În ultimii 10 ani putem observa că părinții își asumă prea multă responsabilitate, care de fapt ar trebui sa aparțină copiilor lor.
Există un trend în rândul părinților să facă temele pentru acasă a copiilor, chiar dacă aceștia sunt în clasa a IX-a, să facă ghiozdanul copiilor, să afle tema pentru acasă de la alți colegii de clasă, să înscrie copilul la diferite centre de dezvoltare începând cu vârsta de 6 luni, iar când deja este elev, să-l însoțească la cercurile de creație în fiecare zi.
Copiii nu mai au timp pentru copilărie! Părinții iau o mulțime de decizii și fac alegeri în locul copiilor. Sub pretextul că le vor binele, părinții țin sub control toate activitățile copiilor lor.
Oksana Kalaganova explică de ce ar vrea să le spună unor părinți următoarele: lăsați copiii în pace și aveți grijă de voi înșivă!
Recent, am ținut o prelegere în fața părinților și am aflat că mulți dintre ei aflau unul de la celălalt temele pentru acasă a copiilor lor (elevi în clasa a VI-a!). În același timp, se plângeau de lipsa de independență a copiilor lor.
Când eram copil, nu îmi amintesc ca părinții mei să-mi fi făcut ghiozdanul, să fi aflat temele pentru acasă sau mă însoțească la cercurile de creație la care mergeam. Nu-mi amintesc ca ei să-mi fi ales activitățile și pasiunile. Părinții aveau treburile lor. Astfel am învățat ce înseamnă independența.
În prezent, vorbim despre o societate „centrată pe copil.” Interesele copiilor sunt mai presus decât orice. Copilul − sensul vieții părinților. Soțul și soția devin o echipă care se dedică „creșterii” copiilor sau chiar sunt „angajați” care au grijă de nevoile copilului.
În același timp, ei încetează să mai fie soț și soție. Și, cel mai important, acești părinți cred că astfel își fac copiii fericiți, oferindu-le cea mai bună copilărie.
Acestor familii, vreau să le spun un singur lucru: lăsați copiii în pace deoarece vă distrugeți viața!
Mulți părinți își justifică comportamentul prin faptul că doresc ca copiii lor să crească sănătoși, să aibă succes, să aibă șansa de a lua decizii corecte în viață. Fac toate acestea, deoarece își doresc ca copiii lor să crească în cele din urmă oameni fericiți.
La urma urmei, părinții nu mai trăiesc propria fericire, de aceea își doresc cu disperare ca măcar copiii lor să fie fericiți.
Dar a fi fericit este o artă care și ea la rândul ei trebuie învățată. Și copiii învață întotdeauna de la părinții lor. De la părinți copii ar trebui să învețe cum să se comporte în viață. Dar ce pot învăța copiii de la părinți nefericiți?
Ei vor învăța să fie nefericiți, să fie neliniștiți, să nu aibă încredere în oameni. Da, asta vor învăța, dar nu vor învăța cum să fie fericiți și mulțumiți în viață.
„Este inutil să vă educați copiii, educați-vă pe voi înșivă mai întâi de toate!” – proverb englez.
Dacă nu vreți pentru copii aceeași viață ca a dvs, atunci e timpul să vă schimbați. Fiți o persoană fericită, atunci și copiii dvs vor fi fericiți. Și nu va fi nevoie să frecventați diferite cercuri de creație.
Dacă vă asumați singuri responsabilitatea pentru viața dvs și nu dați vina pe societate, șefi, partener etc., atunci copiii dvs vor învăța să fie independenți și responsabili.
De obicei părinții încearcă să le ofere copiilor ceea de ce ei au fost privați în copilărie − altă cauză care justifică comportamentul acestor părinți. Mulți părinți uită să-și întrebe copilul ce vrea el cu adevărat. Vă recomand filmul “Route 60” o să aflați răspunsul la multe întrebări.
Sau, dimpotrivă, părinții își întreabă copii prea des ce dorințe au și se grăbesc să le îndeplinească. De parcă ar avea un singur scop în viață – să-și răsfețe peste măsură copilul. Uită de propriile interese și activități.
Nu putem trăi viața copiilor noștri și nu putem avea grijă mereu să nu facă greșeli. Ei vor greși, iar dacă încercăm mereu să-i supraveghem, atunci îi privăm de ocazia de a dobândi propria experiență, nu le vom permite să crească și să-și valorifice potențialul. Creștem adulți infantili, care nu știu ce vor în viață și nu au propria lor părere.
Repet: părinți, dacă doriți să creșteți copiii fericiți și de succes, lăsați-i în pace și trăiți-vă viața!
Dedicați-vă vouă înșivă, descoperiți ce vă face fericiți, deoarece copiii au nevoie de părinți fericiți. Trăiți în primul rând pentru voi și apoi pentru copii.