Alaptarea imediat dupa nastere este incurajata de cele mai importante organizatii din domeniul sanatatii. Pe langa beneficiile deja cunoscute, constituie obicei vital pentru bebelus.
Laptele matern, cea mai buna hrana pentru bebelus
Organizatia Mondiala a Sanatatii si UNICEF recomanda initierea timpurie si neintrerupta a alaptarii in decurs de o ora de la nastere. In plus, OMS incurajeaza contactul piele pe piele dintre mama si bebelus, precum si asistenta acordata mamelor de catre personalul medical.
Din punct de vedere statistic, acei copii care au fost alaptati au avut de cel putin 6 ori mai multe sanse sa supravietuiasca in primele luni de viata comparativ cu cei care nu au fost alaptati (mai exact, un studiu din anul 2006 publicat in revista Pediatrie a sugerat ca 41% dintre nou-nascutii care mor in prima luna ar putea fi salvati daca ar fi alaptati in prima ora de viata). Daca se intarzie alaptarea cu 2-23 de ora de la nastere, creste riscul de deces cu 40%. Iar daca se intarzie 24 de ore sau mai mult, riscul ajunge la 80%.
Colostrul este pentru nou-nascuti un super aliment. Acest lichid de culoare alb-galbuie, bogat in anticorpi si nutrimente esentiale, produs de mame, exprimat in timpul primei alaptari este cunoscut sub denumirea de aur lichid. Ajuta la construirea sistemului imunitar al bebelusului si este plin de proteine, saruri, grasimi si vitamine, dar si lactoza, dovadindu-se de importanta vitala pentru cresterea unui nou-nascut. Imediat dupa ce vine pe lume copilul are un sistem digestiv de marime extrem de mica, iar colostrul reuseste sa ofere toate nutrimentele necesare unei bune dezvoltari sub o forma concentrata, de volum redus. Conform OMS, hranirea cu colostru in prima ora de viata creste sansele ca bebelusul sa continue alaptarea, oferindu-i un avantaj impotriva malnutritiei (exista 170 de milioane de copii subponderali in lume, iar 3 milioane mor anual).
France Begin, Consultant Senior UNICEF in nutritie sustine ca „alaptarea timpurie poate face diferenta intre viata si moarte. Daca toti bebelusii sunt hraniti doar cu lapte matern de cand se nasc si pana la 6 luni, mai mult de 800 000 de vieti ar putea fi salvate anual. Laptele matern este primul vaccin al bebelusului, prima si cea mai buna protectie impotriva bolilor.”
Cercetarile disponibile indica faptul ca un contact piele pe piele intre mama si nou-nascut imediat dupa nastere ajuta la initierea alaptarii si creste sansele de alaptare exclusiva pentru 1-4 luni, precum si durata totala de alaptare. Bebelusii asezati in contact timpuriu piele pe piele cu mama par sa interactioneze mai mult cu aceasta si sa planga mai putin.
Atunci cand mama ofera lapte matern bebelusului in decurs de prima ora de la nastere este denumita initierea timpurie a alaptarii si asigura faptul ca bebelusul primeste colostrul, bogat in factori protectori.
Oamenii de stiinta au luat in considerare factorii care joaca un rol in initierea alaptarii in decurs de o ora de la nastere, prin intermediul unor studii observationale directe. Astfel, au urmarit 249 de nasteri vaginale vii si au calculat un timp mediu de 38 de minute de la nastere pana la initierea alaptarii. O majoritate semnificativa de femei, respectiv un procent de 68.7% au inceput alaptarea in prima ora dupa nastere. Majoritatea femeilor (92%) erau casnice si doar o treime (30%) au reusit sa isi finalizeze educatia secundara. Cele mai multe dintre ele, respectiv 60%, aveau varsta cuprinsa intre 15-24 de ani, iar pentru jumatate din ele era vorba de prima sarcina. Cel mai important aspect a fost faptul ca aproape ¾ dintre mame au dat nastere unor bebelusi la termen (peste 37 saptamani gestationale).
Cercetarea a identificat o intarziere in ceea ce priveste initierea alaptarii in randul femeilor care au nascut intr-un spital sub-districtual, comparativ cu un spital municipal (43 versus 30 de minute). Acest aspect poate avea legatura cu o serie de componente care influenteaza initierea timpurie a alaptarii, precum contactul piele pe piele cu mama, intimitatea din camera de nasteri, respiratia sau plansul spontan al bebelusului si examinarea postnatala realizata de un medic in decurs de o ora de la nastere. Contactul piele pe piele a redus timpul mediu de initiere a alaptarii cu 8 minute, in timp ce contactul postnatal cu un medic a redus timpul cu 18.5 minute. In mod surprinzator, nu au existat diferente semnificative intre initierea in decurs de o ora si circumstantele socio-demografice ale mamei.