Părinți de nota 10

Ce NU ai voie să faci când copilul se îneacă cu ceva

Primul ajutor în cazul în care copilul se îneacă sau se sufocă din cauza unor alimente sau obiecte înghiţite

Sufocarea în urma înecării cu mâncare sau cu un corp străin este o problemă ce apare des în cazul copiilor, indiferent de vârstă. Şi, din păcate, este una dintre primele cinci cauze de deces accidental în rândul micuţilor sub 5 ani.

Încurajează-l să mestece

Atunci când copilul se îneacă, nu încerca să-i scoți alimentele din gură, deoarece ai putea să împingi obiectul spre căile respiratorii. Încurajează-l să mestece, să tușească sau să scuipe alimentele. După ce micuțul înghite sau scuipă surplusul, îi poți da apă sau lapte.

Dacă cel mic respiră, nu încerca să-l lovești pe spate sau să faci compresii ale pieptului deoarece este posibil să agravați situația prin împingerea alimentului mai mult într-o poziție periculoasă.

De asemenea, dacă copilul nu poate respira, nu poate vorbi și nu tușește sau, mai grav, se învinețește la față, sună la ambulanță.

Copiii, în special cei sub 5 ani, sunt extremi de vulnerabili în faţa pericolului de sufocare cauzată de obstrucţionarea căilor respiratorii (trahee) cu mâncare sau cu un obiect străin. Din acest motiv, pentru a preveni o tragedie, este important să ştii exact cum trebuie acordat primul ajutor.

Copilul s-a înecat cu ceva şi tuşeşte

Acesta este cel mai fericit scenariu. Dacă cel mic tuşeşte, este un semn bun. De cele mai multe ori, tusea este suficientă pentru ca obiectul blocat pe trahee să fie eliminat iar căile respiratorii să fie astfel eliberate.

Ce este însă important este ca tu să nu intri în panică, să nu îl zgâlţâi şi să nu-l baţi pe spate. Aceste mişcări bruşte ar putea să facă mai mult rău decât bine. De asemenea, dacă copilul s-a înecat cu ceva, indiferent cu ce, nu încerca să-i scoţi bucata de mâncare sau obiectul rămas în gât cu degetele, fără să vezi exact ce faci. S-ar putea ca, din greşeală, să împingi „dopul” şi mai mult pe gât în jos.

Copilul nu tuşeşte şi nu poate respira

Scenariul mai urât este cel în care copilul a înghiţit ceva care i-a rămas blocat pe trahee, dar nu tuşeşte (sau tuşeşte slab), nu plânge, nu poate respira bine şi devine cianotic, adică se învineţeşte – de obicei, buzele sunt primele care se albăstresc. În acest caz, va trebui să chemi repede o Salvare iar până la venirea ei să iei unele măsuri de prim ajutor, care diferă în funcţie de vârsta copilului.

Manevra Heimlich pentru bebeluşii sub 12 luni

Dacă este vorba despre un bebeluş sub 1 an, va trebui să îl iei repede în braţe şi să îl întorci cu faţa în jos, pe burtă, sprijinindu-l pe antebraţ sau pe picior. Capul trebuie să fie mai jos decât pieptul, cu bărbia sprijinită în palma ta. Atenţie, nu trebuie să-i acoperi şi gura cu mâna ta, iar gâtul nu trebuie să fie răsucit. Cu mâna rămasă liberă, aplică-i copilului, cu podul palmei, 5 lovituri ferme pe spate, între omoplaţi. Loviturile trebuie să fie destul de puternice, pentru a forţa eliminarea corpului străin de pe trahee, fără a-l răni însă pe bebeluş. De multe ori, această manevră este ineficientă din cauză că părintele (sau cel care aplică bătăile) loveşte prea blând spatele bebeluşului.

Dacă această manevră nu dă rezultate, întoarce copilul cu faţa în sus, cu capul în continuare puţin mai jos de nivelul pieptului. Cu două degete (arătătorul şi mijlociul), aplică cinci apăsări în zona cutiei toracice, la distanţă de circa 1 cm sub linia imaginară care uneşte areolele mamare ale copilului. Mişcarea de apăsare trebuie să fie în jos şi înainte, înspre cap, ca şi cum ai împinge obiectul ce blochează traheea înspre exterior.

Dacă bebeluşul nu reuşeşte să elimine corpul străin, repetă ambele proceduri.