Părinți de nota 10

Experiment: o mamă i-a permis băiatului său în vârstă de 3 ani să îi aleagă ținutele pentru o săptămână

Cand vine vorba de vestimentatia adolescentilor, parintii si copiii gandesc de cele mai multe ori diferit.

In masura in care vrei sa ajungi mai usor la un consens cu copilul tau si sa evitati certurile din cauza vestimentatiei, as vrea sa-ti ofer 3 replici magice care sa te ajute sa te intelegi cu al tau copil cand vine vorba de imbracaminte.

Cand copilul tau alege o tinuta care nu se asorteaza sau tu, ca parinte, o gasesti oribila, poti spune:

“Dupa gustul meu, tinuta ta nu se asorteaza. Aceasta bluza este foarte tipatoare. Exista posibilitatea ca unor persoane sau chiar unor colegi de-ai tai sa li se para ciudata, sau caraghiosa. Dar sunt hainele tale si e alegerea ta cum te imbraci.”

Cand hainele pe care le alege sunt indecente sau nepotrivite pentru un eveniment, poti spune:

“Vad ca porti o fusta foarte scurta si te pregatesti sa pleci la scoala. Aceasta fusta este potrivita pentru cand mergem impreuna in oras sau iesi cu prietenele tale, dupa scoala. Cred ca ceva mai comod si care sa atraga mai putin privirile ar fi mai potrivit pentru scoala. Ce crezi?”

Cu aceasta replica ii spui copilului unde poate purta acele haine, nu ca ar trebui sa se schimbe.

Din nou, ii dai sentimentul de autonomie pe tinuta si vestimentatia lui.

Cand dorintele copilului cresc si chiar daca bugetul nu este o problema, limitarea hainelor este o idee buna, pentru a invata copilul cumpatarea.

“Stiu ca-ti place aceasta pereche de pantofi.

Si mie imi place! Si eu, la randul meu, as vrea foarte multe lucruri pe care momentan nu pot sa mi le cumpar. Ar trebui sa am propriul magazin acasa si n-am mai avea loc pentru nimic altceva! (umorul functioneaza, de cele mai multe ori).

Sunt dispusa sa-ti cumpar 2 perechi de pantofi pe sezon, si le vom alege impreuna. Daca iti doresti a treia pereche, as vrea sa discutam la ce esti dispus(a) sa renunti pentru a o obtine sau cum ai putea sa strangi bani pentru ea”.

In concluzie, hainele sunt parte din felul in care un copil alege sa se arate lumii, si asta face parte din personalitatea lui. Pastreaza stima de sine a copilului tau ridicata, fiindca, desi nu ti-o va arata, se va simti ranit sa-i critici aspectul.