Părinți de nota 10

5 lucruri despre ovulație pe care nu le știai

Ovulatia, asociata zilelor fertile din cadrul unui ciclu menstrual, este insotita de o multime de efecte neobisnuite asupra fizicului si starii tale de spirit. Stiai ca esti mai frumoasă, mai pasionala? Dar ca sansele de a concepe un copil in cadrul unui ciclu menstrual sunt incadrate doar intre 15 si 25%, in functie de varsta?

Organismul, moralul si viata ta iau intorsaturi neobisnuite in perioada fertila, pe care este bine sa le cunosti inainte de a lua decizii sau a face lucruri pe care apoi sa le regreti.

Ai simtul mirosului ceva mai ascutit

In zilele in care esti la ovulatie, poti observa cum simtul mirosului devine mai ascutit ca niciodata. Efectul apare pe fondul schimbarilor hormonale din organism si reprezinta si un semn care te poate ajuta sa iti identifici cu mai multa acuratete zilele fertile din timpul unui ciclu menstrual.

Explicatia este simpla: spermatozoizii si ovulul au nevoie de timp pentru a parcurge „traseul” si a se intersecta in vederea fecundarii. Spermatozoizii pot ramane viabili in mediul vaginal chiar si cateva zile sau saptamani, astfel ca, exista sanse mari sa ramai insarcinata cu 5-7 sau mai multe zile inainte de eliberarea ovulului.

Esti mai relaxata decat de obicei

Potrivit rezultatelor unui studiu derulat la Universitatea din Texas, SUA, femeile sunt mai relaxate in timpul ovulatiei decat in restul lunii si au mai putine dureri de cap decat de obicei.

Ai intre 15 si 25% sanse sanse sa concepi in fiecare luna

Sansele de conceptie depind de varsta la care incerci sa devii mama. Intre 20 si 25 de ani, ai cele mai mari sanse sa ramai gravida intr-o singura luna. Acestea ating un procent incadrat intre 20% si 25%. Daca ai peste 30 de ani, trebuie sa stii ca sansele tale de conceptie scad simtitor cu fiecare an care trece peste varsta ta.

Potrivit statisticilor, exista doar 15% sanse sa ramai insarcinata in cadrul unui singur ciclu menstrual. De aceea, nu trebuie sa fii demoralizata daca nu ramai insarcinata din prima, a doua sau a treia luna de incercari.

Un cuplu in care partenerii au varste de peste 30 de ani incearca, in medie, cam 8 luni sa conceapa copilul inainte ca testul de sarcina sa fie pozitiv.

Esti mai atractiva atunci cand ovulezi

Ovulatia iti transforma corpul intr-un magnet pentru barbatii din jurul tau. Perioada fertila iti schimba corpul, oferindu-i cateva atuuri surprinzatoare in ochii barbatilor: buzele sunt mai „pline”, pupilele sunt mai dilatate, iar pielea este mai stralucitoare si catifelata.

In plus, un alt efect neasteptat al ovulatiei este tendinta de a te imbraca mai atrăgător in aceasta perioada decat in restul lunii, ceea ce te face sa te simti mai frumoasa si atragatoare pentru cei din jur.

Ai o voce mai stridenta

Pe langa simtul mirosului, care tinde sa devina mai ascutit, este posibil sa te trezesti ca vorbesti ceva mai tare decat de obicei atunci cand esti la ovulatie. Potrivit specialistilor, modificarea vocii apare pe fondul schimbarilor hormonale care au loc in organism.

Interesant este faptul ca vocea ceva mai ridicata ori stridenta este considerata atractiva de catre majoritatea barbatilor.

Ai o inteligenta mai crescuta

Un studiu intreprins la Universitatea din Salzburg, Austria, a descoperit un efect surprinzator al ovulatiei asupra femeilor. Se pare ca atunci cand ovuleaza, femeile sunt mai inteligente decat in restul lunii, datorita cresterii in volum a materiei cenusii din anumite zone-cheie ale creierului.

Au un spirit de observatie mai accentuat si abilitati de recunoastere vizuala mai ascutite, ceea ce le poate ajuta la examene sau in alte proiecte care necesita memorie fotografica.