Știm cu toții că cele 9 luni de sarcină reprezintă anumite restricții, printre care și o alimentație specială pentru femei. Acest lucru le va ajuta să aducă pe lume copii sănătoși și puternici!
Așadar, uite care sunt alimentele ce nu au voie să fie consumate de către gravide, precum și cele care sunt recomandate în perioada sarcinii!
Alimente de evitat
Alimente de tip fast-food
In mod cert, acestea nu sunt recomandate nici in perioadele normale, cu atat mai putin in timpul sarcinii. Daca poftesti la astfel de mancaruri, fa-ti acest capriciu, insa o data la doua saptamani, si mai bine alege mancarea chinezeasca sau alimente cat mai putin procesate.
Branza si laptele nepasteurizate
Poate parea putin probabil ca vei mai gasi astfel de produse in supermarketuri, insa, ca masura de precautie, verifica atent eticheta!
Fructe si legume nespalate
Spala bine toate fructele si legumele inainte de a le consuma. Poti chiar sa le decojesti pentru a te asigura ca ai indepartat bacteriile.
Carne cruda si conserve
Daca esti fan carpaccio sau tartar, ar fi bine sa renunti la ele in aceasta perioada. Carnea nefacuta sau cruda poate contine diverse bacterii sau virusuri care te pot afecta.
Cofeina
In timpul sarcinii se recomanda o cana de cafea pe zi. Nu depasi aceasta cantitate!
Ce alimente sa consumi
In timpul celor noua luni trebuie sa mentii o dieta echilibrata si cat mai diversificata. Iata din ce poti alege.
Fructe si legume
In mod evident, sunt cele mai recomandate. Mananca cel putin cinci bucati de fructe si legume pe zi. Incearca sa nu le repeti, ci sa ai o dieta cat mai diversificata. Fructele pot fi proaspete, congelate, la conserva, uscate sau transformate in sucuri. Nu uita sa speli bine fructele si legumele.
Proteine
Sunt vitale in timpul sarcinii, pentru ca ajuta la stimularea productiei celulare si ajuta in procesul de vindecare. Le gasesti in carne si peste. Daca esti vegetariana, cauta seminte cat mai bogate in proteine. Surse de proteine pot fi si: fasolea boabe, nautul, pestele, ouale, carnea (evita ficatul), carnea de pasare de curte, nucile.
Calciu
Ai nevoie de el pentru tine si pentru dezvoltarea armonioasa a celui mic. Consuma lapte, branzeturi si iaurturi cat mai des. Calciul este un nutrient de care corpul are nevoie, pentru a construi dinti si oase puternice. El permite sangelui sa se coaguleze normal, permite buna functionare a muschilor si a nervilor si ajuta inima sa bata normal.
Fatul are nevoie de o cantitate considerabila de calciu pentru a se dezvolta. Cele mai bune surse de calciu sunt produsele lactate: laptele, branza, iaurtul. Gasesti calciu si in legume verzi (broccoli, spanac), mazare uscata si fasole boabe.
Carbohidrati
Ii gasesti in painea integrala si in cerealele integrale. Alimentele ce contin amidon pot fi consumate in sarcina. Carbohidratii sunt o sursa importanta de energie, contin anumite vitamine si fibre. Ei includ, printre altele, painea, cartofii, cerealele de la micul dejun, orezul, pastele, noodles-ii, meiul, fulgii de ovaz, ignamele si malaiul.
Alimente hranitoare si cu multe beneficii pentru gravide
Mentinerea unei diete sanatoase in timpul sarcinii este foarte importanta, mai ales ca in aceasta perioada, corpul tau are nevoie de nutrienti in plus, de vitamine si minerale suplimentare. De fapt, este posibil sa ai nevoie de 350-500 de calorii in plus, in fiecare zi, in cel de-al doilea si al treilea trimestru.
Iata cateva dintre alimentele pe care poti sa le mananci cand esti insarcinata
Produse lactate – Lactatele sunt cele mai bune surse alimentare de calciu si iti ofera mari cantitati de fosfor, diverse vitamine din complexul B, magneziu si zinc. Iaurtul, in special iaurtul grecesc, este foarte benefic pentru femeile insarcinate. Acesta contine mai mult calciu decat alte produse lactate.
Leguminoase – Acest grup de alimente include lintea, mazarea, fasolea boabe, nautul, boabele de soia si arahidele. Leguminoasele sunt surse excelente de fibre, proteine, fier, acid folic (vitamina B9) si calciu, iar corpul tau are nevoie de toate in timpul sarcinii.
Somon – este foarte bogat in acizi grasi esentiali Omega 3. Multe femei insarcinate nu au un aport corespunzator de Omega 3 din dieta lor. Sa nu uitam ca Omega 3 sunt esentiali in timpul sarcinii, in special acizii cu lant lung DHA si EPA. Acestia se gasesc in pestele gras si ajuta la dezvoltarea creierului si ochilor fatului.
Cereale integrale – acestea pot ajuta gravidele sa isi intruneasca necesarul mai mare de calorii, in special in trimestrele al doilea si al treilea de sarcina. Cerealele integrale sunt bogate in fibre, vitamine si compusi vegetali. Sunt, in general, bogate in vitaminele B si magneziu.
Ce vitamine si suplimente pot lua gravidele
In anumite cazuri, daca medicul descopera o carenta (lipsa) in privinta anumitor nutrienti, el poate recomanda femeii, pe perioada sarcinii, acid folic in fiecare zi, suplimente cu vitamina D, suplimente cu fier (daca exista o deficienta), suplimente cu vitamina C, suplimente cu calciu, suplimente cu Omega 3 din ulei de peste.
Omega 3, dupa cum s-a aratat, sunt acizi grasi esentiali atat pentru dezvoltarea neurologica, cat si pentru dezvoltarea acuitatii vizuale la bebelus. Deficienta de Omega 3 este explicata prin faptul ca rezervele acestor grasimi bune sunt „secate” la femeile insarcinate, din cauza ca fatul foloseste acesti acizi grasi pentru dezvoltarea sistemului nervos. Cercetarile au confirmat ca includerea acizilor EPA si DHA in dieta femeilor insarcinate are un efect pozivit asupra dezvoltarii fatului.