Părinți de nota 10

4 greseli in disciplina copilului pe care toate mamele le fac

Cu cat iti doresti mai mult sa fii o mamica perfecta, cu atat vei fi mai predispusa greselilor in cresterea si educatia copilului tau. Parintii perfectionisti au tendinta de a duce stilul parental la extreme si de a afecta, astfel, dezvoltarea copilului.

Este important sa te resemnezi cu ideea ca nu exista parinte perfect si sa retii care sunt cele mai frecvente greseli pe care le fac mamicile, pentru a le ocoli in modul in care iti disciplinezi copilul.

1. Nu stabilesc limite si reguli in disciplina

Exista foarte multe mamici care considera ca, din dragoste pentru el, este indicat sa il lase sa faca vrea, mai ales la varste foarte mici. Gresit, spun specialistii, care sustin ca educatia si disciplina incep inca din primele zile de viata ale bebelusului, cu masuri si metode adaptate fiecarei varste in parte.

Sistemul de reguli-pedepse trebuie sa stea la capataiul sistemului disciplinar al oricarui parinte, pentru a creste un copil educat, responsabil si ascultator.

2. Nu sunt un model pozitiv pentru copii

Ceea ce ii spui copilului sa faca sau cum sa se poarte este in contradictie cu mesajul pe care il trimiti din punct de vedere comportamental? Atunci nu te mira daca cel mic nu da ascultare vorbelor tale.

Faci greseala de a avea intotdeauna pretentia ca cel mic sa faca ceea ce spui tu, nu ce faci, dar uiti ca la varste mici, copilul imita tot ce fac cei din jur si preia exemplele in comportamentul lui. Copilul mic absoarbe ca un burete tot ceea ce vede si aude in jur, de aceea, este important sa fii un model pozitiv de comportament pentru el.

3. Au asteptari nerealiste de la copil

O alta greseala frecventa in capcana careia cad tot mai multe mamici este ca isi stabilesc niste asteptari prea mari de la copil, iar atunci cand vad ca acestea nu se concretizeaza, fie raman dezamagite, fie forteaza nota si imping disciplina copilului la extreme, din dorinta de a corespunde standardelor pe care le impun.

Citeste in continuare pe copilul.ro