Mulți părinți vor să-și ajute copiii, dar nu știu cum și se tem să nu înrăutățească lucrurile dacă intervin. Este perfect normal ca părinții să vrea să-și protejeze copiii, dar există anumite situații când trebuie să-i lase să se descurce singuri și doar să-i sprijine în diversele încercări de care se lovesc.
Aceste 7 reguli ajută copii să devină adulți fericiți și cu încredere în sine.
1. Copiii trebuie să învețe să spună „NU”
Să presupunem că un coleg de clasă îi propune unui copil să-l lase să copieze la o lucrare. Dacă acesta acceptă, profesorul va primi 2 lucrări identice și va scădea nota ambilor elevi.
Explică-i copilului tău că se depreciază dacă își lasă colegii să copieze, pentru că el a stat mult timp să învețe pe când ceilalți sunt doar trișori de moment ce profită de pe urma lui. Pentru a-ți învăța copilul să spună „NU” sugerează-i să răspundă provocării de a copia cu ceva de genul „Încă nu am terminat.
Lasă-mă în pace.” O frază atât de rațională îi va permite să-și manifeste încrederea în sine și să nu fie manipulat.
2. Părinții trebuie să-și învețe copiii să revină din situații dificile
Dacă ești părinte și afli că cineva își bate mereu joc de copilul tău la școală vei vrea cumva să îți faci copilul să meargă în continuare la școală și să nu sufere de abuzuri emoționale.
În astfel de situații, părinții n-ar trebui să intervină direct ca să nu înrăutățească lucrurile.
Explică-i celui mic că cel care-și bate joc de el are de fapt o problemă și vrea să arate mai șmecher decât este prin înjosirea celor din jur. Din aceste vorbe, copilul ar trebui să înțeleagă faptul că nu trebuie să se supere din cauza unor cuvinte și dacă se uită direct în ochii celui cu probleme și râde arată că nu-i pasă ce se întâmplă și colegii de clasă își vor pierde interesul.
3. Notele nu sunt cel mai important lucru
Situația ipotetică spune că de fiecare dată când copilul ia o notă proastă începe să plângă și nu reușește să treacă peste pentru a învăța data viitoare mai bine, el se teme să spună părinților despre note ca să nu fie pedepsit și să nu-i dezamăgească.
Mulți părinți se tem la modul inconștient de notele proaste, dar deși cunoștințele acumulate sunt importante, copiilor n-ar trebui să le fie frică să dezvăluie adevărul.
Drept urmare, părinții n-ar trebui să țipe la el pentru o notă sub medie ci să-i arate că-l iubesc în continuare, totuși fără a-l răsfăța inutil sau a-l recompensa pentru ceva ce nu merită. Poți să-i spui doar „Ai luat o notă mică? Nu fii supărat. Dacă înveți, data viitoare va fi mai bine.”, iar copilului nu-i va fi frică de dificultăți pe viitor.
4. Apărarea și ajutorul dat celor slabi este important
Dacă copilul tău îți spune că anumiți colegi de clasă își bat joc de un alt copil, înseamnă că realizează că este ceva nepotrivit la mijloc, dar nu știe cum să remedieze situația, deoarece este și el speriat.
Multor copii le este frică să-i apere pe cei mai slabi din cauza faptului că nu vor să devină la rândul lor victime. Adulții au aceleași temeri când văd oameni din păturile sociale inferioare aflați în dificultate și închid ochii.
Tocmai de aceea trebuie să-i explici copilului tău că este foarte important să fie empatic și să-i ajute pe cei care au nevoie de ajutor. Cere-i celui mic să te ajute prin casă și să fie responsabil de anumite lucruri, cum ar fi fratele mai mic, un animal de companie sau înlocuirea pungii de gunoi, astfel îl vei învăța ce înseamnă responsabilitatea.
5. Iubește ceea ce faci
Rutina constantă de la școală, antrenament, meditații și teme îl obosește pe copilul tău și ajunge ca tot ceea ce vrea să fie relaxare și timp liber de petrecut cu prietenii.
Părinții vor ca cei mici să fie fericiți și să obțină multe în viață și în această încercare le aglomerează programul cu cât mai multe activități posibile, dar o astfel de abordare nu le arată copiilor că pot fi fericiți. Lasă-l pe cel mic să petreacă măcar o oră pe zi așa cum își dorește, să se joace pe calculator, să joace fotbal în curtea școlii sau să picteze.
6. Exercițiul fizic face parte din viață
Dacă un copil este prea timid și încearcă mai mult să stea acasă decât să-și facă prieteni soluția ar fi să-l dai la un sport de echipă. Un grup de copii cu aceleași interese vor fi o influență bună pentru al tău și, în plus, sportul contribuie la o dezvoltare armonioasă și la creșterea încrederii în sine.
Părinții ar trebui să țină cont de dorințele copiilor și să-i lase să aleagă între activitățile care le fac plăcere cu adevărat. Dacă băiatului îi place să danseze, lasă-l să danseze, nu-l obliga să se ducă la baschet, pentru că altfel va asocia sportul cu ceva neplăcut.
7. Iubește-te așa cum ești
Mai devreme sau mai târziu, toți copiii încep să se compare cu cei din jur, iar acest lucru poate deveni o problemă pe viitor. Toți copiii, vor să fie talentați și frumoși precum idolii lor.
Nu uita să-i zici copilului tău că este frumos și îl iubești așa cum e, iar dacă are vreun idol, arată-i poze cu acesta de când era mic, poze neprelucrate. Asmenea exemple îi demonstrează că frumusețea nu înseamnă neapărat perfecțiune și fiecare persoană este unică.