Părinți de nota 10

De la ce vârstă are voie copilul să folosească telefonul mobil

Nu se poate să nu fi remarcat faptul că, în ultimul timp, vârsta de la care copiii încep să aibă propriul telefon devine tot mai mică. De aceea, este firesc să ne punem întrebarea: „De la ce vârstă poate fi potrivit ca un copil să aibă telefon?”.

Deși la prima vedere pare simplu, răspunsul este mult mai complicat, în condițiile în care acesta nu ține numai de vârsta propriu-zisă a unui copil. Dimpotrivă, dacă vrem să-i luăm copilului nostru un telefon, trebuie să ținem cont de mulți alți factori, astfel încât să fim cât mai sigure că am luat o decizie care nu-i va fi dăunătoare copilului nostru din niciun punct de vedere.

Este într-adevăr momentul potrivit să-i iei copilului tău un telefon?

Chiar dacă cel/cea mic/mică insistă să-i iei un telefon, motivându-ți că și ceilalți copii din jur au și că este mare, de tine depinde să iei decizia dacă este sau nu momentul potrivit să faci și această investiție.

Când este bine să-i iei copilului telefon este greu de spus. De altfel, nici specialiștii nu ne pot da vârsta exactă când ar fi adecvat să faci acest pas. Îți va fi însă mai ușor să iei o hotărâre în acest sens dacă îți vei răspunde la următoarele întrebări:

• Copilul tău are nevoie de telefon din motive de siguranță sau acesta ar fi pur și simplu o modalitate de interacțiune socială?

• Cât de responsabil este copilul?

• Cât de independent este copilul meu?

• Poți să ai încredere că al tău copil va utiliza corect aplicațiile de pe telefon și că nu te va pune în situația de a plăti sume suplimentare pentru că a accesat anumite jocuri/programe/ site-uri?

• Poți fi sigură că al tău copil nu va scrie mesaje în timpul orelor, că nu-i va deranja pe cei din jur când vorbește, că va ști la ce să se uite pe telefon (nu va accesa site-uri interzise, nu se va juca jocuri inadecvate vârstei sale etc.)?

• Copilul poate avea grijă de propriul telefon?

• Copilul are într-adevăr nevoie de el pentru a comunica?

În funcție de răspunsurile pe care ți le vei da la aceste întrebări vei putea să spui „Da, este momentul să-i iau copilului un telefon” sau „Nu, nu este încă adecvat să fac acest demers”.

Astfel, când este adecvat să-i iei copilului propriul telefon nu ține de vârsta în ani, ci de nivelul de maturitate, de responsabilitate.

Spre exemplu, sunt unii părinți care consideră că al lor copil este pregătit să aibă telefon odată ce intră la școală (în jurul vârstei de 7 ani), în timp ce alții cred că acesta nu ar trebui să dețină un telefon până spre vârsta adolescenței (după vârsta de 10 ani).

Avantajele pe care le poate avea pentru copil faptul că are propriul telefon

Pe de altă parte, pentru a încerca să-ți răspunzi la întrebarea „Când este potrivit ca al meu copil să aibă propriul telefon ?”, ia în calcul și avantajele pe care telefonul vi le poate aduce. Iată câteva dintre cele mai importante:

• Poți să-l suni pe copil oricând și să știi mereu unde se află

• Copilul te poate suna imediat dacă intervine vreo urgență

• Poți să-ți ajuți copilul în diverse situații (precum efectuarea temelor) prin intermediul mesajelor și email-urilor de pe telefon

• Copilul poate să-și mențină mai ușor relațiile cu prietenii/colegii, putând comunica mai des etc.

Desigur, pe lângă aceste beneficii trebuie să luăm în calcul, înainte de a ne hotărî dacă să-i luăm sau nu telefon copilului nostru și riscurile/inconvenientele ce apar.

Inconvenientele sau riscurile care apar când un copil are un telefon

Telefoanele mobile îi supun pe copii unor unde tip radio, cu frecvență joasă

Studiile efectuate până acum nu au arătat că aceste telefoane ne pot expune copiii unor radiații care să fie periculoase pentru ei. Cu toate acestea, este cunoscut faptul că mai ales telefoanele tip android ne expun unor unde cu frecvență joasă, dar care pot fi ținute la distanță dacă nu se petrece mult timp la telefon și dacă se folosesc căști și dispozitive hands-free.

