Părinți de nota 10

Dacă bebelușul are febră. 8 lucruri pe care trebuie să le cunoști

Când este de fapt febra o urgență medicală, cum se măsoară corect temperatura corporală, ce înseamnă de fapt febră, când trebuie să mergem neapărat la medic – la toate aceste întrebări și multe alte nelămuriri legate de febră îți răspundem în rândurile de mai jos.

Febra la copii: când temperatura rectală depășește 38 de grade

Bebelușul tocmai s-a trezit și e îmbujorat, iar la atingere pare că este mai cald ca de obicei. Tocmai ce i-ai luat temperatura cu un termometru digital și pare că are 37.5. E cazul să îi dai un antitermic sau să suni la medicul pediatru?

Cel mai bine este știi că de fapt această temperatură nu reprezintă că micuțul are febră. O temperatură rectală de până în 38 de grade este considerată ca fiind stare normală, chiar și în rândul bebelușilor, susțin specialiștii.

La bebeluși, ca și în cazul adulților, temperatura corporală poate să crească din diferite motive, printre care suprasolicitarea sau scoaterea micuțului din apa caldă de baie. Știai că și momentul zilei poate să influențeze temperatura corporală?

De exemplu, ea are tendința de a crește mai ales seară și să scadă spre dimineață. Așa că nu se pune problema de febră la copii decât dacă temperatura depășește 38.5.

Temperatura rectală, cea mai precisă

Chiar dacă termometrele digitale pe care le găsești în comerț sunt mai ușor de folosit decât cele clasice, bine este să știi că cea mai precisă metodă de măsurare a temperaturii este cea rectală (niciodată nu trebuie măsurată cu un termometru de sticlă deoarece există riscul ca această să fie deteriorat), cu atât mai mult la copiii de până în 3 ani.

,,Doar temperatura rectală este cea exactă. Termometrele folosite la nivelul frunții, a urechii sau a axilei nu sunt la fel de precise”, explică Tyeese Gaines, medic Unitatea de Primiri Urgențe în New Jersey, SUA.

Celelalte tipuri de termometre pot indica o temperatură mai mică sau chiar mai mare decât cea reală, fapt ce poate face ca părintele să ajungă la spital cu copilul fără să fie cu adevărat nevoie.

Febra la copii: virală sau bacteriană? Diferența contează mult

”Febra virală apare atunci când corpul bebelușului se luptă cu o afecțiune cauzată de un virus, indiferent dacă este o problemă intestinală sau o răceală. De cele mai multe ori acest tip de febră nu durează mai mult de trei zile și nu este nevoie de tratament cu antibiotice”, spune Carrie Brown, medic pediatru în cadrul Spitalului de Copii din Arkansas, SUA.

Febra bacteriană, pe de altă parte, este cauzată de o infecție bacteriană, cum sunt cele care apar la nivelul urechii (o parte dintre acestea pot să fie și virale), a tractului urinar, a pneumoniei bacteriene sau a meningitei.

Infecțiile bacteriene sunt mai rar întâlnite decât cele virale, dar pot duce la apariția unor boli care pot avea consecințe grave asupra sănătății dacă nu sunt tratate la timp. Mai mult, medicii recomandă adesea tratamentul cu antibiotce pentru a trata febra de acest tip.

Mergi cu copilul la medic cât mai rapid dacă:

este mai mic de 3 luni și are temperatura rectală mai mare de 38 sau 38.5 de grade C;

are mai puțin de 2 ani și febra continuă se crească la 24 de ore de la debut;

are 2 ani sau mai mult și are febră de mai mult de trei zile;

micuțul are episoade dese când temperatura rectală depășește 40 de grade C.

Febra reprezintă o urgență la copiii mai mici de 3 luni

Temperatura rectală de 40 de grade C la un bebeluș mai mic de 3 luni reprezintă o urgență medicală, potrivit Asociației Americane de Pediatrie. Nu ezita în acest caz să mergi cu copilul la cel mai apropiat spital de pediatrie indiferent de oră.

De asemenea, cel mai bine este să nu administrezi bebelușului medicamente pentru a reduce temperatura fără recomandarea medicului (mai ales că acestea pot face ca unele simptome prezente să se amelioreze până ajungi la spital).

Temperatura mai mare de 40 de grade C la bebeluși cu vârsta de până în 3 luni este considerată urgență medicală din două motive. „Stratul protector dintre celulele din fluxul sangvin și cele de la nivelul sistemului nervos este foarte subțire în primele luni de viață.

Iar acest lucru înseamnă că bacteriile (în cazul infecțiilor bacteriene) se răspândesc și pot agrava și mai mult situația”, adaugă medicul pediatru Carrie Brown. De asemenea, doctorul Tyeese Gaines spune că ,,semnele unei infecții nu sunt la fel de vizibile la un bebeluș așa cum este cazul la copiii mai mari.

Mai mult, există riscul ca ei să dezvolte o infecție la nivel sangvin fără ca simptomele să fie evidente”.

Febra la copii: tratează simptomele, nu gradele arătate de termometru

Cu cât este mai mare febra, cu atât este mai bolnav copilul – consideră mulți părinți. Dar acest lucru nu este deloc așa. În timp ce unii copii sunt destul de activi și se joacă liniștiți când au temperatura rectală de 39.5, alții par obosiți și au o stare de moleșeală dacă termometrul indică 38.3.

Asta înseamnă că dacă micuțul se simte bine deși are stare febrilă nu trebuie să îi administrăm antitermic? Este corect – este de părere Janice Sullivan, purtătorul de cuvânt al Asociației Americane de Pediatrie. „Tratează starea de disconfort, nu temperatura.

Și asta deoarece febra la copii este semnul care arată că organismul luptă cu infecția. Febra nu numai că face ca organismul să nu mai fie la fel de ospitalier cu germenii, ci declanșează o reacție din partea sistemului imunitar (celulele albe din sânge ajung să lupte cu bacteriile sau cu virușii)”.

Febra este de fapt o reacție sănătoasă

Febra la copii nu înseamnă automat apariția daunelor la nivelul creierului. „În sine febra nu provoacă nici un rău. Chiar și convulsiile febrile pe care unii copii le au când temperatura corporală crește sunt de cele mai multe ori inofensive.

Bine de știut este că antitermicele ajută la reducerea febrei, dar nu și la prevenirea unui astfel de episod. Nu uita de fapt că febra arată că organismul copilului luptă împotriva bolii, mai exact că sistemul imunitar funcționează. La fel de important este să păstrezi legătura cu medicul pediatru în tot acest timp”, spune doctorul Tyeese Gaines.

Febra la copii: folosește cu atenție medicamentele

Medicamentele de tipul ibuprofen și paracetamol ajută la reducerea febrei pe termen scurt, dar și la ameliorarea stării de disconfort. Dar bine este ca înainte să apelezi la acestea să încerci metodele pe care le ai la-ndemână: fă copilului o baie cu apă călduță, șterge-l cu buretele în special în zona axilelor și a frunții, lasă-l cu mai puține haine pe el.

De ajutor este și să-l menții hidratat în tot acest timp, dar și să aerisești încăperea în care se află (mută-l în altă cameră cât timp aerisești). Apelează la antitermice doar dacă temperatura lui corporală nu se reduce în urma aplicării acestor măsuri și nu uita că este esențial să ceri sfatul medicului pediatru dacă este vorba de un bebeluș mai mic de 3 luni.