Părinți de nota 10

Superstiții despre sarcină care chiar au logică

Se pare că românii au o pasiune aparte pentru tot ce e misterios. Chiar dacă nu prea recunoaştem, ne place şi suntem atrași de predicţii… ba mai mult, le şi credem. Dacă ești însărcinată, fii sigură că o să primești diverse sfaturi legate de ce trebuie să faci, dar şi ce nu trebuie să faci pentru a-ți ocroti fătul de rele.

Unele superstiţii sunt chiar ciudate şi nerelevante pentru modul nostru de viaţă activ, altele te pun pe gânduri, pentru că mama, bunica, sau o altă persoană notorie din viaţa ta susţine una dintre superstiţii…

Printre cele mai populare credinţe cunoscute şi transmite din generaţie în generaţie sunt:

Femeia însărcinată nu trebuie să mănânce fructe îngemănate, dacă nu vrea să facă gemeni.

Să nu furați nimic, cât de mic, căci umbra obiectului furat va apărea ca pată pe corpul copilului.

Evitaţi să loviţi cu piciorul un câine, ori pisică pentru că riscaţi să naşteţi un copil câinos la inimă.

Nu treceţi peste funie, căci copilul va avea cordonul ombilical încurcat pe după gât.

Dacă femeia ştie că este însărcinate şi ţine în taină, riscă să nască un copil mut.

Dacă vedeţi un incendiu mare, nu puneţi mâinile pe faţă, pentru că puteţi naște copilul cu pete roşii.

Femeia gravidă trebuie să mănânce cât pentru doi, când este însărcinată.

E cu ghinion dacă procuri lucruri pentru copil înainte de naşterea acestuia.

Nu purtaţi mărgele în jurul gâtului în timpul sarcinii pentru că ar exista riscul de înnodare sau încurcare a cordonului ombilical.

O gravidă nu trebuie să meargă la funeralii deoarece spiritul decedatului poate pune în pericol sarcina.

Pentru a speria şi alunga spiritele rele, sub patul unde doarme gravida trebuie puse cuţite.

Atunci când se întâlnesc două gravide nu ar trebui să se atingă, deoarece există riscul să se schimbe genulviitorului bebeluş.

Naşterea va fi uşoară dacă soţul şi soţia au curajul să îşi spună unul altuia numele iubiţilor avuţi înainte de căsătorie.

Dacă vrei să afli dacă va fi fetiță sau băiețel, trebuie să legi inelul cu un fir şi să-l ţii deasupra burţii. Dacă se roteşte, este fată, dacă se balansează drept, este băiat.

Poftele gastronomice din timpul sarcinii erau luate foarte în serios în lumea tradiţională. Cine primea în casă o femeie gravidă, era obligat să îi dea să guste din toate bucatele şi băuturile de pe masă.

Păcatul cădea asupra celui care nu oferea din mâncarea sa femeii îngreunate. Cu cât femeia era mai pofticioasă, cu atât păcatul mai greu. Unele persoane, adepte ale superstiţiilor şi altor credinţe oculte găsesc explicaţii, argumente şi chiar exemple concrete ce ar motiva femeia însărcinată să ţină cont de toate indicaţiile auzite din bătrâni.

Deşi se mai păstrează şi în prezent unele superstiţii, mamele moderne, nonconformiste, ţin cont doar de sfaturile medicilor şi rezultatele analizelor. Psihologii susţin faptul că toate stereotipurile nu merită atenţia mamelor pentru că le-ar putea afecta emoţional. Trăiţi perioada maternităţii cu intensitate şi profitaţi de grija şi dragostea celor din jur!