Părinți de nota 10

Protejați-vă mama de aceste fraze! Ele îi rănesc inima..

Timpul este nemilos. Mai devreme sau mai târziu el îi răpește pe cei mai dragi, iar printre ei și pe cea mai scumpă și apropiată persoană — mama. Ea este unică, cea mai deosebită persoană, deoarece ne dă viață, ne crește și ne oferă atenție în detrimentul propriei sale vieți. Da, așa procedează toate mamele adevărate: investițiile lor în dezvoltarea și viețile noastre nu pot fi comparate cu nimic. Mama stă lângă patul nostru, când suntem bolnavi. Ea stă lângă geam, când nu venim seara acasă și nici nu o anunțăm. Ea este cea mai fericită, când află despre victoriile noastre!

Iar noi..rareori îi spunem cuvinte obișnuite de finețe, că o iubim, că ea este cea mai necesară și mai minunată persoană din lume. Gândiți-vă la acestea…

Se întâmplă diverse lucruri în viața noastră și uneori suntem extrem de brutali, când le aruncăm o frază grosolană, rănindu-o până la lacrimi. Cândva ea va pleca și cel mai mult vom regreta că nu am reușit să-i cerem scuze pentru asemenea cuvinte…

1. „NU AM TIMP.” – Mama te-a purtat 9 luni sub inimă, nu a dormit nopțile, când erai bebeluș, lucra în mai multe locuri, ca să plătească meditațiile tale de limbă engleză… Se trezea la răsăritul soarelui, iar noaptea pregătea ciorba și conserva borcane cu murături pentru iarnă, deși vroia să se culce . Sau pur și simplu să nu vorbească cu nimeni. Ea asculta întotdeauna povestirile tale, te consola, îți încălzea sufletul cu dragostea sa și… niciodată nu ți-a răspuns cu fraza: „Nu am timp”, când o rugai ceva.

2. „TE URĂSC!” – Iar ea te iubește — indiferent de situație, indiferent de cine ai devenit: antreprenor de succes, plecat cu lunile în delegații, un funcționar modest sau pur și simplu un ratat, care cere bani de la părinții săi pensionari.

3. „NU VOI MÂNCA ACEASTA!” – Atunci ridică-te și gătește de sine stătător! Ca să pregătească această cină modestă, mama a stat timp de câteva ore în fața aragazului. Nu-ți place? Încearcă! Poate o să-ți iasă mai bine!

4. „TU M-AI CRESCUT AȘA!” – Probabil mama a făcut unele greșeli în educația ta (te-a pedepsit prea aspru, nu ți-a oferit suficientă atenție), dar ea s-a străduit cu sinceritate să facă din tine un om cu litera mare „O”. Și dacă înțelegi că ai neajunsuri, nimeni nu te împiedică să te perfecționezi de sine stătător.

5. „NICIODATĂ NU L-AI IUBIT PE TATA!” – Dacă nu l-ar fi iubit, nu ai fi apărut pe lume…

6. „TATA A PROCEDAT CORECT, CÂND TE-A PĂRĂSIT.” – Acesta este cel mai groaznic lucru, pe care poți să-l spui unei femei. Cândva mama ta l-a cunoscut pe tatăl tău și s-a îndrăgostit foarte mult de el — într-atât de mult, încât și-a dorit un copil de la el. Astfel ai apărut pe lume. Ambii părinți au făcut greșeli. Când tata a părăsit-o pe mama, ea a suferit foarte mult, dar s-a străduit din răsputeri să nu arate acest lucru. Și plângea în pernă în timpul nopților. Și s-ar putea să plângă și până acum…

7. „ORICUM NU VEI ÎNȚELEGE.” – Și ce dacă? Mama încearcă întotdeauna să te înțeleagă, iar uneori chiar și să te îndreptățească.

8. „CITEȘTI PREA PUȚIN.” – „Dar știi câte anunțuri am citit, ca să găsesc acest apartament mic, în care trăiți confortabil de atâția ani? Dar câte cărți culinare am citit, ca să fie gustos?..”

9. „EȘTI NEEDUCATĂ. NICI UNIVERSITATEA NU AI ABSOLVIT-O. NU TE BĂGA!” – În schimb, mama a trecut școala vieții — într-atât de complexă, încât nici nu-ți imaginezi! Și, apropo, cu „mintea ei needucată” a găsit o modalitate de a câștiga bani pentru educația ta strălucită.

10. „IARTĂ-MĂ, NU VOI VENI DE ZIUA TA/REVELION/8 MARTIE…” – Orice mamă trece printr-o stare de șoc, când, în sfârșit, înțelege că copilul ei iubit s-a maturizat. În ultimii 20 ani (uneori chiar mai mult) toate gândurile ei erau doar despre tine. Cum să trăiască mai departe?..

Treptat mama învață iarăși să aibă grijă doar de sine, dar oricum așteaptă vizitele tale cu multă emoție și nerăbdare.

11. „NU AM SUNAT, PENTRU CĂ AM FOST FOARTE OCUPAT/Ă.” – Iar mama a fost bolnavă și s-a simțit singură. Abia a reușit să supraviețuiască până la următorul salariu/următoarea pensie și a împrumutat bani de la vecina Maria de 3 ori în acea lună…

12. „NU MI-AI OFERIT SUFICIENTĂ DRAGOSTE.” – Te-a iubit cum a putut… Poate nu într-atât de mult cum ți-ai dorit, dar, în schimb, cu toată inima…

13. „ARĂȚI FOARTE RĂU.” – Mama este, în primul rând, femeie. De aceea, criticările înfățișării ei sunt foarte dureroase. Și, pe lângă aceasta, probabil ea nu merge la saloanele de înfrumusețare, deoarece nu are suficienți bani!

14. „NU VOI VENI LA TINE ÎN CONCEDIU. VOI PLECA LA MARE.” – Păcat… Doar ea este deosebit de singură acum și ar vrea să se întoarcă măcar pentru 2 zile în perioada, în care odăile erau pline de râsete, toată familia stătea în jurul mesei, iar dulapul de haine… era pur și simplu pustiu!

15. „MI-AI STRICAT VIAȚA. NU-MI MAI EȘTI MAMĂ.” – Nu trebuie să-i spui mamei așa ceva. Este inadmisibil! Fără comentarii.

Aveți grijă de cei dragi!