Părinți de nota 10

În Turcia au gândit o lege pentru bunicuțe la care visa toată lumea

Asa cum stim pentru toate familiile cu copii si bunici care lucreaza este foarte dificil sa gasesti pe cineva care sa intre in mintea copiilor chiar si pentru cateva ore. Daca parintii doresc sa poata iesi si sa petreaca timp de calitate impreuna, trebuie sa angajeze mai intai o dadaca. Si nu este o sarcina usoara sau ieftina.

Te invit sa arunci o priviere la solutia stralucita si noua a acestei probleme. Nu cu mult timp in urma, turcii au adoptat o lege care obliga statul sa plateasca un salariu bunicilor care isi ingrijesc nepotii in timpul saptamanii.

Intelegerea copiilor este cea mai mare problema pentru mamele lucratoarea in Turcia. Dar guvernul turc a gasit o solutie simpla: sa plateasca bunicii sa stea acasa cu nepotii lor. In februarie 2017, Turcia lanseaza un program-pilot care va garanta bunicilor un salariu platit de stat, cu conditia sa fie de acord sa ingrijeasca copii in timpul saptamanii.

Acelora ale caror pensii variaza intre 1000 su 1800 de lire turcesti (250-450 USD), programul ofera o oportunitate de a castiga venituri suplimentare prin simpla petrecere a timpului cu nepotii.

Scopul programului este acela de a creste ocuparea locurilor de munca pentru femei

Proiectul este planificat sa debuteze in doua provincii: Bursa si Izmir. Faza initiala va acoperi aproximativ 1000 de familii. Dupa 6 luni de la implementare, in functie de rezultate, ar putea fi extins si la alte provincii din Turcia.

Programul va oferi femeilor care au copii oportunitatea de a lucra cu norma intreaga si, prin urmare, sa castige mai mult. Intr-un interviu cu CNN Turcia, ministrul turc muncii si securitatii sociale a declarat ca prin ingrijirea nepotilor, bunicii vor castiga aproximativ 400 de lire (99 de euro sau 105 dolari) pe luna.