Crizele de isterie, se spune, apar la copii după vârsta de 2 ani. Cu toții le-am experimentat sau le experimentăm, însă ele se manifestă diferit în funcție de temperamentul copilului și de situația dată, motiv pentru care nu strică niciodată să știm la ce să ne așteptăm.
Lucrul știut despre crizele de isterie (tantrums) este acela că sunt universal valabile pentru majoritatea copiilor și că nu se potrivesc tuturor în aceeași măsură. Pot varia în funcție de context, de părintele sau persoana care are grijă de ei în acel moment, de vârsta copilului și de miza jocului.
Evident, nu este ușor să fii o persoană atât de micuță și să fii nevoit să înveți să cooperezi cu emoții atât de puternice, să acționezi conform regulilor impuse la nivel mondial, toate în același timp. Crize de isterie fac și copiii vedetelor și copiii cărora nu li se acordă suficientă atenție, dar și copiii care primesc totul la o simplă pocnitură din deget.
De-a lungul experienței mele de mamă, care nu spun că este foarte vastă, dar, după doi copii ce au trecut recent prin aceste episoade, aș putea spune că această clasificare de mai jos, realizată de essentialbaby.com, mi se potrivește ca o mănușă:
Crizele de isterie „lebăda”
Brațele întinse, spatele arcuit, corpul contorsionat într-un mod pe care doar copiii mici și balerinele îl pot gestiona. Abia poți auzi șuieratul ce se anunță printre dinți, o simfonie ce crește către concluzia dramatică, cu excepția situației în care nimic nu prevestește momentul în care copilul se trântește pe jos, dând din mâini și din picioare, lovind și strigând.
„Șurubul”
Scuză-mă! Ai spus „nu”. Ei bine, am plecat. Vezi dacă poți să mă prinzi. Și urmează o cursă nebună de alergări, întoarceri, etc.
Crizele de isterie „Protestul silențios”
Nu am de gând să spun nimic. Voi sta aici, în mijlocul străzii și nu am de gând să mă mișc nici măcar un centimetru. Mă voi uita la tine cu brațele încrucișate atâta timp cât este nevoie ca tu să te răzgândești și să-mi faci pe plac.
„Scândura”
Vă amintiți acele exerciții „The plank” (scândura) apărute prin 2011, de care toată lumea spunea că sunt excelente pentru a avea o formă fizică de invidiat? Dacă nu, căutați-le pe YouTube. Cred că cel care le-a inventat a intrat, de fapt, într-o conexiune cu copilul său interior, deoarece cei mici par să le facă de când lumea, doar că nu au avut cum să le expună în social media. Nimic nu se compară cu un copil care stă în poziția „scândură”, poziție extrem de incomodă ce pare aproape imposibil pentru tine să reușești să-l muți din loc.
„V-ați ascunselea”
Dacă nu îmi faci pe plac, mă voi ascunde sub scaun, masă, căruciorul de cumpărături. Vino și scoate-mă de aici! O, nu poți? Ce păcat!
Crize de isterie „Stop, aruncă-te și tăvălește-te!”
În limba engleză există o expresie folosită atunci când se învață tehnicile de prim ajutor în cazul unui incendiu „stop, drop and roll” (atunci când sunt flăcări într-o încăpere, te oprești, te arunci pe jos și te rostogolești).
Aceasta este versiunea unui copil de 2-3 ani căruia nu i s-a făcut pe plac și, indiferent de locul unde se nimerește, se oprește din ce făcea, se aruncă pe jos și se tăvălește. Această versiune este îmbunătățită și cu strigături, țipete și plânsete.
„Shakespeare”
Aceste crize de isterie reprezintă vârful și conțin câte ceva din tot ce am povestit mai sus. Lacrimi, gesturi disperate, dialoguri pasionale. Este mai degrabă o operă despre nedreptatea generală a lumii. Și, uneori, când crezi că s-a terminat, vine un bis.