Părinți de nota 10

Reguli geniale de educație preluate de la familiile evreiești

Fiecare părinte visează să crească copii geniali, apelând la diverse reguli parentale moștenite sau deprinse din diverse medii de informare. Familiile de evrei sunt cunoscute pentru scrupulozitatea cu care își respectă obiceiurile și tradițiile, inclusiv în educarea urmașilor. Astfel, părinții evrei obțin de cele mai multe ori rezultate excepționale în formarea copiilor lor și transformarea acestora în adulți de succes.

Cu bune și cu rele, educația tipică oferită copiilor în diferitele culturi este întotdeauna o sursă prețioasă de inspirație pentru părinți. Este întotdeauna recomandat să analizăm, cu deschidere, modele de parentaj diferite de cele cu care am ne-am obișnuit, ca apoi să selectăm acele reguli care ar putea să fie benefice în educarea copiilor.

De această dată, ne oprim în familiile evreilor și selectăm câteva repere prețioase pentru succesul misiunii de părinte. Iată care sunt acestea!

1. Toate lucrurile sunt dificile înainte să devina ușoare

“Kol haschalot kashot” sau „Toate lucrurile sunt dificile înainte să devina ușoare” este îndemnul părinților evrei, transmis din generație în generație, copiilor.

Pentru a deveni cu adevărat independenți, reușitele celor mici trebuie să fie remarcate și lăudate. La întâmpinarea dificultăților de tot felul, copilul trebuie să fie încurajat să le depășească singur sau cu un minim de ajutor. Rolul părinților evrei nu este să facă lucrurile în locul copiilor, ci să sprijine, să stimuleze și să inspire.

2. Recompensarea independenței

În familiile din România, părinții tind să se considere datori să ofere copiilor lucrurile gata făcute, ca semn al iubirii lor necondiționate. În familiile evreilor, iubirea față de copil se demonstrează prin încrederea investită în el că poate realiza orice își propune prin forțele proprii.

În restaurantele din Israel, este un fapt obișnuit să vezi copii de un an mâncând singuri friptura adusă de ospătar. Acest lucru se întâmplă deoarece micuții sunt lăsați să se descurce singuri în viața cotidiană cu diverse activități, imediat ce sunt capabili să o facă din punct de vedere fizic.

3. Încrederea este cea mai bună răsplată

Faptele bune, în familiile evreiești, nu se răsplătesc cu bomboane sau ore suplimentare în fața televizorului, ci cu încrederea acordată de părinți copiilor în a li se permite o libertate în plus de a face anumite lucruri.

4. Aspectul exterior nu este cel mai important

Dacă o mamă europeană ar vedea cum arată un copil evreu când se joacă afară, ar fi cel puțin îngrozită. Îl va observa cum sare nestingherit prin bălți după ploaie, acoperit de noroi, cu praf pe genunchi și câțiva nasturi lipsă.

Părinții din această cultură consideră că este inutil să faci eforturi pentru a menține copilul în permanență curat, în detrimentul dezvoltării lui prin exprimare liberă și explorare. Preocuparea copiilor evrei pentru aspectul lor fizic este, astfel, o raritate.

5. Acceptarea dezordinii

Copiii evreilor sunt deseori înconjurați de dezordine, fără ca părinții lor să se supere. Adulții cred că responsabilitatea de a face ordine și curățenie trebuie să fie asumată mai târziu, nicidecum în copilărie.

6. Energia nu este infinită

Părinți evrei consideră că este o risipă de energie inutilă să stea cât e ziua de lungă lângă copii, spunându-le să nu alerge atât de tare, să nu se cațere sau să nu atingă anumite lucruri. Îi lasă pur și simplu să fie copii, pentru a prinde încredere în ei înșiși și a reuși să distingă răul de bine.

7. Limita este respectul

Copiilor evrei li se permit multe lucruri, însă cu o limită clară. De pildă, dacă pictează pereții casei nu sunt mustrați, ci lăudați pentru că-și exprimă potențialul artistic. Însă lipsa de respect pentru membrii familiei, sub orice formă s-ar manifesta ea, va fi pedepsită aspru.

8. Ambii părinți au aceeași autoritate

Respectul egal pentru ambii părinți este o valoare insuflată copiilor de la cele mai fragede vârste. Cei mici știu că părinții lor dețin autoritatea în casă, în egală măsură, și că trebuie să respecte acest lucru oricât de multă libertate de exprimare și afecțiune li s-ar acorda.

9. Copiii pot să se controleze dacă vor acest lucru

În familiile evreiești, copiii nu sunt pedepsiți prin a li se confisca jucăriile, de exemplu. Sunt folosite în schimb reguli care atrag după sine consecințe pozitive sau negative, în funcție de corectitudinea unei acțiuni. Copiii învață să se comporte corect nu pentru a evita o pedeapsă sau o restricție, ci pentru că înțeleg că totul este spre binele lor și al familiei.

Un copil evreu nu va turna întreaga sticlă de parfum în blana puddle-ului vecinilor pentru că se teme că va fi pedepsit, ci pentru că înțelege că banii necesari înlocuirii parfumului ar putea fi folosiți de mama pentru a cumpăra alimente în casă.

10. Nimic nu trece neobservat

Psihologii spun că nu este recomandat să lauzi copilul pentru fiecare lucru mărunt pe care îl face, însă părinții evrei sunt convinși că nicio faptă bună nu trebuie să treacă neobservată.