Părinți de nota 10

Etapele reale ale recuperarii prin cezariana

Nu toata lumea este la fel si sigur ca nici doua nasteri prin cezariana nu au cum sa fie identice. Cu toate acestea, exista cateva obiective cheie catre care mamicile ar trebui sa tinda, atunci cand vine vorba de recuperarea dupa cezariana.

Cele 10 etape ale recuperarii prin cezariana

1. Statul in sezut – in primele 30 minute

Daca medicul iti da permisiunea, este indicat sa te ridici in sezut cat mai repede posibil.

2. Alaptarea bebelusului tau – In primele 30 de minute

Este ideal ca cel mic sa fie pus la san cat mai repede dupa nastere, pentru ca el sa beneficieze din plin de colostru, lichidul auriu gras si plin de anticorpi pe care corpul tau il secreta special pentru bebelus.

3. Mersul prin salon – In 12 ore de la nastere

Din nou, aceasta este o medie, insa in majoritatea cazurilor, proaspetele mamici ce au nascut prin cezariana sunt nevoite sa mearga chiar mai devreme de 12 ore dupa ce aduc pe lume un copil.

4. Eliminarea cateterului – In 12 ore de la nastere

E de dorit ca si urinarea se sa faca normal, prin mers la toaleta, tot in 12 ore de la operatie. De regula primul mers al mamelor este exact cel catre toaleta.

5. Plecarea acasa – in 2-4 zile de la cezariana

Exceptand situatiile in care exista complicatii sau pentru care mama mai e nevoita sa ramana in spital, cele mai multe proaspete mamici vor pleca acasa intr-un interval de 2-4 zile de cand nasc prin cezariana.

6. Ridicarea copilului – In 2-4 zile de la nastere

Mai ales daca ai adus pe lume un bebelus mai greu, vei avea nevoie de ajutor in primele zile, pentru a ridica copilul, pana ce durerile de la operatie se diminueaza.

7. Renuntarea la calmante – O saptamana

Unele mame rezista mai bine la durere, altele au nevoie de calmante o perioada mai lunga de timp. Oricum ar fi, in maxim o saptamana ar trebui sa poti renunta complet la medicamentele ce calmeaza durerile.