Părinți de nota 10

Tii bebelusul in brate pe stanga? Ce spun studiile!

Fiecare parinte are propriul stil de a-si ingriji copilul. Unii sunt mai exigenti, altii mai blanzi. Insa orice mama si orice tata isi ia in brate micutul atunci cand incepe sa planga sau pur si simplu pentru a-l alinta.

Oamenii de stiinta au descoperit o legatura stransa intre modul in care ne tinem copiii in brate – pe partea stanga sau pe partea dreapta.

Majoritatea persoanelor tind sa isi tina copiii pe o anumita parte. Poti ghici pe care? Potrivit unui raport al Departmentului de Psihologie al Universitatii din Marea Britanie, intre 70% si 85% dintre femei tind sa isi tina copiii pe partea stanga. Ti-ai putea imagina faptul ca acest lucru se intampla datorita faptului ca majoritatea mamelor sunt dreptace, dar chiar si mamele care sunt stangace procedeaza in acelasi mod. Tendinta se afla insa in stransa legatura cu modul in care functioneaza creierul.

Partea stanga a creierului trimite semnale spre emisfera dreapta a creierului, care este responsabila pentru sarcini precum prelucrarea informatiilor, descifrarea mesajelor, concentrarea atentiei asupra unui singur lucru si dezvoltarea relatiilor.

Partea dreapta a creierului este alimentata cu semnale din zona stanga a campurilor noastre vizuale si auditorii, cautand indicii in mediul ambient prin scanarea fetelor si transformand aceste indicii in mesaje.

Asa ca, pastrand o supraveghere constanta pe partea stanga, creierul nostru – emisfera dreapta – este capabil sa indeplineasca aceste sarcini, realizand constant daca cei mici sunt in regula sau daca au o nevoie imediata, construind in acelasi timp o relatie cu ei, chiar si atunci cand facem si alte lucruri.

Practic, partea dreapta a creierului este mai bine pregatita sa aiba grija de copii si are nevoie de campurile senzoriale din partea stanga a corpului ca sa ii spuna ce sa faca.

Cercetarea a mai aratat faptul ca acei copii obisnuiti sa fie tinuti pe partea stanga relationeaza mai bine cu parintii, in vreme ce la cei purtati mai mult pe partea dreapta s-au observat un grad mai mare de anxietate si o legatura mai slaba cu parintele.

Mai multe informatii pe copilul.ro