Părinți de nota 10

Somnul pe burtă la bebeluș, de la ce vârstă?

Somnul bebelusilor reprezinta o problema pentru multi parinti. Este recomandat ca in primele luni de viata bebele sa doarma numai pe spate. Insa cand este sigur sa poata dormi si pe burtica?

Bebelusul poate fi lasat sa doarma pe burtica inca de la nastere, insa doar sub supraveghere permanenta. Se pare ca pozitia este chiar sanatoasa pentru micut pentru ca se aseaza in pozitia fetala cu piciorusele sub el.

Schimbarea pozitiei bebelusului de pe spate, pe laterale si apoi pe spate, incepe cam de la varsta de 4 luni, iar pana la 1 an devine mobil din toate punctele de vedere in timpul somnului. Adormirea copilului pe o parte sau pe alta este benefica pentru el pentru ca, printre alte cauze, previne deformarea capului. Insa trebuie atent supravegheat in timpul somnului!

Abia incepand cu varsta de 6 luni micutul tau va fi capabil sa se rostogoleasca singurel de pe o parte pe alta. Atunci va fi momentul cand nu vei mai putea controla foarte mult pozitia de somn a bebelusului.

Riscul cel mai mare de SMSS apare la varste cuprinse intre 2 si 4 luni, ceea ce inseamna ca bebele inca nu capata abilitatea de a se rostogoli si de a putea dormi pe burtica in siguranta. Insa specialistii sustin ca riscul aparitiei lui se pastreaza pana la varsta de 1 an, astfel ca parintii ar trebui sa incurajeze, pe cat posibil, copil sa doarma tot pe spate.

Pe de alta parte, tot specialistii sustin ca in momentul in care bebele este capabil sa se intoarca de pe o parte pe alta se diminueaza si pericolul sufocarii lui in somn sau al SMSS. Desi nu sunt cunoscute cauzele acestui sindrom, expertii considera ca poate fi determinat si de inabilitatea bebelusilor de a se rostogoli de pe o parte pe alta atunci cand simt ca aerul devine uscat sau cand simt ca nu mai primesc suficient aer (cand dorm pe burtica). De aceea, ei sustin ca daca micutul este capabil sa se rostogoleasca singur in timpul somnului, nu mai exista pericolul sindromului.

Vezi continuarea pe copilul.ro