Părinți de nota 10

Adevărul despre cum se schimbă corpul femeii după sarcină

Organismul mamei după naștere trece printr-o serie de modificări atât fizice cât și psihice. Iată la ce trebuie să te aștepți după naștere:
Nașterea este momentul pe care timp de nouă luni îl aștepți cu nerăbdare și către care îți canalizezi toată energia și eforturile. Dar trece repede!

Pentru că atunci când, în sfârșit, bebe a venit pe lume, după ce vezi că este frumos și sănătos, urmează o perioadă în care corpul tău trece prin schimbări importante.

Personal, la mine această readaptare a durat mai bine de 2 luni, timp în care am trecut prin tot felul de stări, de emoții, de dureri, de bucurie și de îngrijorări.

Corpul tău se reprogramează

Nu trebuie să aștepți minuni din partea corpului tău dintr-o dată. După naștere corpul are nevoie de tot atâta timp cât a durat sarcina ca să își revină. Hormonii de sarcină nu se mai produc și iarăși corpul trece prin modificări majore. Metabolismul se modifică, țesuturile nu mai depozitează multă apă, vasele de sânge se reîngustează, cantitatea de sânge se diminuează.

De aceea nu trebuie să te sperie faptul că în primele săptămâni după naștere încă nu ești capabilă de efort fizic și că în continuare obosești foarte repede. Ideal ar fi ca în perioada imediat după naștere să îți asiguri odihnă și somn cât mai mult timp cu putință.

Iar abdomenul, deși nu este la fel de plat ca înainte, nu mai este la fel de voluminos. După naștere uterul își va relua mărimea normală în următoarele șase săptămâni, iar greutatea lui va scădea de la aproximativ 1 kilogram la 50 de grame.

În acest interval de timp, numit lăuzie, se vindecă contuziile provocate de naștere. Poți începe de pe acum gimnastica de recuperare, dar trebuie să o iei ușor și treptat.

Cum treci peste primele indispoziții după naștere

Dacă încă te doare spatele, caută să-ți sprijini spatele și capul de perne. Când te apleci după ceva, nu o face brusc sau, și mai bine, lasă-te ușor în genunchi.

Dacă ai născut normal și ai o tăietură de perineu, găsește-ți o poziție în care să te menajezi.

Poți folosi un colac umflat (de copii) dacă nu vrei să cumperi unul special, pe care să-l pui pe scaun când te așezi. Și, pentru a te putea culca sau ridica din pat cu ușurință, e de ajutor un scăunel așezat lângă pat pe care să-l folosești ca pe o treaptă ajutătoare.

Schimbări hormonale

Din cauza modificărilor hormonale este foarte posibil să constați că îți cade părul. Acest lucru este foarte frecvent după sarcină, așa că nu-ți face griji pentru că nu vei cheli, ci doar îți va cădea puțin mai mult păr decât de obicei, care ulterior se va regenera și își va recăpăta strălucirea.

De asemenea, este foarte posibil să ai pielea puțin mai uscată. Îngrijește-o cu loțiuni de corp hidratante și ai răbdare să redevină la normal.

Stările de tristețe, lacrimile incontrolabile, stările de panică, momentele de depresie pot fi și ele prezente. Nu te lupta singură cu ele! Vorbește cu ceilalți membri ai familiei tale și cere-le tot sprijinul de care sunt capabili pentru a te ajuta să depășești această perioadă.