Părinți de nota 10

Idei ingenioase de aranjare a mâncării în farfuria copilului

Deseori copiii refuză să mănânce și strâmbă din nas când e vorba de ora mesei, însă dacă oferiți copilului un platou cu alimente aranjate original și creativ, pofta de mâncare va apărea imediat.

Reușești cu greu să-ți convingi copilul să mănânce? Iată câteva trucuri care nu dau greș:

Pe cât posibil, ar fi bine ca toată familia să mănânce împreună.

Dă-i copilului aceeași mâncare pe care o consumă restul familiei – dar nu adăuga sare în farfuria lui.
Fă ca mesele să fie o experiență plăcută. Vorbește despre lucuri frumoase în timp ce mâncați.

Dă-i porții mici și laudă-l că a mâncat, chiar dacă nu termină tot din farfurie.

Dacă micuțul respinge mâncarea, nu îl forța. Ia-o din fața lui fără să-l cerți. Încearcă să rămâi calmă, chiar dacă e frustrant.

A schimba modul în care gătești un aliment s-ar putea să-l facă să nu îl mai refuze. De exemplu, unui copil se poate să nu-i placă sote-ul de morcovi, însă să îi mânânce cruzi sau într-o salată.

Vă propunem câteva idei gastronomice de amenajare a mai multor feluri de mâncare, care cu siguranță îl vor impresiona pe copil!

Dacă mănâncă încet, nu-l grăbi.

Nu-i da prea multe gustări între mese. Limitează-te, de exemplu, la o cană cu lapte, un fruct sau o felie de pâine cu puțină brânză.

Nu folosi mâncarea ca pe o recompensă. Copilul va ajunge la concluzia că dulciurile sunt bune și le primești atunci când ești cuminte, pe când legumele sunt o pedeapsă.

Nu te grăbi să-i dai ceva de ronțăit atunci când spune că-i este foame între mese. Copiii confundă adesea setea cu foamea. Încearcă să-i dai puțină apă și abia dupa aceea, dacă insistă, ceva de mâncare.

Dacă ai printre cunoștințe copii care mănâncă bine și sănătos, invită-i să ia masa cu al tău. Puterea exemplului va funcționa. La fel, micuțul ar putea mânca mai bine alături de un adult pe care îl admiră. Aceștia trebuie să arate că alimentele sănătoase sunt delicioase.

Nu te impacienta dacă azi preferă ceva, iar mâine nici nu mai vrea să audă de acel aliment. Este ceva normal pentru copii să-și schimbe gusturile de la o zi la alta. Dar, cu timpul, va fi mai puțin mofturos.

Dacă ai de-a face cu un copil care nu consumă suficiente fructe, legume sau alte alimente esențiale, ar fi bine ca, de comun acord cu medicul pediatru, să-i dai vitamine sau alte suplimente alimentare recomandate de acesta.