Părinți de nota 10

Cele mai importante lucruri pe care ar trebui să le înveţe un copil de la părinţi înainte de a împlini 10 ani

Orice părinte îşi asumă responsabilitatea oferirii unei bune educaţii copilului său. Din prea multă dragoste sau dorinţa de a-l proteja, mulţi omit să le spună celor mici lucruri care îi vor ajuta să aibă o dezvoltare emoţională armonioasă.

Orice părinte ştie că odată adus pe lume un copil, trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru viitorul acestuia. Ţoţi îşi doresc copii buni, cinstiţi şi curajoşi. Cu toate acestea, calităţile nu apar de nicăieri. O bună educaţie şi exemplul personal sunt cheia succesului.

Specialiştii explică cele mai importante 10 lucruri pe care orice părinte ar trebui să i le spună copilului înainte de a împlini 10 ani.

Trebuie să respecţi atât fetele, cât şi băieţii

Respectul faţă de ceilalţi este o trăsătură importantă pe care copilul trebuie să o dobândească, inclusiv respectarea altor copii de aceeaşi vârstă.
Nu trebuie să-ţi fie teamă să faci greşeli

Învăţarea din greşelile celorlalţi este un talent rar. Este important să înveţe din propriile eşecuri. Copilul nu trebuie să se teamă să piardă sau să facă o greşeală.

Cunoştinţele sunt mai importante decât notele

Uneori părinţii devin foarte supăraţi de notele pe care le obţin copii şi care nu corespund aşteptărilor lor. Cu toate acestea, o notă bună nu indică întotdeauna cunoştinţele acestuia. Ar trebui să-ţi înveţi copilul că mai importante decât notele sunt cunoştinţele dobândite.

Părinţii nu sunt duşmanii tăi, le poţi cere ajutorul

A deveni prietenul copilului tău nu este un lucru uşor. Nu fi prea aspru, arătă-i că poate avea încredere în tine încercând să evitaţi cearta la cea mai mică greşeală.

Respectul şi exprimarea punctului de vedere

Unii părinţi arată mai mult respect faţă de profesori sau alţi oameni decât pentru un copil. Acest lucru poate contribui la nesiguranţa micuţului. Explicaţi-i copilului că respectul este important şi învăţaţi-l abilitatea de a-şi exprima punctul de vedere.

Nu face ceva ce nu îţi place doar pentru a fi apreciat de cei din jur

Copiii cred că popularitatea în rândul prietenilor este foarte importantă şi fac tot ce le stă în putinţă pentru a o obţine. Foloseşte-ţi exemplul personal pentru a arăta copilului că este mai important să fii cinstit şi respectabil decât să primeşti aprecierea celor din jur făcând lucruri care nu ţi se potrivesc.

Dacă nu înţelegi, pune întrebări

Întrebările sunt absolut normale. Este mai bine să adresaţi o întrebare decât să vă prefaceţi că înţelegeţi totul. Copilăria este cel mai bun moment pentru a învăţa acest lucru.

Anunţă profesorul dacă nu te simţi bine

Un copil nu trebuie să se teamă să vorbească despre problemele de sănătate. Sănătatea este mai importantă decât notele sau furia unui profesor. Asiguraţi-vă că cel mic ştie acest lucru.

Respectă mediul

Respectul faţă de natură trebuie să înceapă acasă. Începeţi cu voi înşivă şi apoi cultivaţi această calitate în copilul dumneavoastră.

Învaţă să spui NU

Învăţaţi-vă copilul să spună „nu“ adulţilor, profesorilor şi chiar dumneavoastră. Nu uita că vrei să cultivi o personalitate puternică, nu o persoană care să respecte orice comandă. Abilitatea de a spune „nu“ îl va ajuta foarte mult în viaţa de adult.