Obisnuiesti sa citesti povesti copiilor inainte de culcare? Daca da, afla ca procedezi foarte bine si ca aceasta activitate are o multime de beneficii pentru cel mic, dar si pentru relatia voastra. Daca nu ai acest obicei, iata de ce ar trebui sa il adopti.
Povestile spuse inainte de culcare, precum si in orice alt moment al zilei, contribuie la dezvoltarea creierului copilului, ii dezvolta acestuia imaginatia, il invata sa isi exprime emotiile si fortifica totodata legatura dintre parinte si copil. Acestea sunt doar cateva dintre efectele benefice pe care povestile le au asupra celor mici.
Specialistii recomanda parintilor sa citeasca sau sa spuna copiilor povesti inca de la nastere, chiar daca bebelusul pare sa nu inteleaga nimic din ce aude.
Iata cateva dintre beneficiile povestilor spuse copiilor:
Ajuta copilul sa se obisnuiasca cu sunetele, cuvintele si limbajul, fapt ce ii dezvolta pe termen lung capacitatea de a citi si de a invata
Stimuleaza imaginatia si creativitatea copilului
Copilul invata diferenta dintre bine si rau, dar si pe cea dintre real si imaginar
Copilul invata despre emotii si sentimente
Capacitatea de vorbire, de intelegere, dar si de ascultare a copilului este sporita
Ii cultiva copilului placerea de a citi, pe care o va avea si la maturitate
Intareste legatura dintre parinte si copil
Il ajuta pe copil sa se relaxeze si sa adoarma mai usor.
Povestile joaca un rol important in cresterea si dezvoltarea copilului. Personajele din povestile ascultate il vor ajuta pe cel mic sa devina un om mai bun. Totodata, copilul va invata sa isi exprime sentimentele.
Potrivit cercetarilor facute in domeniu, activitatea cerebrala a copiilor carora parintii le citesc povesti inainte de culcare este mai intensa decat in cazul copiilor care nu asculta povesti.
Un alt avantaj al povestilor spuse seara, la culcare, dar si in timpul plimbarilor cu masina ori in vacante, consta in faptul ca tin plictiseala la distanta fara insa ca cel mic sa foloseasca un gadget precum telefonul sau tableta. Povestile reduc timpul pe care copilul il petrece cu ochii lipiti de ecranul gadgeturilor.
Povestile spuse seara intaresc si legatura dintre parinte si copil. Acest obicei de a citi povesti inainte de culcare poate deveni o traditie in fiecare familie, intrucat are nenumarate beneficii. Mai mult decat atat, copilul poate fi atat de incantat de citirea povestilor incat va fi entuziasmat de ideea de a merge seara in dormitor, lucru pe care majoritatea copiilor il amana cat de mult se poate.
Povestile, folosite pe post de lectie pentru cei mici
Povestile pot fi alese de catre parinte astfel incat sa se lege de un eveniment din viata reala, cu scopul ca cel mic sa invete o lectie de care are nevoie. De exemplu, daca parintele a observat ca cel mic are obiceiul de a minti din cand in cand, va citi celui mic o poveste in care unul dintre personaje minte si este pedepsit pentru fapta aceasta. In acest mod, copilul va intelege ca e rau sa minti si ca mincinosii nu scapa niciodata nepedepsiti.
Nu trebuie neaparat sa citesti o poveste, ci poti inventa chiar tu una. Incepand cu formula “A fost odata ca niciodata” poti spune copilului orice poveste iti doresti. Pe masura ce acesta creste, il poti incuraja sa spuna si el povesti, astfel incat sa isi foloseasca imaginatia cat mai mult. Vocabularul sau si fluenta in vorbire vor fi imbunatatite in urma eforturilor celui mic de a spune povesti. Arata-ti incantarea si ajuta-l sa isi contureze povestea prin intrebari ajutatoare.
Povestile sunt foarte importante pentru dezvoltarea armonioasa a celui mic, de aceea e indicat ca parintii sa isi faca timp, macar pe rand, pentru citit.