Din punct de vedere statistic, copiii-geniu sunt foarte rari. De obicei, semnele apar încă din primii ani de viață ai copiilor. Părinții copiilor-geniu observă adeseori că aceștia au un comportament diferit de restul micuților de vârsta lor, însă aceste comportamente nu sunt întotdeauna cele la care te-ai aștepta.
De exemplu, faptul că un copil învață de la o vârstă fragedă să vorbească, să scrie sau să citească denotă un nivel ridicat de inteligență, însă nu este neapărat un semn al unor abilități fără precedent. Iată care sunt primele semne care indică faptul că un copil are potențialul de a deveni un geniu:
Abilități excepționale de comunicare și limbaj
Copiii scot o mulțime de sunete, încă din primele luni de viață, dar rostesc primele cuvinte în jurul vârstei de un an, urmând ca până la vârsta de 18 luni să formeze mai ușor cuvintele.
Atunci când un copil exprimă un interes ridicat față de cărți și cuvinte, în timp ce îi citești povești, sau începe să formeze propoziții înainte să împlinească 14 luni, acestea pot fi semne timpurii ale unui copil excepțional.
Aceasta nu este însă întotdeauna o regulă. Există cazuri de copii-geniu care nu au vorbit până la vârste înaintate. Totuși, ei au capacitatea de a înțelege ceea ce li se spune, de a interpreta și trece prin propriile filtre cuvintele pe care le aud sau imaginile pe care le privesc.
Au o imaginație bogată
Imaginația unui copil cu un IQ ridicat nu are limite și devine evidentă mai ales atunci când se joacă. Unii copii își pot inventa prieteni imaginari, alții folosesc jucăriile într-un mod cu totul creativ pentru a-și face de lucru.
De multe ori, un copil-geniu va fi pasionat și fascinat de jocurile în care trebuie să construiască ceva, precum aceste jucarii Lego, însă nu va ține cont de indicații sau instrucțiuni, ci își va pune la contribuție propria imaginație pentru a crea construcții noi.
Pentru un părinte va fi greu să înțeleagă cum copilul său a reușit să creeze ceva care pare atât de dificil, însă pentru micuț efortul va fi minim.
Au o „memorie de elefant”
Un copil extrem de inteligent are o memorie excepțională și își va aminti cu ușurință detalii pe care nu te-ai aștepta să le țină minte. De exemplu, el își va aminti locuri pe care le-a vizitat, numele unor persoane sau chiar lucruri mult mai specifice de atât, precum locul în care ai pus o jucărie, hainele pe care le purta cineva la un moment dat etc.
Preferă să fie singur
Copiii care au o inteligență aparte nu se plictisesc singuri și își găsesc mereu o ocupație, astfel încât nu îi deranjează dacă trebuie să se joace singuri, ba dimpotrivă.
Un copil introvertit absoarbe foarte multe informații în legătură cu tot ceea ce se întâmplă în jurul lui, așa că părinții nu ar trebui să își facă prea multe griji dacă micuții lor nu se simt foarte confortabil în situații sociale sau sunt mai degrabă timizi.
Sunt extrem de curioși
Toate geniile au o curiozitate ieșită din comun, care îi împinge să afle mai multe despre un lucru, să învețe, să inoveze. Deși curiozitatea este specifică oricărui copil, un copil-geniu va ieși în evidență întotdeauna, punând întrebări mai puțin obișnuite sau întrebări care îi pun în dificultate chiar și pe cei mai experimentați părinți.
De multe ori, un copil dotat cu o inteligență ieșită din comun va avea curiozități mai degrabă filosofice, motiv pentru care trebuie să îți alegi cu grijă răspunsurile pe care i le oferi.
Dacă suspectezi că micuțul tău ar putea avea un IQ neobișnuit de mare pentru vârsta lui, este bine să apelezi la ajutorul unor specialiști, care îl pot supune unor teste profesioniste. Copiii dotați au nevoie de o educație specială, care să le încurajeze gândirea, creativitatea și să îi ajute să se dezvolte, în loc să le inhibe inteligența nativă.