Părinți de nota 10

Care este, mai exact. rolul tatalui in dezvoltarea psiho-emotionala a copilului. Cum este afectat copilul de lipsa tatalui din viata lui

Deși ar putea părea că prezenţa maternă este mult mai importantă ȋn dezvoltarea armonioasă a copiilor, știinţa a concluzionat faptul că tatăl, sau o figură paternă, este esenţială pentru creșterea și maturizarea emoţională a acestora.

Credinţele conform cărora un copil are nevoie ȋn primul rȃnd de mamă sunt doar mituri, după cum specifică Susan Newman, doctor ȋn știinţe sociale. Să le anulăm, ar fi totuși imposibil. Dar fără ȋndoială că o observaţie atentă demonstrează că timpul petrecut de copil cu tatăl este la fel de important ca timpul petrecut cu mama.

Poate de aceea, ȋn ultima vreme se observă că numărul taţilor care aleg să opteze pentru ȋntreruperea job-ului pentru a-și ȋngriji copilul este ȋn creștere. Taţii au moduri diferite de abordare a problemelor faţă de mame și de la fiecare dintre ei cei mici pot ȋnvăţa.

Știinţa ne asigură că atȃt taţii, cȃt și mamele, exercită o influenţă puternică, dar diferită, asupra copiilor.

Taţii contribuie eficient la dezvoltarea limbajului copiilor. Studiile au demonstrat că jocurile din prima copilărie ȋi ajută pe cei mici să ȋnveţe mai repede cuvintele pronunţate de tată.

Copiii taţilor care se joacă cu ei, le citesc povești, ȋi ȋnsoţesc ȋn parc sau la locul de joacă, au mai puţine probleme de comportament ȋn perioada copilăriei și a adolescenţei, faţă de ceilalţi copii ai căror taţi nu se implică ȋn educaţia lor.

Fiica unui tată prezent emoţional prezintă mai puţine riscuri de a rămȃne ȋntr-o relaţie abuzivă cu un bărbat. Este demonstrat faptul că la maturitate va avea o viaţă responsabilă, va alege relaţiile de durată sau căsnicia.

Prezenţa unui tată implicat ȋn viaţa fiicei o va determina să aibă aspiraţii profesionale ȋnalte pe viitor, să se dezvolte, să aibă așteptări salariale mai mari datorită faptului că va avea ȋncredere ȋn ea.