Părinți de nota 10

Ai grijă de tine. Este obligația ta dacă ai copii

Cum iti dai seama ca esti insarcinata?

Semnele sarcinii includ: lipsa sau intarzierea menstrei, sani durerosi sau mariti, senzatie de oboseala sau de somnolenta, urinare frecventa, senzatie de balonare, greata sau voma. Daca crezi ca ai putea fi insarcinata, fa-ti un test de sarcina.

Un test de urina poate fi facut la 10-14 zile de la disparitia menstrei. Majoritatea testelor de urina si sange pot fi facute chiar mai devreme, la data la care ar trebui sa apara menstruatia.

Un medic poate confirma sarcina printr-un examen medical. Acum exista in farmacii teste de sarcina pe care le poti face acasa.

O mama fericita – nu doar un vis!

Perioada de sarcina este speciala in viata ta. Daca afli la ce trebuie sa te astepti in timpul sarcinii si la nastere te vei simti mai relaxata si vei accepta schimbarile prin care va trece corpul tau.

Cand esti insarcinata trateaza-te asa cum ti-ai trata copilul. Odihneste-te din plin, dormi cand te simti obosita (neaparat 8 ore de somn pe noapte). Incearca sa eviti stresul si pastreaza timp si pentru tine in fiecare zi. Te vei simti de asemeni bine daca ramai activa fizic prin inot, dans, plimbari.

Cand trebuie sa mergi la medic pentru ingrijirea prenatala?

Poti preveni complicatiile si poti fi sigura ca vei avea un copil sanatos prin controale medicale prenatale (de cum ai aflat ca esti insarcinata). Femeile insarcinate merg la medic de obicei o data pe luna in timpul primelor 7 luni de sarcina, apoi de doua ori pe luna, apoi o data pe saptamana cand se apropie nasterea.

In timpul acestor vizite medicul poate urmari cresterea copilului tau, poate identifica orice problema aparuta si te poate sfatui cum sa ramai sanatoasa. Prima vizita este cea mai lunga. Medicul isi va pune o serie de intrebari pentru a calcula data la care vei naste si daca exista riscuri in legatura cu sarcina.

Intrebarile vor include data ultimei menstre, existenta unor sarcini anterioare, folosirea de medicamente sau alcool, expunerea la boli cu transmitere.

Medicul iti va face un examen ginecologic complet. In timpul fiecarei vizite, medicul iti va verifica tensiunea arteriala, va tine evidenta cresterii tale in greutate, va recomanda un test de urina pentru diabet si infectii, analize ale sangelui pentru anemie, BTS si probleme ale rinichilor.

Medicul va urmari de asemenea cresterea copilului prin masurarea uterului, examinarea abdomenului si ascultarea inimii fatului.

Ce ar trebui sa mananci in timpul sarcinii?
O dieta sanatoasa este vitala pentru o sarcina sanatoasa. Este lucrul cel mai bun pe care il poti face pentru buna dezvoltare a copilului tau. Te va face de asemenea mai puternica si gata de travaliu, nastere si alaptare. Mananca sanatos, echilibrat si bea apa multa. Limiteaza dulciurile.

Nu incerca sa slabesti: s-ar putea sa fie daunator. Astepta sa iei in greutate 7-15 Kg in timpul sarcinii. Ia vitamine si fier pentru a preveni anemia.

Ce ar trebui sa eviti in timpul sarcinii?

Incearca sa stai departe de tot ce ar putea sa afecteze negativ copilul tau. Trebuie evitate fumatul, alcoolul sau medicamentele. Acestea pot determina o nastere prematura sau pot crea probleme fizice sau mentale copilului tau, inca de cand este in uter.

