Părinți de nota 10

Cum recunosti daca copilul tau este inzestrat

Primele semne care anunta ca un copil are un talent sau dar special.

Oamenii de stiinta sunt convinsi ca fiecare copil are un talent special – sau dar (har) – care VA FI sau nu descoperit. Din pacate, uneori ramane nedescoperit. Tocmai de asta, un parinte care isi iubeste copilul trebuie sa se asigure ca ii ofera copilului sansa de a-si descoperi si afirma adevaratul talent – adevaratul dar cu care este inzestrat. Uneori, cel care isi da seama ca are de aface cu un copil talentat – este invatatoarea sau un profesor. Si totusi de ce nu observa parintii talentul copilului? Poate pentru ca nu stiu cat de important este sa ii descopere copilului adevaratul har. Si sa il sustina!

Parintii trebuie sa fie totusi primii care observa ce abilitati speciale are copilul lor – pentru a-l putea canaliza si incuraja mai departe. Dar cum putem sa descoperim primele semne ca avem un copil talentat – cu har?

Lista urmatoare este adaptata si compilata din diverse surse de educatie (suedeze si americane). Retineti ca un copil talentat nu are toate aceste insusiri – ci doar cateva din ele. Fiecare insusire de mai jos poate insa indica ca un copil are un dar …

Fiind intrebati, in cadrul unui studiu recent, ce aptitudini le sunt necesare copiilor in vederea pregatirii pentru scoala, parintii care au copii la gradinita au mentionat de obicei achizitii concrete, precum cunoasterea numerelor, a literelor, a culorilor si a formelor. Insa profesorii nu sunt de acord cu asta. De departe, sustin ei, sunt mult mai importante abilitatile sociale, precum cele de comunicare, capacitatea de interactiune cu altii si de a urma indicatiile primite.

Copiii care vin la scoala si au un nivel ridicat al acestor trei abilitati mai putin evidente au sanse mai bune de a-si insusi tainele scrisului si cititului, cand le sunt dezvaluite, dar si de a invata orice altceva. “Inteligenta este bazata pe adecvare emotionala”, spune expertul in dezvoltarea copiilor T. Berry Brazelton. “Conceptul inteligentei emotionale sta la baza tuturor acestor aspecte”.

Uneori, chiar nu este posibila stimularea dezvoltarii intelectuale a copiilor. Intrucat creierul copilului are propriile conexiuni neuronale, parintii pot sa stimuleze, sa zicem, inteligenta vizuala sau inteligenta muzicala prin imagini si muzica, dar nu este sigur ca stimularea fortifica in mod semnificativ creierul. “Ideea ca putem accelera semnificativ dezvoltarea unui copil este un mit”, spune Alan Woolf, pediatru la Children’s Hospital. “Copiii sunt oarecum preprogramati sa atinga anumite stadii”. Bruer exprima situatia mai precis: “Ideea ca se realizeaza mai multe sinapse prin stimularea copilului nu are baze stiintifice”.

Aptitudinile sau talentele stau in stare latenta pana cand incercarea unor activitati le scot la suprafata. Educatorii stiu sa le identifice interpretand indemanarile copiilor afisate in jocurile specifice varstei. Chiar si la varsta adulta ne mai descoperim inca talentele ascunse. Nu conteaza ca avem un singur talent sau mai multe, ca avem mai putine sau mai multe talente decat ceilalti, ca nu avem aceleasi talente .. orice ar fi, fiecare dintre noi este unic si valoros in felul sau.

Aduceti-va aminte de copilarie, exact de perioada când eraţi la scoala. Va mai amintiti de baiatul din ultima bancă, ce realiza schiţe detaliate ale navelor spaţiale? De fetiţa care îi lăsa pe toţi în urmă la orele de sport, sau stătea în prima banca la toate orele de muzică? Nu-l uitaţi nici pe clovnul clasei, cu mutriţa lui haioasă şi capacitatea unică de a spune poveşti hazlii. Cine l-ar putea uita pe colegul pasinat de filozofie, care părea tot timpul a fi undeva departe, pierdut în visuri, aflat, probabil, într-un proces continuu de autoanaliză, introspecţie şi de îmbunătăţire a personalităţii proprii.

Fiecare persoana are diferite tipuri de inteligenta. Si, copiii la fel. Gânditi-va la oamenii pe care îi cunoasteti sau la personalitatile, foarte talentate, pe care le admirati: genii muzicale, atleti uimitori, scriitori straluciti, actori dramatici, pictori neîntelesi!