Părinți de nota 10

Psihiatru: „Copilul nu are nevoie să îi fiți prieten, ci părinte!”

Un cunoscut psihiatru suedez, specializat în problemele psihice ale copiilor, atrage atenția că părinții permisivi dat naștere unei generații de monștri, punând în discuție stilul tot mai liber al adulților de a-și crește copii.

„Trăim în epoca copiilor desfrânați și needucați, iar părinții preferă să nu intervină în proces. Atunci când cineva încearcă să le îndeplinească funcția de părinte sau îi critică copiii pentru o conduită inadecvată sau necorespunzătoare mediului sau ocaziei, aceștia devin extrem de frustrați.

Anterior, societatea noastră a fost o societate a adulților. Au existat aceleași valori în ceea ce privește problemele de educație.

În cazul în care copilul a avut un comportament necuviincios, oricine putea să se apropie și să-i facă observație. O astfel de coerență nu mai există astăzi. Noi, adulții, nu suntem acum responsabili unul pentru celălalt, da-păi pentru copiii noștri”, spune psihiatrul.

În noua sa carte, „Copiii la putere”, psihiatrul suedez scrie despre educația liberală ca o metodă care renunță la constrângeri și pedepse și susține că vinovați sunt părinții care nu se comportă ca adulți responsabili. Acesta reclamă atitudinea părinților care încearcă să devină cei mai buni prieteni ai copilului.

„Copilul nu are nevoie să îi fiți prieten, ci părinte. Nu trebuie să coborâți la nivelul lui, să nu îl contraziceți, să îi faceți tot timpul pe plac, să nu mai aveți nici o putere de decizie. E total greșit.

Copilul are nevoie de limite, de opoziție, de disciplină și rigoare”, susține psihiatrul, care arată că tocmai această relație permisivă părinte-copil a dus la prăbușirea disciplinei în școli și a calității actului educațional.

Când copilul nu mai are teamă și respect pentru părinți, el nu mai are limite, busolă de orientare.