Părinți de nota 10

Lucruri pe care le poate înțelege numai un proaspăt părinte

Daca devii mama si tata pentru prima data, intri brusc – intr-o lume noua. Dupa nastere, ai o viata pretioasa de ingrijit si esti coplesit de greutatea misiunii. Credeai ca ai scapat de emotii si responsabiltiate odata cu nasterea insa …. hei ce se intampla?

Te simti nepregatit si coplesit. Desigur, un cor de voci iti suna in cap – mama, soacra, prietenele, matusile, vecinele … fiecare are ceva de spus despre cum se creste bebelusul. Si totusi, cu toate sfaturile, parca tot nu merge totul ca pe roate. Si pentru ca trebuie discutat, iata ce greseli sunt facute des de proaspetii parinti:

Bine ai venit in lumea parintilor

Daca devii mama si tata pentru prima data, intri brusc – intr-o lume noua. In lumea Desprecopii

Dupa nastere, ai o viata pretioasa de ingrijit si esti coplesit de greutatea misiunii. Credeai ca ai scapat de emotii si responsabiltiate odata cu nasterea insa …. hei ce se intampla? Te simti nepregatit si coplesit.

Desigur, un cor de voci iti suna in cap – mama, soacra, prietenele, matusile, vecinele … fiecare are ceva de spus despre cum se creste bebelusul. Si totusi, cu toate sfaturile, parca tot nu merge totul ca pe roate. Si pentru ca trebuie discutat, iata ce greseli sunt facute des de proaspetii parinti:

Adormirea bebelusului in carucior, leganat

Este aproape un automatism la toti proaspetii parinti: sa isi puna copilul in landou si sa il impinga inainte si inapoi, ca sa adoarma mai usor.

Mda, insa bebelusii devin foarte repede dependenti de aceste miscari si foarte repede ai sa observi ca nu poate sa adoarma fara leganat, fata hataiala, fara plimbare si alte manevre. Asadar, e bine sa stii ca asta te va transforma in sclavul landoului.

Nu trebuie sa il tii treaz

Nu trebuie sa crezi ca daca tii treaz bebelusul pe timpul zilei, va dormi foarte bine si obosit noaptea. La bebelusi e chiar contrarul valabil: daca doarme bine ziua, doarme bine si noaptea.

Nu vorbi in limba bebelusilor

Nu te prosti si vorbi in limba care crezi tu este a bebelusilor (pentru ca nu este). Diverse studii au recomandat ca bebelusilor sa li se vorbeasca normal, in limbajul oamenilor mari. Dar sa nu fim asa de duri … daca bebelusul rade la cuvintele bebelusesti pe care i le spune taticul… atunci nu e nici o problema.

Are si bebelusul nevoie de amuzament.

Baita bebelusului

Desi atat de multi ani s-a batut toba despre faptul ca bebelusul trebuie imbaiat in fiecare seara, ei bine, acum sfatul e sa nu faceti baie bebelusului decat o data pe saptamana pentru ca pielea bebelusului se usca foarte repede de la baita. Desigur, daca insa vedeti ca iiface placere … e foarte OK sa ii faceti baie mai des.

Nu treziti bebelusul in timpul noptii pentru a fi alaptat

Greseala sau prejudecata? Bebelusii alaptati pot – si ar trebui – sa doarma noaptea fara sa-i treziti. Dar exista o prejudecata comuna, conform careia laptele de la san nu este destul de gros pentru a-i ajunge copilului in timpul noptii, pe care multi parinti o urmeaza.

Este posibil si benefic pentru bebelusii alaptati – si pentru mamicile lor – sa doarma noaptea. Daca bebelusul alaptat nu se trezeste in timpul noptii, atunci lasati-l sa doarma.

Multi dintre cei care devin parinti au reactii exagerate cand isi vad bebelusii regurgitand, vomitand si facand alte lucruri pe care un bebeleus le face de obicei. Iar bebelusul simte anxietatea parintilor.

Bucurati-va de primul an din viata bebelusului mult iubit

Recunoasteti aceste chestiuni ? Ei, noi sa fim sanatosi! Bucurati-va de primul an din viata bebelusului mult iubit.