Părinți de nota 10

Etape importante în dezvoltarea băieților. Ei nu cresc singuri și nici perfect

Băieții nu obișnuiesc să vorbească foarte mult despre ceea ce li se întâmplă la pubertate. Asta nu înseamnă că nu au o grămadă de întrebări și nu vor să știe mai multe. Pentru asta ți-am pregătit câteva răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări pe care le au băieții despre transformările prin care trec.

1. Când încep să cresc mai repede?

Pubertatea la baieți începe între 10 și 15 ani.Din momentul în care ai intrat în pubertate, creșterea este mai rapidă și se întâmplă o serie de schimbări. Dacă tu ești cel care se dezvoltă înainte colegilor este posibil să ți se pară ciudat că ești mult mai înalt și ai brațele și mușchii dezvoltați mai mult.

Dacă prietenii tăi au crescut deja, dar tu nu, nu intra în panică. Îi vei ajunge din urmă pe colegii tăi și poate chiar îi vei întrece în înălțime. Creșterea se întâmplă în etape și nu are de ce să te îngrijoreze.

2. Dacă dau cu lama îmi creștere mai repede barbă, mustăți și perciuni?

Nu. Creșterea părului facial nu ține de cât de des îl razi și nici ce folosești pentru asta (aparat de ras, mașină de ras). Depinde de tine cât de des vrei să te razi.
Părul va crește mai des și mai mult în funcție de ritmul tău de creștere și în funcție de informația genetică.

Dacă tatălui tău a început să-i crească barbă și mustață foarte devreme, probabil același lucru ți se va întâmpla și ție.

3. Erecții involuntare, de ce se întâmplă?

La pubertate vei avea parte destul de frecvent de erecții și fără să ai un stimulent direct. O erecție este atunci când organul se face mai mare, se întărește și iese în evidență. Și această experiență este un semnal al pubertății și al faptului că ești în perioada în care te dezvolți.

4. Ce este de fapt un vis umed?

O experiență normală. În timpul nopții, băieții pot avea vise care duc la ejaculare. Există și posibilitatea să te trezești dimineața cu erecție. Ambele sunt fenomene normale prin care corpul tău îți spune că se dezvoltă. De fapt, ejacularea ar putea să fie primul semn că ai început pubertatea.

Ejacularea nocturnă, în urma unui vis excitant este un fenomen natural, prin care corpul tău se pregătește pentru reproducere sănătoasă.

4. Ce se întâmplă cu vocea mea?

Pe măsură ce te dezvolți, vocea capătă tonalități mai joase. Dar până să ajungă la forma ei complet dezvoltată există o perioadă în care te vei simți răgușit. De asemenea este posibil câteodată ca vocea ta se piardă pe alocuri. Poate fi deranjant sau jenant, dar este o parte perfect normală din creșterea ta.

5. Am un testicul mai mare decât celălălalt, o să rămână așa?

Cel mai probabil nu. În perioada pubertății se dezvoltă mai mult și testiculele. Există totuși posibilitatea ca acestea să nu dezvolte egal de la început. Nu e cazul să te îngrijorezi. Până ajungi la maturitate, dimensiunile se vor egala.

6. Îmi cresc sâni?

Mulți băieți au parte de o umflare subtilă în zona sfârcurilor, în primii ani de pubertate. De cele mai multe ori se simte ca un buton mai tare și sensibil la atingere. Aceste umflături dispar după câteva luni, sau 1-2 ani. Sunt foarte rare cazurile în care acești butoni se transformă în sâni, ca ai fetelor.

8. Când trebuie să încep să folosesc deodorant?

Din momentul când îți dai seama că transpirația are un miros neplăcut. Pentru că igiena este destul de importantă, asigură-te că te speli suficient de des și folosești deodorantul în fiecare zi.

Această transformare are loc din cauza hormonilor care schimbă mirosul corpului tău.

9. Am foarte multe coșuri, ce pot să fac?

Acneea este destul de frecventă în rândul adolescenților, din cauza hormonilor care duc la exces de sebum. Înainte să începi să aplici tot felul de creme și remedii pe față, e o idee bună să consulți un dermatolog care să te ajute cu câteva sfaturi în ceea ce privește prevenirea și tratamentul.

Nu uita că este o situație temporară și cei mai mulți dintre cei de vârsta ta se confruntă cu aceeași situație.

10. Cu cine pot să vorbesc despre ce mi se întâmplă?

E normal să ai o grămadă de întrebări în această perioadă. Când ai o nelămurire sau incertitudine, întreabă unul din părinți sau consilierul școlar, sau orice alt adult în care ai încredere și cu care te simți confortabil în discuții.