Părinți de nota 10

Oprește crizele de isterie ale copilului cu ajutorul acestei metode. Adresează-i o singură întrebare. Metoda unică a unui psihilog înțelept

Toţi copiii fac crize de isterie. O mamă din Brazilia ne împărtășește rețeta ei – este simplă şi funcţionează.

„Nu sunt psiholog sau expert în isteriile copiilor, sunt o mamă obișnuită a unei fetițe de 5 ani. Cu toate acestea, mi se pare că am găsit o “formulă” pe care vreau să o împărtășesc – cum poți schimba rapid direcția gândurilor copilului, care este pe punctul de a începe un scandal din cauza unor lucruri mici.

Totul a început când fetița mea a mers la grădiniță. Era foarte nervoasă şi spunea că nu se poate obișnui acolo. Acasă deasemenea, copilul făcea crize de isterie din orice motiv. Am mers la psiholog care ne-a oferit mai multe sfaturi, însă unul din ele era fantastic şi extrem de simplu.

Psihologul mi-a explicat că este necesar să lăsăm copiii să înțeleagă că le respectăm sentimentele. Deci, în timpul unei crize, indiferent de cauza ei, este necesar să ajutăm copilul să gândească și să înțeleagă ce se întâmplă cu el (funcţionează la copii mai mari de 5 ani).

Când recunoaștem sentimentele lor și, în același timp le permitem să participe la rezolvarea problemei, putem opri isteria.

Deci, situația: copilul este gata să înceapă un scandal. Motivul nu contează – a căzut mâna păpușii, este timpul să meargă la culcare sau pur și simplu nu vrea să facă ceea ce îi ceri. Privim copilul în ochi și îl întrebăm cu voce calmă:

“Această problemă este mare, medie sau mică?”

Când fiica mea se gândea la ceea ce se întâmplă cu ea, acest lucru acționa asupra ei într-un mod magic, cel puțin aici, acasă. Eu îi pun întrebarea, ea răspunde, și împreună găsim o cale de a rezolva problema.

O problemă mică este de obicei cea mai rapidă și mai ușoară. Ea consideră că unele probleme sunt “medii”. Cel mai probabil le vom rezolva, dar nu imediat.

Dacă problema este serioasă – ceea ce copilul consideră că e important (cu siguranță nu o puteți ignora, chiar dacă vi se pare o prostie) – acestei probleme va trebui să-i acordați mai mult timp. Uneori trebuie să ajuți copilul să înțeleagă că în viață nu totul merge așa cum vrem noi.

Trecând cu copilul meu prin multe crize de isterie, în sfârșit am văzut lumina de la capătul tunelului. Sper că această metodă va funcționa şi la voi”.