Părinții se confruntă destul de frecvent cu problema că, la un moment dat, copilul devine complet incontrolabil și nesupus. Când încercați să-i explicați că este inadmisibil să se comporte în așa mod, ridicați chiar vocea, dar este în zadar! Poate că este timpul să vă analizați mai atent propriul comportament înainte de a da vina pe copil.
În acest articol vă propunem să aflați care sunt cele 7 erori ale părinților.
1. Îl amenințați
Copilul se ceartă cu Dumneavoastră și vă face în ciudă? Cauza sunt frazele amenințătoare: „Dacă nu te vei comporta bine, nu te voi iubi”, „Te voi duce la orfelinat”, „Te va lua poliția”.
Copiii simt când îi mințiți. Înșelându-l, îi veți pierde încrederea, îi va considera pe părinții săi mincinoși, iar comportamentul lui se va înrăutăți. Este mai bine să spuneți următoarele: „Te iubesc, dar nu-mi place comportamentul tău.”
2. Îi acordați prea puțină atenție copilului
Lucrați de dimineață până seara pentru a-i cumpăra copilul cea mai la modă jucărie sau gadget. În loc de cuvinte de recunoștință, aveți lacrimi și capricii. De ce se întâmplă așa? Dacă un copil nu are suficientă atenție, el își va găsi o modalitate să o obțină: neascultarea.
El nu are nevoie de cadouri, dar de atenție din partea părinților și să petreacă mai mult timp împreună cu voi.Dragostea nu constă în daruri, ci în a-i permite copilului să-și manifeste propriile emoții, să fie acceptat și să vă interesați de viața sa.
3. Îi dați ordine
Dacă părinții vorbesc cu copilul pe un ton poruncitor, aceștia se opun și devin încăpățânați. În acest mod copilul demonstrează că este și el o persoană. Decizia sa ar putea să nu fie corectă, dar este a sa.
Pe de altă parte sunteți siguri că aveți mereu dreptate? Părinții au și ei propriile complexe și traume psihologice rămase din copilărie. Ați putea să aveți o părere greșită.
4. Îi acordați mai multă atenție copilului mai mic
Această greșeală este în strânsă legătură cu cele afirmate la punctul 2: copilul nu are suficientă atenție și acționează conform principiului: „Dacă mie nu mi-i bine, trebuie și vouă să vă fie rău.”
5. Îl criticați
„Ești atât de neîndemânatic!”, „Ce mâzgăleli ai desenat aici?”, „Ai un scris foarte urât!”: sunt niște expresii tipice de ale părinților. Dacă veți proceda la fel, copilul își va pierde încrederea în sine și va considera că nu este bun de nimic.
6. Îi arătați exemple greșite
Întârziați la serviciu, înjurați când vă aflați în transport și nu țineți cont de cei din jur? Copilul vede aceste lucruri și le repetă, copiii noștri sunt oglinda părinților.
7. Îl certați pe nedrept
Vă certați copiii din cauza problemelor și stresului apărute la serviciu, „răcorindu-vă” în acest mod. Iar mai apoi încercați să-l „îmbunați” cu niște dulciuri. Copilul nu poate înțelege asemenea comportament, nu înțelege care i-a fost greșeala și de ce l-ați certat, deoarece și-a făcut toate temele, a făcut ordine prin casă și a scos gunoiul.