Părinți de nota 10

De cât somn ai nevoie în funcţie de vârstă

Pentru o dezvoltare armonioasă, pentru a combate obosela pe timpul zilei, pentru a preveni apariţia problemelor de sănătate, cât şi pentru a nu avea probleme de memorie, este nevoie de anumite ore de somn. Iată de cât somn ai nevoie, în funcţie de vârstă!

De cât somn ai nevoie în funcţie de vârstă: bebeluşii

În primele 3 luni de viață, bebelușii petrec destul de mult timp dormind. În această perioadă, dorm între 11 și 18 ore pe zi, iar perioadele de somn durează de la câteva minute până la câteva ore. Copii născuți prematur vor avea o durată de somn mai mare.

Începând cu vârsta de 6 luni, durata somnului la copii este de 14-15 ore pe noapte. În ceea ce privește somnul de zi, acesta poate dura de la 30 de minute până la 2 ore.

Odată cu creșterea copilului, el va avea din ce în ce mai puține reprize de somn pe zi, de la 4 la una singură. Pentru un somn liniștit, copiii au nevoie de un mediu plăcut și de un program bine stabilit.

De cât somn ai nevoie în funcţie de vârstă: copiii între 1 şi 13 ani

Între 1 şi 2 ani somnul copiilor ar trebui să fie de aproximativ 12-14 ore pe zi. Ei ar trebui să meargă la culcare între orele 19.00 şi 21.00 și să se trezească între 6.00 şi 8.00.

Durata somnului copiilor între 3 și 5 ani este de aproximativ 11-13 ore pe noapte. După această vârstă, cei mici renunță la somnul de zi.

Ca și în cazul copiilor sub 3 ani, preșcolarii pot avea probleme de somn din cauza unor frici adesea legate de întuneric. Pentru un somn liniștit, este bine ca micuții să doarmă în fiecare noapte în aceeași cameră, bine aerisită și lipsită de televizor. Durata somnului de noapte nu trebuie să fie mai mică de 11 ore, pentru copiii cu vârsta între 5 şi 13 ani.

De cât somn ai nevoie în funcţie de vârstă: adolescenţii

Adolescenţii cu vârsta între 14 şi 17 ani au nevoie de 8-10 ore de somn pe noapte. Astfel, ei se vor trezi odihniţi a doua zi. Este important să doarmă departe de tentaţii, precum telefonul mobil şi tableta. Adulţii tineri trebuie să doarmă între 7 şi 9 ore pe noapte. Ar fi ideal să meargă la culcare în jurul orei 22.00, pentru a nu perturba ritmul circadian.

Adulţii cu vârsta între 26 şi 64 de ani trebuie să doarmă între 7 şi 9 ore, în timp ce vârstnicii au nevoie de mai puţin somn, şi anume 7-8 ore de odihnă. Unii funcţionează însă şi dacă dorm în jur de cinci ore pe noapte, susţin specialiştii de la Asociaţia Americană a Somnului.