Părinți de nota 10

Special pentru mamele de băieți! Textul care te va învăța să te desprinzi de fiul tau, cum să-l împarți cu altă femeie și să rămâi fericită

De ce unora dintre mame li se pare tare greu să crească băieţi şi altora li se pare o încântare? Contează, desigur, dacă ai crescut cu verişori sau fraţi, dar nu cred că acest lucru e crucial. Am cunoscut multe mame minunate care nu au avut fraţi. Pentru mine două lucruri sunt importante la o mamă de băiat: (1) dacă îi plac bărbaţii şi (2) dacă este capabilă să se adapteze la ritmul şi temperamentul băieţelului ei.

Relația între mamă și fiu are o sumă de detalii care o fac particulară, iar limită dintre o relație perfectă și una imperfectă este foarte fină. Mamele de băieți au o mândrie specială pe care nu ai să o găsești la mamele de fete. Asta nu înseamnă că mamele de fete sunt mai puțin mândre de copilul lor, dar manifestările lor sunt în bună măsură diferite.

Fii afectuoasa. Există tendința de a arată mai puțină afecțiune băieților decât fetelor. Mamele cred că manifestarea afecțiunii față de băiatul lor, prin îmbrățișări și gesturi calde ar putea submina masculinitatea copilului lor. În realitatea băieții au nevoie de aceleași dovezi de afecțiune de care au nevoie și fetele și nu doar în perioadă în care sunt foarte mici. O relația caldă între mamă și fiu îl învață pe acesta ce este afecțiunea și îi dau încredere în sine. Pe măsură ce crește, băieții își pot manifestă mai intens nevoia de independența, dar asta nu însemna că îmbrățișările și gesturile tandre ale mamei trebuie să dispară.

Învață-l respectul și bunătatea. Dacă băiatul tău nu o să învețe de la mamă lui ce înseamnă respectul față de cei din jur și bunătatea nu o să poată să înțeleagă niciodată valoarea acestor sentimente. Respectul nu înseamnă doar o atitudine politicoasă, după cum bunătatea nu înseamnă numai să ajuți pe cineva.

Învață-l să-și arate emoțiile. Părinții cred că este normal că o fată să plângă, dar privesc cu o anume reținere emoțiile și lacrimile unui băiat. În fapt este și bine și necesar că un băiat (viitor bărbat) să-și arate emoțiile și sentimentele. Emoțiile sunt cele care ne fac oameni. De la ideea că băieții trebuie să-și ascundă emoțiile s-a ajuns la convingerea că joacă băieților cu păpuși este nesănătoasă și că gesturile de afecțiune între mamă și băiat nu sunt necesare.

Învață-l disciplină față de sine însuși. Regulile blânde nu sunt favorabile educației băieților. Băieții iau lucrurile ad litteram și nu au fost hărăziți cu artă de a citi printre rânduri. Dar riscul de a depăși limitele atunci când este vorba despre sancțiuni sunt mult mai mari cu băieții decât cu fetele așa că soluția este să îi oferi standarde corecte pe care să le aplici ferm. În același timp este necesar să aplici pedepse cu atenție. Sancțiunile trebuie să fie participative pentru băieți mai degrabă decât restrictive. E mai bine să-l pedepsești prin ai cere să ducă gunoiul vreme de o lună decât să-i interzici să se uite la televizor. Sau să-i ceri să stea cu tine în bucătărie și să te ajute să faci clătite (de exemplu), decât să-l izolezi în cameră lui.

Marea artă a mamelor de băieți este de a fi consecvente în atitudine și manifestare față de copilul lor. Învață-l să se descurce singur. Nu doar fetele trebuie să deprindă de la mamele lor care este mersul treburilor administrative într-o casă și principiile organizării. Aceleași abilități trebuie să le dobândească și fiul tău. Nu-i nici o rușine, ba chiar din contra dacă o să facă mâncare împreună cu tine sau dacă te va ajută la spălatul rufelor și la curățenie, este de toată lauda.

Acordă importanță maximă educației școlare. Băieții au o altă evoluție decât fetele. Este o prostie afirmația cu „se maturizează mai greu”, realitatea este că pur și simplu au alte mecanisme de maturizare. În consecință au nevoie de o intensă supraveghere și de o evaluare onestă a modului în care evoluează. Comunică constant cu profesorii fiului tău și ajută-l atunci când are nevoie.

Nu jucă rolul de „mamă urs”, adică nu-l proteja excesiv. Nu te avântă să-i rezolvi toate problemele și toate conflicte în care intră. Lasă-l să se descurce singur, dar rămâi pe marigine și evaluează felul în care știe să-și soluționeze problemele.

Învață-l să fie curtenitor

Să spună bună ziua, să deschidă ușa, să știe cum să ofere o floare – acestea sunt lecții pe care un bărbat le învață de pe vremea când e băiat sau nu le învață cu adevărat deloc și va părea stângaci când va face asta forțat. Nu e un fraier dacă este politicos, dimpotrivă, indiferent ce va ajunge în viață va fi apreciat pentru bunele lui maniere în orice situație.

Lasă-l să mai și piardă

Băieții sunt mai competitivi, e drept și iau înfrângerile mai în tragic decât fetele. Dar să-l lași din când în când să mai și piardă, să nu te repezi să-i oferi vreun premiu de consolare este o lecție foarte importantă pentru un băiat – îl învață despre responsabilitate și urmările faptelor sale, îl motivează, în face să vrea să fie mai bun și se va bucura de o victorie meritată mult mai tare data viitoare.

Oferă-i modele bune

Trăim într-o țară în care ca femei ne plângem mult de bărbați, dar uităm că acei bărbați au fost crescuți de femei ca noi. Dacă vrei ca băiatul tău să devină un bărbat de care să fii mândră, oferă-i modele bune – tatăl, bunicul, prietenii de familie sunt influențele cele mai importante în viața unui băiat. Fii sigură că ei se comportă la standarde înalte când sunt în preajma copilului (și nu numai).

Lasă-l să-și murdărească hainele

E o lege nescrisă – se va murdări fix la 3 minute după ce l-ai schimbat sau exact înainte să plecați de acasă. Nu e nimic! De asta s-au inventat detergenții. Este mai important pentru băiatul tău să se joace în libertate și fără constrângeri (dar în siguranță!) decât să arate ca un mic prinț.

Fiul tău trebuie să rămână mereu copilul tău. Nu face din el „bărbatul din casă”. Recomandarea este valabilă mai ales mamelor singure, dar nu numai. Copilul, fie că este fată sau băiat trebuie să știe dacă familia are dificultăți, dar nu uită nici o clipă că nu este rolul lui să le rezolve. Implică-l în problemele familiei, dar nu-i cere să le și soluționeze.

Îndeamă-l să exploreze, să afle, să caute. Copilul activ social este mereu mai bun la școală. În ceea ce-i privește pe băieți aceștia trebuie orientați către activități de echipă, către sport și trebuie încurajat să comunice cu colegii și prietenii lui. Evident supravegherea părinților rămâne necesară.