Ai pierdut șirul lunilor în care ai încercat să rămâi însărcinată și testele tale de sarcină se încăpățânează să-ți arate doar rezultatul negativ? Vezi care ar putea fi cauzele!
Dacă n-ați depășit un an de când tu și partenerul v-ați decis să aveți un copil,nu e cazul să disperi. Unele impedimente sunt generate chiar de stilul tău de viață și pot fi spulberate cu ușurință. Pentru cele care țin de sănătatea aparatului reproducător,este nevoie de sfatul unui medic ginecolog.
Stresul
Te-ai săturat deja să ți se tot spună că dacă te vei relaxa,vei rămâne însărcinată? Pare greu de realizat,mai ales dacă ai făcut un scop în viață din a-ți îndeplini dorința de a avea un bebeluș.
Până la urmă de ce este stresul incompatibil cu o sarcină? Se pare că atunci când organismul este supus unui grad crescut de stres,se eliberează un hormon numit adrenalină care semnalează corpului faptul că nu este momentul prielnic pentru concepție.
Stresul are și alte efecte:
-stimulează glanda hipofiză să secrete mai multă prolactină,un hormon care nu permite instalarea unei sarcini;
-inhibă eliberarea de progesteron,hormon esențial în concepție.
Te-ai îngrășat sau ai slăbit prea mult
Un stil de viață și o alimentație sănătoase te ajută să-ți vezi împlinit visul de a avea un copil. Nu uita că femeile care sunt foarte slabe sau,din contră,supraponderale întâmpină dificultăți în a concepe un copil.
Spre deosebire de femeile cu o greutate corporalăobișnuită,lor le ia mai mult timp să rămână însărcinate,chiar peste un an,și pot avea probleme pe durata sarcinii ca diabetul gestațional sau nașterea prematură.
Pierderea bruscă în greutate și acumularea de kilograme deopotrivă pot să ducă la un dezechilibru hormonal și să afecteze ovulația,ceea ce împiedică instalarea sarcini,mai ales dacă este prima.
Știai că…
…obezitatea este asociată cu apariția sindromului de ovar polichistic,o afecțiune care poate duce la infertilitate?
Oboseala
Dacă nu te odihnești îndeajuns de mult ai șanse mici să rămâi însărcinată,întrucât oboseala accentuată îți scade sistemul imunitar și te predispune la tot felul de infecții. În plus,privarea de somn te poate duce la anxietate,care e posibil să cauzeze tulburări de ciclu menstrual.
Bolile care afectează fertilitatea
Afecțiunile aparatului reproducător fie ele nedepistate la timp,fie netratate în mod serios sunt printre principalii vinovați pentru care nu reușești să rămâi însărcinată.
Infecțiile
O infecție comună a aparatului reproducător feminin este clamidioza. Este cauzată de bacteria Chlamydia trachomatis și se manifestă prin menstruație neregulată,oboseală, dureri abdominale, usturimi la urinat.
Infecția cronică a gâtului uterului (cervix) duce la reducerea calității mucusului din această zonă,ceea ce scade șansele de a rămâne însărcinată.
Un alt tip de infecție care afectează uterul,trompele uterine și ovarele,putând da infertilitate,mai ales dacă nu este tratată corect,este anexita (boala inflamatorie pelvină). Se manifestă prin dureri abdominale intense.
Este o boală care poate duce la înfundarea trompelor uterine,ceea ce nu mai permite ovulelor să treacă spre uter.
Sindromul ovarului polichistic
Fertilitatea este influențată negativ în mare măsură de dezechilibrul hormonal,pentru că afectează însăși ovulația sau poate duce la avort spontan. Menstruațiile sunt mai rare și se asociază cu probleme ale tenului,depresie sau treceri bruște de la o stare la alta.