Sa cresti un copil nu este o misiune tocmai usoara. Cei care au trecut prin asta pot sa depuna marturie. Sa cresti un copil presupune nu doar sa ii asiguri toate cele necesare, ci si sa ii oferi afectiune si o educatie potrivita.
Cand vine vorba despre educatie, lucrurile sunt ceva mai dificile, pentru ca nu suntem toti pedagogi de profesie.
Tocmai de aceea am decis sa iti vorbim azi de cateva tipuri de comportament ale copiilor pe care multi parinti considera ca trebuie sa le ignore, dar care trebuie, in schimb, foarte atent monitorizate. Mai mult, trebuie intervenit din timp pentru corectarea acestora.
Ascunderea comportamentelor rele ale celorlalti
Trebuie sa ii explici copilului diferenta dintre a fi paracios si a fi vigilent si a repara comportamente gresite cand vine vorba despre alti copii. Apoi asculta-ti cu calm copilul de fiecare data si nu il judeca. Ajuta-l sa inteleaga situatia astfel incat el si celalalt copil sa poata gasi impreuna o solutie.
Rivalitatea frateasca
Rar se intampla ca fratii sa se inteleaga perfect, sa nu se certe. Nu trebuie sa tolerezi acest comportament intre ei, ci trebuie sa gasesti calea de mijloc ca cei doi sa se impace cat mai bine. Gaseste radacina problemei si asigura-te ca le interzici sa se loveasca unul pe celalalt atunci cand intervine un conflict intre ei.
Explica-le importanta respectarii sentimentelor celorlalti. Incearca sa petreci regulat timp alaturi de ei, astfel incat sa ii ajuti sa mentina relatii cordiale unul cu celalalt.
Furtul
Mentinerea unei conduite corecte este foarte importanta. Copiii considera ca totul li se cuvine si nu au constiinta faptului ca nu tot ceea ce ii inconjoara le si apartine. Atunci cand cel mic fura un lucru important este sa reactionezi cu calm, sa afli motivele pentru care a facut-o si sa ii explici ca este un lucru absolut gresit.
Apoi cere-i copilului sa restituie bunul furat si sa ii ceara scuze proprietarului. Daca furturile persista in mod repetat, atunci solicita ajutor psihologic profesionist.
Lipsa de respect fata de ceilalti
In primul rand trebuie sa depistezi ce anume cauzeaza acest comportament. Invata-ti copiii modul corect de a-si exprima emotiile si dorintele. Ei trebuie sa invete sa ramana calmi si sa asculte. In cazul in care se comporta obraznic, redu-i din privilegiile de care se bucura.
Lipsa manierelor
Fiecare copil trebuie sa cunoasca bunele maniere, insa nu trebuie sa pui presiune pe el in timp ce il inveti cum e frumos sa se porte. In schimb, concentreaza-te sa ii reamintesti ca trebuie sa fie atent si la cei din jur. La fel de important este ca si ceilalti membri adulti ai familiei sa se comporte civilizat, intrucat copiii imita foarte mult ceea ce vad in casa.