“Ai greşit!” “Eşti pedepsit!” Aţi auzit vreodată aceste cuvinte? Dacă sunt adresate unui copil, reacţia pe termen lung este una singură.
Copilul îşi va ascunde greşelile şi va ajunge să mintă, să spunem, profesionist. Este doar o reacţie de apărare la una dintre cele mai frecvente greşeli în educaţia celor mici.
Orice faceţi în calitate de părinţi are ecou în dezvoltarea psihică a copilului. Aşadar, grija excesivă sau lipsa acesteia, certurile din familie, exigenţa maximă sau lipsa oricărei autorităţi, diferenţele făcute între copii îşi vor pune amprenta, din nefericire, toată viaţa pe un om care se întâmplă să fie cea mai valoroasă persoană pentru voi.
Şi dacă e aşa, încercaţi să nu faceţi greşeli din neştiinţă. Sunt câteva extrem de frecvente făcute atât de părinţi, cât şi de bunici şi care, repetate, duc la modificări negative în personalitatea micuţilor. Le comentăm pe rând!
1.Lipsa de înțelegere.
La 13 ani m-am îndrăgostit de un tip îngâmfat și sarcastic. Așa spuneau alții. Pentru mine însă acesta era partenerul perfect. Cu toate acestea, idealul meu nu-mi acorda o iotă de atenție. Veneam acasă și izbucneam în lacrimi, iar mama încerca din răsputeri să mă liniștească și îmi vorbea tot felul de aiureli: „Nu lua situația în serios! Peste un an vei uita totul, garantat!” Iar eu chiar nu vroiam deloc să-mi treacă această stare de îndrăgostire.
Apoi am contemplat aceeași scenă într-un film renumit:
– Mama, eu o iubesc pe Ecaterina!
– Nu fi ridicol! Vei întâlni în viața ta o mie de fete asemenea Ecaterinei tale!
– Și de ce oare voi, părinții, decideți totul pentru noi?
2.Lipsa de susținere.
Încurajați-vă mereu copilul cu cuvintele: „Tu poți”, „Bravo”, „Te vei descurca, eu cred în tine!”.
3.Mereu comparat cu alții.
„Uite cât e de ordonată Anișoara. De ce nu poți și tu fi așa..”Pronunțând o astfel de expresie, părinții nu conștientizează că astfel copilul lor nu va putea simți altceva decât ura față de Anișoara.
4.Batjocura.
Nu râdeți de acțiunile copilului vostru. El încearcă așa cum ați făcut-o și voi doi cândva.
5.Înjosire prin vorbe și fapte.
6.Provocare la scandal și pierderea cumpătului în clipe de furie.
7.Neglijarea intenționată.
Un om de știință din Japonia a efectuat următorul experiment cu ajutorul plantelor. Acesta a plantat 3 semințe identice în 3 borcane diferite. În fiecare dimineață, trecând pe lângă primul borcan, savantul se saluta prietenos cu planta și îi spunea cuvinte de laudă. Trecând pe lângă al doilea borcan, acesta striga la plantă și îi adresa cuvinte jignitore, iar pe a treia plantă japonezul pur și simplu o ignora. Rezultatul a fost următor: prima plantă s-a înălțat grațios având o tulpină și frunze suculente ce-și schimba culoarea sub razele solare ca cameleonul, a doua plantă s-a uscat, iar a treia – a putrezit. Copiii sunt asemenea acestor plante: ceea ce semeni, aia vei culege.
Acum îndreaptă-ți privirea spre copilul tău și uite cum îți zâmbește doar pentru faptul că exiști în viața lui, fiindcă te iubește pentru că ești mama/tata lui.