Părinți de nota 10

Cum il inveti pe copil sa spuna cat este ceasul?

Vine un moment in copilaria fiecarui copil in care ceasul devine una dintre provocarile peste care trebuie sa treaca. Depinde de tine daca o va face mai simplu sau mai greu. Desi tehnologia moderna ne invadeaza din ce in ce mai mult cu ceasuri digitale, nu ezita sa il inveti pe prichindel cum sa citeasca un ceas analog. Farmecul citirii ceasului consta in acele limbute care se misca necontenit pe cadran. Nu il priva de acesta!

Copiii nu au o perceptie asupra timpului la fel ca parintii. Ei trebuie ajutati sa intelega ce este timpul, sa aprecieze duratele, sa invete momentele zilei si mai ales sa citeasca ceasul pentru a-si forma o idee despre timp si trecerea lui . Desi este mai simplu sa ii pui un ceas digital in fata si sa citeasca cateva cifre, insusirea notiunilor de baza si citirea unui ceas analog il vor ajuta mai mult pe copil sa priceapa cum functioneaza si ce rol are un concept atat de abstract ca timpul si trecerea lui.

De la ce varsta poate invata copilul sa citeasca un ceas analog?

Copilul va invata treptat sa citeasca ceasul. Nicidecum nu va putea sa asimileze dintr-odata ore, jumatati de ore sau sferturi. El va procesa gradual aceste informatii, iar specialistii sustin ca la sfarsitul perioadei prescolare, adica inainte de a intra pe bancile scolii, copilul poate citi cu acuratete aceste notiuni. De la 5-6 ani el va putea indica cu claritate orele si poate si jumatatile de ora, iar incepand cu varsta scolara va reusi sa izbuteasca in a identifica clar si sferturile.

Copilul trebuie sa cunoasca foarte bine cifrele

Inainte de a trece la a-l invata cum se citeste ceasul asigura-te ca micutul tau stapaneste suficient de bine cifrele. Acestea sunt principalele instrumente cu care vei lucra in tot acest proces.

Exemplifica-i notiunile de baza ale timpului

Daca stai sa ii vorbesti la nivel teoretic despre secunde, minute, ore si zile si despre rotatiile lor micutul nu va reusi sa asimileze mare lucru. De aceea este esential ca teoria ta sa fie insotita si de o parte practica. Vorbeste-i despre secunde, minute ore aratandu-i pe un ceas de dimensiuni mari cum functioneaza. De asemenea, poti sa ii explici cu ajutorul unui glob pamantesc de jucarie (fara a intra in prea multe detalii) de ce ceasul are 12 ore pe el, cum se invarte globul si cum jumatate e zi si cealalta jumatate noapte.

Construieste cu el un ceas din carton

Cel mai bun mod ca micutul tau sa inteleaga cum functioneaza exact ceasul este sa il construiti impreuna in timp ce ii explici ce este fiecare componenta: nu uita limbutele pentru secunde, minute si ore (coloreaza-le diferit), un carton, creioane etc. Fa un ceas destul de mare pe care sa notezi cele 12 ore (lasa-l pe el sa le dicteze). Apoi infige fiecare ac al ceasului in parte la locul lui explicandu-i clar rolul fiecaruia (ba chiar intreaba-l dupa ce ii explici pentru ce este fiecare limbuta in parte ca sa te asiguri ca a inteles). Deseneaza-l cat mai amuzant si colorat!

Citeste continuarea pe copilul.ro