Pentru a fi sigure că cei mici nu se expun vreunui risc, este indicat să le limităm cumva timpul petrecut la telefon, să-i învățăm să nu-și țină telefoanele prea apropiate de corp și să utilizeze dispozitive de protecție precum cele menționate.

Telefonul poate interfera cu somnul copilului

Experții ne atenționează asupra următorului lucru: telefoanele mobile pot afecta somnul copiilor. Un studiu recent a demonstrat că aproape jumătate dintre copiii care dormeau cu telefonul în apropiere de ei au beneficiat de un somn mult mai puțin odihnitor decât aceia care și-au dus telefonul în altă încăpere sau l-au ținut la distanță, închis.

Poți să eviți să i se întâmple așa copilului tău. Pur și simplu, te vei strădui să-i impui următoarele reguli: să nu se joace pe telefon, să nu trimită mesaje înainte de culcare, să-și închidă telefonul și să-l lase pe modul silențios în timpul nopții. Și, desigur, acesta trebuie ținut cât mai departe de locul de dormit.

Un telefon poate fi… mai mult decât un telefon

În condițiile în care telefoanele permit inclusiv accesul la rețelele sociale, la tot felul de jocuri, la muzică, la video-uri etc., acestea se pot transforma și într-un instrument de tip „cyber bullying” .

În același timp, telefonul poate afecta capacitatea de concentrare a copilului, care poate deveni foarte preocupat să trimită sms-uri și email-uri în loc să se concentreze pe parcursul unei alte activități.

Gândește-te bine înainte de a face pasul și de a-i lua un telefon copilului, făcând neapărat distincția dintre „Copilul meu își dorește un telefon” și „Copilul meu ar avea într-adevăr nevoie de telefon”.

Reguli pe care să le stabilești când îi iei copilului telefon

Odată ce te-ai hotărât că este momentul să-i iei copilului tău telefon, va trebui și să stabilești niște reguli. Acestea vor fi menite să-ți protejeze copilul de eventualele pericole la care ar putea fi expus. Iată câteva dintre cele mai importante:

Nu-i cumpăra de la început un telefon complicat și performant

Telefonul nu trebuie perceput de către copii ca un accesoriu, ci ca un instrument necesar siguranței lor și facilitării comunicării cu cei apropiați. Cel puțin într-o prima fază îi vei lua un telefon mai simplu, cu funcții de bază, urmând ca, pe măsură ce va crește (când se apropie de adolescență de pildă), va avea nevoi diferite și vei vedea că se comportă responsabil, să îi poți dărui unul mai complex.

Pune-i anumite limite

De exemplu, spune-i clar copilului câte minute poată să vorbească, dacă are un anumit număr de mesaje text, precum și cât internet poate utiliza. Este necesar ca cel mic să știe că telefonul nu presupune să vorbești fără limită și că impune efectuarea unor cheltuieli.

De asemenea, stabilește momentele în care telefonul nu ar trebui folosit și nu te feri să limitezi accesul la el în apropierea orei de culcare.

Nu uita și să-l înveți pe copil cum să respingă apelurile nedorite/necunoscute și amintește-i să nu fie prea insistent cu trimiterea mesajelor, deranjând.

Fii tu un model pentru copil

Pentru a te asigura că nu va exagera cu utilizarea telefonului mobil, străduiește-te să ai și tu anumite limite. Copiii învață ușor prin imitație, așa că și de tine va depinde modul cum va învăța să se descurce cu propriul telefon.

Învață-l anumite reguli de conduită legate de folosirea telefonului mobil

Spre exemplu, explică-i faptul că nu este civilizat să vorbească tare, să nu aibă conversații personale într-un loc public, să nu facă fotografii fără să ceară permisiunea etc.

Nu în ultimul rând, învață-l pe copil să nu le ofere străinilor telefonul său și nici să nu se laude în fața acestora pentru că are telefon.

Succes!