Părinți de nota 10

Obiceiuri care îl vor face pe copilul tău să învețe mai bine

Inceperea scolii inseamna si intoarcerea la temele pentru acasa. Pentru ca multi parinti intampina dificultati in privinta temelor pentru acasa, am adunat cele mai interesante recomandari primite de la voi despre cum il poate parintele ajuta pe copil sa invete.

Acestea sunt cele mai interesante 15 recomandari trimise de voi:

1. Fii un model pentru copil.

“Seara, inainte de culcare, citeste fiecare din cartea lui. Daca eu nu citesc, nu-l pot obliga pe el sa faca acest lucru, „pentru ca asa trebuie”. Puterea exemplului functioneaza cel mai bine.”

2. Transforma invatarea in joc si totul va fi mai usor!

“Totul e usor cand acel tot il transformi in joc. Si un exemplu- baietelul meu a invatat literele in timp ce calatoream cu masina; il rugam sa-mi spuna numarul de imatriculare a masinilor din trafic, totul in joaca, nimeni nu simtea cum parcurgem distanta si cum se scurge timpul.”

3. Stimuleaza-i imaginatia si gandirea logica prin exercitii.

“Fiului meu, de 10 ani, i-am sugerat, in locul rezumatelor sau caracterizarilor minimale de personaje, sa scrie o compunere prin care sa convinga prietenii din jur de ce ar fi interesant sa citeasca si ei cartea lecturata de el. Am obtinut astfel o autodictare, exprimarea unei pareri argumentate si stimularea gandirii critice.”

4. Stilul de invatare al copilului este important si trebuie respectat.

“Sfatul pe care i-l pot da unui parinte al carui copil invata kinetic este de a-l intelege si de a nu-i cere performante standard. Un copil energic poate da rezultate la fel de bune in momentul in care este lasat sa se si joace in timpul invatarii.

In general, copiii care invata kinetic au si o atentie distributiva fenomenala. Pot citi in timp ce se joaca cu o mingiuta fara nicio problema.(…) Parintii trebuie sa inteleaga ca nu este nimic defect in comportamentul copiiilor lor.

De asemenea, ar fi bine daca si ceilalti membri ai societatii ar intelege ca un astfel de comportament nu este deviat, ci doar diferit. Lasati copilul sa gaseasca singur modalitatea prin care isi poate consuma energia ramanand atent la procesul de invatare si intelegeti ca, pentru el, si oboseala este corelata cu anumite gesturi fizice. “

5. Copilul trebuie sa fie dispus sa depuna efort.

“Singurul motiv pentru care un copil ar trebui sa se gandeasca la meditatie ar fi acela ca vrea sa invete mai mult ca la clasa, ca doreste sa faca performanta.

In rest, copilul trebuie sa vrea sa inteleaga in clasa si sa depuna efort pentru aceasta. Din experienta stiu ca unii copii vor, dar cand este vorba sa depuna efort… nu stiu ce inseamna. Iar un copil care nu vrea sau nu depune efort sa invete, degeaba merge la meditatie.“

6. Lasa-i copilului libertatea de a-si organiza singur timpul de invatare.

“Din experienta proprie, va pot spune ca am fost impotriva interventiei oricarui factor exterior in organizarea timpului liber si de invatare (dar cred ca am stiut sa imbin utilul cu placutul intr-un mod personal eficient) si, ca parinte, n-am impus un program copilului meu.

Si l-a facut singur dupa chipul si asemanarea lui, dupa nevoile lui, dar si dupa modelul parintilor: vazand ca acestia stateau mult timp citind, scriind, discutand ‘cai verzi pe peretii matematicii’, era firesc sa ‘copieze’ modelul si sa-l considere firesc.

Nu interveniti cu forta in programari si planificari; ganditi-va ca nici dvs. nu va face placere! Puteti cel mult sa dicutati si sa planificati impreuna activitatile viitoare. Daca veti reusi sa prefaceti lucrurile serioase intr-o joaca sau intr-o discutie care atinge ‘fundamentul’ dar nu se transforma intr-o impunere, veti recastiga un prieten, o incredere si o doza de siguranta!”

7. Fii alaturi de copilul tau, indiferent daca are un esec sau o reusita.

“Parinti, iubiti ca sa fiti iubiti; traiti alaturi de copilul dvs. fiecare reusita sau esec raportandu-va la ceea ce ati fost si la ceea ce ati fi facut daca erati in locul lui; numai dvs. puteti gasi cea mai buna cale de comunicare si convingere, pentru ca o parte din el vine de la dvs.

(cu bune si rele; la cele rele v-ati gandit?); nu impuneti, ci analizati impreuna ceea ce este de facut; nu uitati ca sunteti prietenul de-o viata al copilului dvs.!”

8. Foloseste metode care ii stimuleaza gandirea logica si memoria.

“Am impresia ca cei mai multi romani isi ajuta copiii la lectii fara a folosi o metoda pedagogico-stiintifica, ci doar metoda propriei experiente. In actualele conditii, copiii au atentia distributiva foarte dezvoltata, ca si memoria vizuala, in timp ce adevarata memorie lasa de dorit.

Consider ca invatarea nu este posibila fara imaginatie si conexiuni cu realitatea. Un copil, pentru a-si lua notite eficient trebuie sa-si foloseasca propriile abrevieri, prescurtari, desene, scheme pe care si le recunoaste imediat. Memoria auditiva este cheia succesului.(…) Metoda RICAR este un algoritm eficient al invatarii si poate fi aplicat de orice invatacel, indiferent de varsta.”

9. Asigura-te ca se odihneste suficient si apeleaza la imaginatie si gandire logica.

“In primul rand, pentru ca un copil sa invete mai bine are nevoie de o minte „clara”, de odihna „mentala” si fizica. In anii de scoala nu am pierdut niciodata noptile. „A da ziua pe noapte” este una din greselile principale ale multor tineri care invata.

In clasele primare ar fi ideal daca copilul si-ar mentine somnul de pranz. Din pacate, foarte putini mai dorm la pranz la aceasta varsta.

Exista intr-adevar anumite tehnici de invatare, mai bine spus anumite deprinderi pe care le capeti in timp. Trebuie stimulata invatarea logica. Nimic nu trebuie retinut pana nu este inteles.
Apoi trebuie apelat la multa Imaginatie.

De exemplu, imi aduc aminte ca era o corvoada sa invat la geografie. Nu intelegeam de ce o anumita tara se invecineaza cu alta pentru ca pur si simplu nu intelegeam pe ansamblu o harta.”

10. Imparte sarcinile de invatare in sarcini mai mici

“Eu, ca sa-l conving sa citeasca, a trebuit sa ma impun destul in fata lui si impartindu-i pe zile capitolele pe care sa le citesca.”