Inca din timpuri preistorice, omul a mancat frunzele sfeclei, ulterior descoperind multiplele beneficiile ale radacinii. Este o leguma foarte rezistenta iarna si, totodata, un ajutor extraordinar pentru organism in timpul sezonului rece.
Sfecla rosie este o adevarata minune pentru sanatatea copiilor, inca din timpul vietii intrauterine. Aceasta leguma se numara printre putinele alimente-medicament recomandate femeilor insarcinate, substantele sale active protejand bebelusul in pantecele mamei. De mai bine de 150 de ani, medicina naturista considera aceasta leguma ca fiind o adevarata legenda. Asta in principal datorita proprietatilor sale vindecatoare pentru bolile sangelui, in cele tumorale sau ale ficatului.
Ce substante nutritive contine sfecla rosie?
O multime! Si toate foarte bune pentru tratarea sau prevenirea diverselor boli. Printre cele mai importante se numara acidul folic (vitamina B9) atat de necesar dezvoltarii armonioase a bebelusului. Chiar si femeile ce doresc sa ramana insarcinate sunt sfatuite sa consume cat mai multa sfecla rosie, datorita cresterii gradului de fertilitate de catre aceeasi vitamina B9. Sfecla rosie contine si mult potasiu, ce ajuta reglarea tensiunii arteriale si protejeaza inima. Alte minerale continute: magneziu, fier, cupru, mangan, iod si zinc.
In sfecla rosie se gaseste o combinatie unica de sodiu si calciu (10:1), combinatie care are rolul de a dizolva calciul in exces. Vitaminele sunt si ele prezente intr-o gama variata si bogata, avand efecte in imbunatatirea metabolismului, combaterea anemiei si detoxifierea ficatului prin dizolvarea grasimilor. Efectul de energizare si remineralizare a organismului este dat de vitaminele A, B, C si E.
Cand pot introduce sfecla rosie in alimentatia copilului meu?
Fiind o planta radacinoasa, cei mai multi medici recomanda introducerea ei in alimentatie in jurul varstei de 7 luni. Principala temere este legata de eventualele substante nesanatoase de genul nitratilor, pe care le poate contine. Insa, daca aveti o sursa de incredere care va poate furniza sfecla rosie, eventual bunica sau bunicul, puteti incerca sa o prezentati bebelusului chiar de la 6 luni.
Cu toate astea, recomandarea noastra ferma este sa discutati si cu medicul pediatru curent despre momentul introducerii sfeclei rosii in alimentatia copilului vostru.
Cum pot prepara sfecla rosie pentru copilul meu?
Foarte putine persoane ii agreeaza gustul in stare cruda, asa incat, de obicei, nu este consumata singura ci este asociata in salatele de cruditati cu alte radacinoase, cum ar fi morcovul, telina, patrunjelul, sau cu salata verde ori varza rosie. Substanta care da culoarea rosu-sangerie sfeclei se numeste betalaina, iar de prezenta ei se leaga mai toate proprietatile antitumorale si antioxidante ale acestei legume. Insa betalaina este destul de sensibila la fierbere si extrem de sensibila la coacere.
Ca atare, sfecla rosie nu va fi consumata coapta, ci doar fiarta, si nu oricum, ci doar in coaja, si doar pana se inmoaie (se verifica prin impungere cu o furculita).
Sucul de sfecla rosie scade presiunea arteriala si are efect antifebril in cazul unei viroze.
Consumand acest suc, metabolismul organismului se imbunatateste, iar ficatul este ajutat sa functioneze mai bine. Pentru a face un suc delicios celor mici, puteti adauga in storcatorul de fructe pe langa sfecla si cativa morcovi. Copiilor slabiti, anemici sau care nu au pofta de mancare le poate fi prescrisa o cura cu acest suc, fiind recomandat a fi baut cu lingurita, pentru a avea efecte mai puternice.
Ce e bine de stiut despre sfecla rosie?
Daca pastrati coditele sfeclei, aceasta isi va mentine mai mult timp gustul si culoarea, putand fi pastrata in lada de legume a frigiderului pana la doua saptamani. Cu cat sfecla este mai mica, cu atat este mai dulce. La aproximativ 15% dintre cei care consuma sfecla rosie, urina capata o culoare rosie, fenomen denumit beturie. Acest lucru nu arata vreo afectiune sau intoxicatie, ci doar o incapacitate partiala a organismului de a asimila anumiti nutrienti din sfecla.
Asa ca nu va alarmati daca scutecul copilului devine mai rosiatic cand este udat. Acelasi lucru se poate intampla si cu culoarea scaunului. La doze mari de suc de sfecla rosie sau la sucul de sfecla consumat simplu, fara suc de morcov, pot aparea stari de greata.