Multi medici pediatri le recomanda mamicilor sa introduca alimentele solide in dieta bebelusului lor nu mai devreme de varsta de 6 luni. Un studiu publicat in 2013 in jurnalul Pediatrics* arata ca multe mamici fac aceasta tranzitie la alimentele solide mult prea devreme – avand in vedere varsta bebelusilor – fara sa cunoasca riscurile.
De ce ar trebui mamicile sa astepte pana cand cel mic implineste cel putin 6 luni?
Exista numeroase motive pentru care medicii pediatri spun ca mamele ar trebui sa astepte pana cand bebelusul trece de 6 luni, pentru a incepe sa-i introduca in alimentatie cateva alimente solide (diversificarea):
– Alimentele solide nu sunt la fel de nutritive precum laptele matern sau formulele speciale de lapte. Alimentele solide pot fi, uneori, mai bogate in calorii si pot avea o valoare nutritionala mai scazuta, ceea ce poate duce la obezitate.
– Alimentele solide sunt mai greu de inghitit. Este posibil ca bebelusul sa nu fie suficient de dezvoltat pentru a inghiti alimentele solide in mod corespunzator, inainte de varsta de 6 luni.
– Alimentele solide ar putea creste riscul unor probleme de sanatate. Daca sunt date la o varsta mult prea frageda (exista si mamici care incep diversificarea incepand de la 4 luni), pot cauza alergii si eczema, iar cercetatorii de peste hotare spun ca ar putea fi o asociere intre aceasta diversificare timpurie si afectiuni cronice precum diabetul si boala celiaca.
Academia Americana de Pediatrie recomanda ca alimentele sa fie introduse in dieta bebelusilor la varsta de 6 luni, cu aproximatie. Fiecare copil este diferit, asa ca expertii spun ca este important sa stii cand cel mic este pregatit pentru a primi alte alimente (solide/piureuri) – si nu ne referim aici la laptele matern sau la laptele formula.
Pana la 6 luni, specialistii din domeniu recomanda ca hranirea bebelusului sa se faca exclusiv la san. Insa daca mama nu are suficient lapte, micutul poate fi hranit cu o formula speciala de lapte, recomandata de medicul pediatru. Dupa primele 3 luni de viata, pana spre aproape de 6 luni, bebelusul trebuie hranit la cerere (alaptat), de aproape 6-7 ori in 24 de ore (daca are intre 4-5 luni) sau de aproape 5-6 ori in 24 de ore (daca are intre 6-7 luni).
Laptele matern este cel mai bun aliment pentru bebelusul tau, in primul lui an de viata. Daca nu alaptezi, ii poti da micutului tau o formula imbogatita de lapte, mai ales daca aceasta a fost recomandarea medicului pediatru. Nu este recomandat sa ii dai (inca) apa sau alte tipuri de lapte.
Este important sa astepti ca cel mic sa aiba varsta potrivita
Expertii in sanatate si in alaptare sunt de acord ca cel mai bine este sa astepti pana cand bebelusul tau are aproape 6 luni sau chiar a implinit aceasta varsta, inainte de a-i oferi orice fel de alimente, pe langa laptele matern.
Exista foarte multe cercetari pe aceasta tema, iar majoritatea organizatiilor internationale din domeniul sanatatii si-au actualizat recomandarile, in sensul ca indeamna mamicile sa inceapa diversificarea dupa ce bebelusul implineste 6 luni. De exemplu, UNICEF, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), Academia Americana de Pediatrie si alte organizatii recomanda ca toti bebelusii sa fie alaptati exclusiv la san (fara cereale pentru bebelusi, fara sucuri si fara alte alimente solide ori piureuri) in primele 6 luni de viata (nu doar in primele 4-5 luni de viata).
Expertii recomanda ca alimentele solide sa fie date cat mai tarziu, dupa 6 luni, iar argumentele lor sunt importante:
– Bebelusul va avea o protectie sporita impotriva bolilor, daca este hranit exclusiv la san 6 luni, in comparatie cu perioadele mai mici de timp.
– Sistemul digestiv al bebelusului va avea timp sa se dezvolte – daca alimentele solide sunt introduse in dieta inainte ca sistemul digestiv al celui mic sa fie pregatit pentru ele, este foarte posibil ca acestea sa nu fie digerate corespunzator si sa apara reactii neplacute (constipatie, gaze intestinale, stomac deranjat, etc.)
– Bebelusul va fi pregatit din punctul de vedere al dezvoltarii sa manance alimente care nu sunt lichide – Studiile au indicat ca majoritatea sugarilor care s-au nascut la termen nu sunt pregatiti pentru tranzitia la alimentele solide (pe langa cele lichide) pana cand nu ajung la varsta de 6-8 luni.
– Bebelusul va avea un risc mai scazut de obezitate, pe viitor – introducerea alimentelor solide in cazul bebelusilor de varste mici este asociata cu cresterea grasimii corporale si cu cresterea in greutate cand acestia sunt la varsta adolescentei ori la varsta adulta.