Părinți de nota 10

Vrei un copil inteligent? Da-i suplimente cu Omega 3 din ulei de peste

Omega 3 are o serie de beneficii pentru sanatatea ta si a copilului tau, iar un studiu facut recent arata ca acizii grasi din uleiul de peste ar putea imbunatati chiar si performantele scolare ale celor mici.

Un studiu facut de cercetatorii suedezi, pe o perioada de 3 luni, a confirmat faptul ca acizii grasi Omega 3 pot imbunatati abilitatea de citire a copiilor mici. Cercetatorii au folosit un esantion de 154 de copii, pe care i-au impartit in doua grupuri. Copiii dintr-un grup au primit zilnic 3 capsule cu ulei de peste, in timp ce copiii din celalt grup au primit capsule placebo.

Cei mici au fost supusi apoi unor teste de citit computerizate. La final, s-a constatat ca aceia care au primit capsulele cu ulei de peste si-au imbunatatit capacitatea de intelegere a unui text citit cu pana la 64%, lucru ce nu s-a intamplat in cazul copiilor care au primit capsulele placebo.

Oamenii de stiinta au pus imbunatatirea aceasta pe seama faptului ca Omega 3 poate imbunatati capacitatea de concentrare, dar si pe cea de invatare. E nevoie insa de studii suplimentare pe aceasta tema, pentru a se identifica mecanismul prin care Omega 3 actioneaza asupra creierului copilului.

O analiza ce a inclus 15 studii facute in domeniu a aratat ca acizii grasi Omega 3 DHA (n.r. acid docosahexanoic) sunt esentiali pentru buna functionare a creierului. Studiile facute pe animale au aratat ca un nivel redus de DHA cauzeaza probleme comportamentale, dar si dificultati la invatare.

La copii, acizii grasi DHA sunt esentiali pentru vederea buna, dar si pentru dezvoltarea cognitiva. Analiza mai multor studii facute in domeniu a aratat ca DHA are un rol important in ceea ce priveste performantele scolarilor.

Prima faza de dezvoltare a creierului uman se desfasoara de la nastere, pana la implinirea varstei de 2 ani. Insa chiar si la 2 ani, anumite zone din creier raman dezvoltate incomplet, iar procesul de dezvoltare continua pe peioada copilariei si chiar a adolescentei.

La 6 luni, lobii frontali incep sa fie acoperiti de fibre nervoase cu mielina, proces ce continua pana in adolescenta. Pentru mielinizarea creierului, e nevoie de acizi grasi Omega 3 – DHA. Lobii frontali sunt responsabili pentru activitatile cognitive precum planificarea, rezolvarea problemelor si concentrarea atentiei. Asadar, un aport mare de Omega 3 in copilarie ar putea contribui la dezvoltarea acestor abilitati de natura cognitiva.

Mai mult decat atat, DHA este principalul tip de Omega 3 din materia cenusie a creierului, alcatuind pana la 15% din totalul de acizi grasi din cortexul frontal.

Asadar, acizii grasi Omega 3 pot contribui la dezvoltarea abilitatilor de invatare, de citire si de planificare ale copilului tau, asa ca marirea aportului acestora ar putea fi benefica pentru cel mic.

Si pentru ca pestele gras precum somonul, tonul, halibutul sau sardinele nu se numara printre preferatele copiilor, ai putea sa te orientezi catre un supliment alimentar pe baza de ulei de peste. In cazul in care copilul nu mananca doua portii de peste gras pe saptamana, e indicat sa ii suplimentezi aportul de Omega 3 prin ulei de peste.

Exista o serie de suplimente pe baza de ulei de peste special concepute pentru cei mici, care nu au gustul neplacut de ulei de peste si care sunt usor de administrat. In cazul copiilor foarte mici, capsulele de ulei de peste se pot sparge si se pot incorpora in hrana celui mic.

Se recomanda suplimentele cu ulei din peste de mare adancime, acesta nefiind contaminat cu mercur. Parintele trebuie sa citeasca cu atentie eticheta suplimentului alimentar oferit celui mic, pentru a se asigura ca este un produs de calitate.