Părinți de nota 10

Da, sunt o mamă rea! Nu vreau să fac teme pentru acasă cu copilul

În prezent, aproape fiecare copil, după orele de la școală mai are și alte activități: dans, sport, muzică, limbi străine, lecții suplimentare ș.a. De aceea împreună cu părinții, care de regulă au o zi la fel de încărcată, ajung acasă seara.

La noi se întâmplă acest lucru nu mai devreme de ora 20:00. Și desigur, în orele rămase vrem să comunicăm, să luăm cina și să ne pregătim de ziua următoare sau chiar să citim o carte ori să privim un film. Doar că suntem puși în situația să renunțăm la toate astea, deoarece copiii au de făcut teme. Altfel a doua zi în agenda fetei mele va fi scris din nou „N-a fost gata de ore”, iar eu mă voi simți vinovată din această cauză.

Da, sunt o mamă rea. Am o mică protestatară acasă și nu o fetiță ca o floricică. Ea nu vrea să-și facă temele, iar eu nu pot sta deasupra ei să latru ca un câine de la țară la orice mașină care trece pe drum.

Pentru că eu muncesc mult, pentru că obosesc, pentru că nu înțeleg matematica de clasa a 8-a, pentru că trebuie să fac mâncare pentru a doua zi, pentru că seara am și eu treburi, întâlniri, evenimente, pentru că avem două pisici și un câine, care la fel au nevoie de atenție, pentru că eu pur și simplu seara vreau să mă odihnesc.

Da, sunt o mamă rea, așa cum cred unii. Maternitatea este o muncă colosală și eu muncesc. Toată viața. Eu muncesc pentru ca fata mea să fie sănătoasă, să aibă ce îmbrăca, încălța, să mai învețe ceva în afară de programul școlar și să mergem în vacanță. De aceea eu nu vreau să fac seara teme de acasă. Eu vreau să comunic. Seara este timpul în care suntem o familie, în care ne bucurăm unii de alții.

Când o să se renunțe la această practică așa cum s-a făcut în multe alte țări? De ce nu se ajustează orarele și programele așa încât la prima oră să se predea teoria, iar la a doua să se aplice în practică? Eu nu am nimic împotriva școlii, eu sunt împotriva acestui sistem învechit de învățământ. Copiii de astăzi nu mai sunt cei care au fost cu 50 de ani în urmă. Acum ritmul vieții e mult mai rapid, iar în zi au rămas la fel 24 de ore.

Eu n-o să fac temele seara cu copilul. Eu sunt o mamă rea!