Părinți de nota 10

Lasă-ți fiul să plece. Toate mamele trebuie să citească

Daca rolul tatalui in viata fiului este mult mai usor de definit, relatia mama – fiu poate fi extrem de complexa.

Fiii au diferite nevoi pe care mamele trebuie sa le descopere si sa le indeplineasca. Insa pana vor reusi sa faca acest pas, multe dintre ele pot avea dificultati in a intelege experientele pe care baiatul lor le traieste. Cu toate acestea, fiii depind de mamele lor mai mult decat acestea reusesc adesea sa constientizeze.

Baiatul mamei

Expresia “baiatul mamei” circula de multe generatii incoace. In general, aceasta are o conotatie negativa, fiind folosita in randul baietilor care au primit foarte multa atentie din partea mamelor.

Dar oare acest lucru este adevarat sau nu este cumva o alta prejudecata pe care societatea o implementeaza in randul baietilor inca de la o varsta destul de frageda?

Adevarul este ca orice baiat are nevoie de mama sa, iar aceasta reactie nu ar trebui sa-l faca sa se simta slab sau dependent. Din contra, psihologii considera ca iubirea unei mame nu cauzeaza dependenta sau timiditate fiului sau, ci il ajuta sa fie mai puternic si mai independent.

Oricat de mult am incerca sa neglijam rolul mamelor, acestea lasa o amprenta vizibila in viata fiilor lor.

Modalitatea in care acestea ii imbratiseaza, ii incurajeaza, ii invata sau ii sustin determina capacitatea fiilor de a se descurca in viata, atat din punct de vedere emotional, cat si din punct de vedere cognitiv. Fiecare interactiune pe care mama o are cu fiul sau are impactul de a-i modela caracterul si de a-i crea o perspectiva asupra viitoarelor sale relatii.

Insa o mama trebuie sa tina cont de un aspect foarte important in relatia cu fiul sau: ea trebuie sa cunoasca momentul in care isi poate elibera fiul pentru a-l indrepta catre relatia cu tatal sau. Aceasta din urma relatie il poate invata mai multe despre propria masculinitate.

Daca mama nu va putea sa-i dea drumul baiatului sau, acesta se va orienta intotdeauna catre ea, fara sa reuseasca sa puna bazele unei relatii armonioase cu o posibila partenera de viata.

Dincolo de diferente…

Adevarul este ca mamele nu vor reusi niciodata sa inteleaga cu adevarat prin ce trec fiii lor, in special atunci cand acestia depasesc pragul copilariei, insa acest lucru nu ar trebui sa le descurajeze.

Atunci cand o mama se straduieste sa relationeze cu fiul sau poate genera o stare tensionanta, ceea ce ii poate crea si mai multa confuzie. In schimb, aceasta poate incerca sa imbratiseze diferentele dintre ei si sa incerce sa actioneze intr-un mod autentic.

Aceasta atitudine o va ajuta sa inteleaga ca are de crescut o fiinta umana care gandeste, comunica si actioneaza diferit de ea. Intelegand energia masculina, cat si nevoile acesteia, ea va reusi sa puna bazele unei relatii sanatoase intre mama si fiu.

Iata 4 motive pentru care relatia mama – fiu este atat de importanta:

1. Baietii care nu au parte de un sentiment de siguranta din partea mamelor pot avea diferite probleme comportamentale mai tarziu.

Studiile psihologice arata ca baietii care nu au o legatura stransa cu mamele lor in perioada copilariei, dezvolta diferite tipare distructive si agresive de-a lungul vietii lor.

2. Baietii care au o legatura puternica cu mamele lor au rezultate mai bune la scoala.

Constient sau nu, mamele isi pot ajuta fiii sa-si recunoasca emotiile si sa le exprime intr-un mod sanatos in relatia cu ceilalti. Aceste aptitudini ii ajuta pe baieti sa scrie si sa citeasca in mod corect, cat si sa reuseasca sa fie echilibrati la orele de clasa.

3. O relatie apropiata intre mama si fiu este benefica pentru sanatatea psihica a acestuia.

Un studiu oferit de American Psychological Association arata ca baietii care sunt apropiati de mamele lor nu au tendinta de a-si exagera masculinitatea. De exemplu, ei nu cred ca trebuie sa lupte in fiecare zi pentru a demonstra ca sunt barbati. Mai mult decat atat, ei sunt mult mai deschisi din punct de vedere emotional si nu resimt anxietatea precum multi altii.

4. Baietii adolescenti care sunt apropiati de mamele lor nu se implica in situatii foarte riscante.

Deja cunoastem faptul ca o comunicare buna intre parinte si adolescent il poate ajuta pe cel din urma sa evite obiceiurile sau situatiile daunatoare din viata lui. Dar noi cercetari arata ca in momentul in care mama are o influenta mai mare (si benefica) asupra baiatului, el va evita consumul de alcool sau droguri.

Avand in vedere aspectele de mai sus, un lucru este cert: barbatul care si-a respectat si iubit mama va avea aceeasi atitudine si fata de partenera sa de viata. Insa acest comportament nu ii apartine in totalitate fiului, ci si mamei care adesea nu constientizeaza ca detine un rol primordial in conturarea caracterului fiului sau.