Părinți de nota 10

Copiii trebuie să doarmă în patul mamei până la vârsta de 3 ani, conform unui nou studiu

Specialiștii au hotărât! Un nou studiu a scos în evidență efectele pozitive de care au parte copiii care dorm în patul mamei până la vârsta de 3 ani.

Momentele intime și frumoase pe care le ai alături de bebelușul tău în timpul nopții reprezintă câteva dintre motivele pentru care ai vrea să îl ții pe cel mic în pat cu tine. De asemenea, este mai ușor să îți monitorizezi bebelușul și să îl hrănești în timpul nopții, în loc de a te ridica din pat și de a merge până la pătuțul acestuia de fiecare dată când plânge sau îi este foame. Cu toate acestea, există câțiva părinți, în special tați, care nu sunt pe deplin convinși că cei mici ar trebui să doarmă în patul mamei până la vârsta de 3 ani.

Unii medici încearcă să îi convingă pe părinți să nu doarmă în același pat cu bebelușul, pe când alții încurajează legătura care se dezvoltă astfel între copii și părinți. Aceasta este și o modalitate prin care îl poți învăța pe copil să se obișnuiască cu programul tău de dormit, cât timp ai grijă de el, făcându-l să înțeleagă că tu ești părintele și că îi vei oferi protecție și siguranță.

Un studiu recent condus de doctorul Nils Bergman dezvăluie că există câteva beneficii care apar atunci când copiii dorm în patul mamei.
Studiul a fost realizat cu ajutorul a 16 bebeluși. Unii dintre aceștia au dormit într-un pătuț de bebeluș, iar alții au dormit în pat cu mamele lor. Atunci când medicii au examinat bebelușii, cei care dormeau în pătuțul de copii au manifestat anxietate și un nivel mai ridicat de stres în comparație cu cei care erau în pat cu mamele lor. Acești copii aveau, de asemenea, mai multe probleme cu adormitul și cu somnul liniștit în timpul nopții. Doar șase dintre copii au dormit liniștiți în timpul nopții.

Atunci când hormonii asociați cu stresul sunt declanșați, ar putea exista probleme cu comportamentul copilului în viitor.
Dacă un copil este alinat de mamă cât mai mult posibil, mai ales noaptea în timp ce încearcă să doarmă, atunci hormonii de stres nu sunt declanșați la fel de des ca atunci când bebelușul doarme singur într-un pătuț.

După ce toate rezultatele studiului au fost puse la un loc, doctorul Bergman a sugerat că bebelușii ar trebui să doarmă cu mamele lor în primele câteva luni de viață, chiar în primii doi-trei ani. Cel mai bun loc pentru bebeluși ar fi pe pieptul mamei, deoarece aceasta este o zonă reconfortantă a corpului și le permite copiilor să audă bătăile inimii mamei.