Medicii pediatri prescriu frecvent vitamina D la sugari, cel putin in primele sase luni de viata. Unii o recomanda pana in primul an. De ce? Vitamina D se obtine din expunerea la soare, dar nou-nascutii trebuie protejati de soare deoarece pielea lor este foarte delicata si ar putea suferi arsuri.
Vitamina D se gaseste, de asemenea, in mod natural in oua si peste, dar si in lapte, cereale, iaurt, suc de portocale si margarina. Cu toate acestea, copiii nu ar trebui sa fie hraniti cu aceste alimemte pana la varsta de sase luni.
De cat de multa vitamina D are nevoie un bebelus
Doza recomandată este, de obicei, 400 UI pe zi, aceasta fiind doza sigura. Se administreaza sub forma de picaturi, in orice moment al zilei.
Beneficiile vitaminei D
Despre vitamina D se stia ca este importanta pentru fixarea calciului in oase si pentru cresterea acestora. In ultimii ani, cercetarile au relevat ca este necesara la toate nivelurile pentru ca organismul sa functioneze corect. Fiecare tesut din corp are receptori ca sa o absoarba, inclusiv creierul, inima, muschii si sistemul imunitar.
Studiile indica importanta vitaminei D si in sanatatea mintala, deoarece activeaza eliberarea neurotransmitatorilor, cum ar fi dopamina si serotonina, care afecteaza functia si dezvoltarea creierului. De fapt, in sezonul de iarna, fiind mai putin soare si, prin urmare, mai putina absorbtie a vitaminei D, depresia sezoniera este activata, ceea ce evidentiaza o relatie clara intre depresie si lipsa acestei vitamine.
Alte studii recente au constatat ca deficitul de vitamina D este comun printre copiii bolnavi si este, de asemenea, asociat cu cat de severa este boala si cat timp stau ei in spital. Desi oamenii de stiinta sugereaza ca sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceasta relatie. Dar cred ca ar putea fi benefice doze mai mari de vitamina D.