Părinți de nota 10

Sfaturi de la bunicuțe despre creșterea copilul care le pun în dificultate pe proaspetele mămici

Parinti de azi au alte idei si convingeri despre cresterea copilului decat cele ale bunicilor de azi. Si daca bunicii ar face un mic efort de memorie, si-ar aduce perfect aminte ca si ideile mamelor lor (adica strabuniciler) au fost relativ depasite si au considerat ca isi cresc copiii dupa reguli noi, moderne.

Iata niste sugestii de discutat pentru a evita niste conflicte mai mari de idei. Un fel de reguli de conduita. Este important ca ele sa fie stiute dinainte de copil dar chiar si de catre soacre sau mame bunici.

Bunicii si educatia copilului

Cand vine vorba despre copii – in special nepoti, bunicii au in general impresia ca ei stiu totul despre acest subiect. Simplul fapt (dovedit) ca au ajuns in rol de bunici – le da certitudinea ca ‘au reusit’ cu brio testul de parenting. Iar in Romania, bunicii sunt foarte des implicati (peste masura) in educatia copiilor, petrecand foarte mult timp cu acestia.

OK dar ce facem cand parerile lor despre educatia copilului nu coincid cu cele moderne de azi? Cu parerile noastre? Sa nu uitam ca societatea s-a schimbat, au aparut noi reguli de sanatate, de emancipare, de respect sau siguranta.

Idei vechi si noi despre parenting si educatie

Adevarul este ca generatia de parinti de azi are alte idei si convingeri despre educatia si alimentatia copilului decat cele ale bunicilor de azi. Si daca bunicii ar face un mic efort de memorie si-ar aduce perfect aminte ca si ideile mamelor lor (adica strabuniciler) au fost complet depasite si au considerat ca isi cresc copiii dupa reguli noi, moderne.

Toate la vremea lor asadar si din acest punct de vedere, lucrurile se repeta. Toate ideile noi devin la un moment dat depasite. Atat de depasite ca parca vorbim despre ciocnirea civilizatiilor.

Merita sa schimbam parerea bunicilor despre educatia copilului de azi?
Insa, oricat de mare ar fi diferenta de opinii, merita sa schimbam parerea bunicilor despre educatia copilului de azi? Nu ar avea nici un sens si nici un beneficiu. Nu merita efortul.

Reguli de conduita cu bunicii (adica parinti bunici si socri bunici)

Iata insa niste sugestii de discutat pentru a evita niste conflucte mai mari de idei. Un fel de reguli de conduita 🙂 Este important ca ele sa fie stiute dinainte de copil dar chiar si de catre soacre sau mame bunici.

1. Exsta niste reguli de educatie (parenting) care trebuie respectate intotdeauna – indiferent ce adult este in preajma.

Si indiferent daca bunicii sunt sau nu de fata. Aceste reguli sunt ne-discutabile pentru ca sunt despre siguranta copilului. (De exemplu plasarea copilului in scaunul special auto sau purtarea centurii de siguranta in masina sau caruciotr, etc)

2. Bunicii sunt fiinte speciale care au o relatie speciala cu nepotii

Bunicii sunt acele fiinte care permit nepotilor o serie de lucruri – care acasa sunt de ne-conceput. Dulciuri fara limita, orice emisiune la tv, culcatul tarziu, clatite nelimitate, relaxarea oricarei reguli de disciplina … Adevarul este ca relatia bunic-copil este frumoasa si perfecta.

Stim ca exista acea frustrare a parintilor cand observa ca bunicii le darama toate regulile pe care ei se chinuie sa le impuna acasa. Dar, cel mai bine e sa iti inveti copilul, la intoarcerea acasa – ca regulile bunicilor sunt valabile doar pe teritorul lor, iar acasa – regulile care se respecta sunt cele ale lui tati si mami. Punct.

3. Sa privim imaginea putin detasat

Desi este foarte important sa avem reguli si principii ferme de parenting, unele mici iesiri din decor (la bunici) pot fi trecute cu vederea. Trei clatite in plus, o punga de bomboane, un suc cu aditivi, un sendvis suplimenar – nu sunt chiar o drama…

4. Daca totusi simti nevoia sa ai un argument cu care sa controlezi bunicii – cand le dai instructiunile de alimentatie a copilului, spune-le ca ‘asa a recomandat medicul’.

5. O regula pentru tine, mamico: Ai grija cum tratezi bunicii in fata copilului tau. Asa va face si el cu tine, cand vei fi bunica …