Copilul poate fi lasat singur acasa undeva in perioada scolara, in momentul in care este suficient de responsabil pentru a avea grija singur de el si de casa.
Pe langa varsta si factorii care trebuie luati in considerare in decizia de a lasa copilul singur acasa, este important sa incepi si un program de instruire, cu privire la principalele pericole care il pasc si cele mai bune moduri de a reactiona in situatii de risc.
Iata cum pregatesti copilul pentru momentul in care va fi responsabil de siguranta lui si a casei voastre!
Varsta potrivita si semnele care arata ca este pregatit sa ramana singur acasa
Nu exista o varsta ideala la care cel mic este pregatit sa ramana singur acasa. Specialistii urmaresc gradul de maturizare si nivelul de responsabilitate in stabilirea unei varste adecvate.
Exprimarea dorintei de a ramane singur acasa este principalul semn care te poate face sa te gandesti ca este pregatit pentru acest pas. L-ai putea auzi spunandu-ti adesea sa nu mai aduci bona sau bunicii pentru a sta cu el cand pleci, caci este mare si se descurca singur.
Pe langa manifestarea dorintei, copilul trebuie sa iti demonstreze faptul ca este pregatit sa aiba grija de el si sa ia decizii responsabile in lipsa ta. Poti urmari aceste indicii in comportamentul lui zilnic:
– este atent sa fie gata la timp pentru scoala si isi organizeaza singur activitatile;
– este capabil sa isi puna singur sa manance si sa stranga in urma lui;
– respecta regulile casei si sfaturile tale;
– stie sa reactioneze in principalele situatii de urgenta (incendiu, inundatie etc.);
– are grija sa inchida usa de la intrare fara sa ii sugerezi tu;
– nu se expune pericolelor in casa – nu se loveste tot timpul, nu lasa apa sa curga etc.
Potrivit specialistilor, copilul are un grad suficient de mare de maturizare si indeplineste abilitatile de care are nevoie pentru a avea grija de el insusi in jurul varstei de 10-12 ani.