Părinți de nota 10

Care sunt cele mai mari TEMERI ale copiilor. Cum îi poţi ajuta să le depăşească

Frica copiilor este ceva cu care ne confruntăm toţi cei care suntem părinţii. Nu e copil care să nu experimenteze, cel puţin o dată, un episod de teamă.

Iar noi, ca părinţi, trebuie să-i învăţăm să-şi depăşească aceste frici. Până la urmă, curajul nu înseamnă altceva decât să îţi înfrângi teama.

Iată, aşadar, cele mai comune 5 frici ale copiilor şi ce trebuie să faci pentru a le depăşi, potrivit Parents.com:

Teama de întuneric
De ce?

Copiii se simt în nesiguranţă pentru că nu văd ce e în jur.

Cum învingem POFTA DE DULCE a copiilor

Care sunt cele mai PERICULOASE alimente de la supermarket. NU le mai cumpăra!

Secretul pe care nu-l ştiai: Care este floarea ta protectoare în funcţie de luna care te-ai născut

Ce poţi face?

Învaţă-ţi copilul să depăşească această frică permiţându-i să aibă controlul asupra luminii. Îi poţi pune în cameră o lampă cu lumină de veghe. Cu timpul, se poate renunţa la această lumină.

O altă metodă este să mergi cu copilul în camera lui şi, pe întuneric, să vorbiţi şi să descoperiţi câte alte lucruri interesante se pot “vedea” în întuneric (stele, luna, umbre etc.).

Teama de monştri
De ce?

Se mai întâmplă ca unii părinţi, bunici, bone, educatori să sperie copiii cu diverse personaje fantastice. Mai mult, imaginaţia foarte bogată a copiilor poate transforma orice norişor, umbră, într-un mic monstru gata să-l atace.

Ce poţi face?

Verifică împreună cu copilul dormitorul. După ce v-aţi asigurat că totul este în regulă puteţi să-i lăsaţi la îndemână “spray-ul” antimonştri (un recipient cu pulverizator plin cu apă). Odată pulverizat în încăpere nici un monstru. Îl mai puteţi pune să confecţioneze un semn antimonştri pe care să-l agaţe pe uşă. Pe măsură ce va creşte îşi va da seama singur că monştrii nu există decât în imaginaţia lui.

Teama de fenomenele naturii
De ce?

Zgomotele tunetelor, lumina fulgerelor, şuieratul hain al vântului sunt interpretate ca fiind drept pericole şi, atunci, copilul are nevoie de siguranţa oferită de părinţi.

Ce poţi face?

Explică-i toate fenomenele naturii. Cum se produc fulgerele, tunetele. Ce înseamnă vânt. Ieşiţi afară pentru câteva clipe când plouă, bate vântul, tună, fulgeră, pentru ca cel mic să poată experimenta toate aceste fenomene.

Teama de vise urâte
De ce?

Pentru că au avut la un moment dat un vis urât copiii cred că de fiecare dată când se vor culca vor visa la fel. Unii copii chiar refuză să meargă la culcare din pricina acestei frici.

Ce poţi face?

Chiar dacă nu pot să vorbească, îţi poţi da seama dacă cei mici au avut un coşmar. Plâng, ţipă, dau haotic din mâini sau din picioare. Copiii mai mari povestesc ce s-a întâmplat. Reasigură-ţi copilul că a fost doar un vis, că este în siguranţă, că eşti mereu lângă el în caz de nevoie. Îl poţi acoperi cu păturica preferată sau îi poţi pune alături jucăria mult iubită. Dacă aceste coşmaruri persistă, trebuie să iei legătura cu un specialist.

Teama faţă de străini
De ce?

Copiii resimt nesiguranţa că, poate, străinul îi va lua de lângă părinţi. Şi de aceea nu se simt deloc confortabil în prezenta unor persoane necunoscute.

Ce poţi face?

Această frică este, totuşi, sănătoasă. Nu este deloc indicat ca un copil să meargă de bunăvoie cu o persoană total necunoscută.

Însă dacă este vorba despre o cunoştinţă, o rudă, pe care copilul nu le cunoaşte, lasă-i timp să se acomodeze. Fii prietenos cu persoana respectivă, astfel încât cel mic să renunţe la starea de alertă.

Dacă îţi vin în vizită prieteni sau rude, spune-i de fiecare dată copilului “Urmează să ne viziteze X, care este prietenul/ruda lui tati/mami”. Iar musafirilor le poţi povesti câteceva despre copil, jocuri sau activităţi preferate, pentru ca aceştia să interacţioneze mai uşor cu cel mic.