Cum iti poti da seama daca ceva este in neregula in timpul sarcinii? Majoritatea sarcinilor incep fara probleme, dar acestea pot apare neasteptat. Daca observi oricare din aceste semne de alarma mergi imediat la medic:

cresterea brusca in greutate, umflarea gleznelor, picioarelor, dureri de cap severe si repetate care dureaza mai mult de 2-3 ore si care nu trec cu medicatie, lesinuri, vedere in ceata, puncte luminoase, durere sau arsuri la urinare, sete exagerata si urinare dificila, secretii vaginale urat mirositoare, sangerari usoare din vagin.

Pe langa semnele de mai sus oricare din urmatoarele semne impun prezentarea de urgenta la medic: daca ai impresia ca fatul nu s-a miscat 8 ore sau mai mult (dupa luna a 6-a de sarcina), cand contractiile incep devreme (contractii uterine la fiecare 10 minute sau mai des, crampe abdominale, presiune pelviana cu senzatia de coborare a fatului, cresterea sau schimbarea secretiilor vaginale, sau eliminarea brusca a unui fluid apos din vagin)

Trebuie sa alaptezi?

Alaptarea la san este unul din cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru copilul tau. Alaptarea: este cea mai nutritiva hrana pentru copilul tau, pPoate proteja copilul fata de diareea provocata de alimente sau apa contaminate, va ajuta la imunizarea copilului tau, protejandu-l fata de boli infectioase, ajuta la crearea unei relatii apropiate intre tine si copilul tau, te poate chiar proteja impotriva cancerului de san mai tarziu.

Daca dai copilului doar san (nu ii dai nici macar apa sau ceai) si il alaptezi din 4 in 4 ore ziua si la fiecare 6 ore noaptea si nu ti-a revenit menstruatia esti ferita de sarcina (doar in aceste conditii) pana in luna a 6-a.

Poti incepe alaptarea la san imediat ce copilul s-a nascut. In primele zile sanii tai vor produce un lichid gros, galbui numit colostru. Colostrul ofera copilului tau toate substantele nutritive de care are nevoie. La sfarsitul celei de a doua sau a treia zile laptele incepe sa curga in mod obisnuit din sani.

Cum te ingrijesti dupa nastere?

Majoritatea femeilor isi pot relua activitatile normale dupa o saptamana de la nastere. Este recomandat sa fii activa, in cazul in care nu ai suferit o operatie. Miscarea iti va imbunatati circulatia sangelui, respiratia si tonusul muscular. Fii atenta la semnele complicatiilor: infectii si sangerari puternice. Daca apar, cheama medicul sau mergi la spital imediat.

Dupa ce ai nascut, cand trebuie sa incepi sa folosesti planificarea familiala?

Este important sa-ti lasi corpul sa se odihneasca dupa sarcina si nastere. Ai nevoie de timp si energie pentru a avea grija de tine si copilul tau. Iti poti recapata fertilitatea si poti ramane insarcinata dupa 6 saptamani de la nastere, chiar inainte de a avea menstruatie.

Alaptarea la san va intarzia perioada fertila (in conditiile descrise mai sus). Va trebui sa incepi sa te gandesti la planificare familiala inainte de nastere. Daca intentionezi sa alaptezi va trebui sa alegi o metoda care sa nu afecteze laptele de la san.

Acestea sunt: metoda amenoreei de lactatie, prezervativele, pilula monohormonala, dispozitivul intrauterin sau contraceptivele injectabile. Daca nu alaptezi, poti folosi si contraceptivele orale combinate incepand cu 3-6 saptamani de la nastere.

Doua metode contraceptive nu sunt indicate dupa nastere. Metodele bazate pe recunoasterea perioadei fertile nu sunt usor de folosit dupa nastere sau in timpul alaptarii. Este dificil de prevazut perioada fertila inainte de prima menstruatie.

Diafragma, de asemenea nu poate fi utilizata 12 saptamani dupa nastere, timp in care uterul si colul uterin revin la normal. Daca nu ai probleme medicale dupa nastere, tu si partenerul tau puteti incepe sa aveti relatii atunci cand consideri ca este confortabil pentru tine.