nu este o surpriza faptul ca cei mici incearca mancarea cateilor”, ne dezvaluie pediatrul Jennifer Shu. Totusi nu este un obicei care trebuie incurajat.
Majoritatea copiilor in casele carora exista si animale a incercat mancarea patrupedelor. Copiii o gusta tocmai pentru ca astfel cunosc mediul inconjurator. Din fericire, hrana pentru caini nu este nociva pentru copilul tau.
Dar pentru a preveni sau combate acest obicei ar fi de preferat sa ii dai de mancare cainelui cand cel mic doarme si de fiecare data sa te asiguri ca nu ramane mancare in bolul animalului dupa acesta s-a saturat, tocmai ca sa nu-l tenteze pe copil.
19. Este normal ca un copil de 3 ani sa nu doreasca sa-si cheltuiasca banii primiti de ziua lui?
Absolut. La varsta de 3 ani, copiii nu inteleg ce sunt cu adevarat banii si cum se folosesc. Faptul ca nu doreste sa cheltuie poate insemna ca cel mic percepe banii ca pe niste obiecte ce le poate colectiona, asa cum face cu jucariile, de exemplu.
Ai putea sa ii explici exact ce sunt banii si cum sunt folositi acestia mergand la o cofetarie sau intr-un magazin. Astfel, va percepe exact ce ar putea sa isi cumpere cu banii stransi. Dupa ce intelege valoarea banilor, ii poti cumpara o pusculita haioasa in care sa ii stranga.
20. Copilul transpira pe timpul noptii? Este normal?
„Este ceva foarte comun la copii sa transpire in timpul somnului profund”, explica pediatru Jennifer Shu. Porivit studiilor lui Shu, copiii sunt mult mai predispusi sa transpire noaptea decat sunt adultii, deoarece beneficiaza de o perioada mai mare de somn profund, iar sistemul lor de reglare al temperaturii corpului nu este dezvoltat in totalitate.
Cel mic poate transpira si pentru ca ii este cald. De aceea, este bine sa te asiguri ca pijamalele nu sunt groase si ca temperatura din camera este la un nivel corespunzator.
In unele cazuri, transpiratia pe timpul noptii poate insemna si o problema de sanatate. De exemplu, un copil ce are o infectie in corp poate transpira pentru ca organismul lui lupta cu acea infectie.
De asemenea, un copil ce sufera de apnee (oprirea temporara a respiratiei) in timpul somnului poate transpira mai mult decat in mod normal deoarece organismul face tot posibilul ca respiratia sa fie reluata.
In momentul in care constati ca cel mic transpira noaptea, verifica si alte simptome precum febra, daca sforaie sau daca in timpul zilei este obosit sau acuza dureri pentru a te putea adresa ulterior medicului pediatru.