Părinți de nota 10

6 lucruri pe care le fac parintii cu copii independenti

Ca părinți, noi ne simțim foarte bine atunci când copiii noștri au nevoie de noi și ne cer ajutorul în fel și fel de activități ale lor de zi cu zi.

Avem totuși datoria să ne reamintim mai tot timpul că scopul nostru ca părinți este să îi învățăm să fie independenți. Și nicidecum dependenți de noi. Cu toate că, acele momente când au nevoie de noi, ne satisfac nevoia de a fi părinte.

Aceasta este o muncă care nu se întâmplă peste noapte. Ci necesită timp dedicat și totul se întâmplă acolo, în magia micilor sarcini.

Începând de la legatul șireturilor; strânsul farfuriei după ce mănâncă; responsabilitatea de a se spăla pe dinți și lista poate continua. Cert este că orice decizie mică pe care o iau ei, indiferent dacă este una reușită sau mai puțin reușită, le construiește personalitatea; de care, cu siguranță, vei putea să te bucuri mai târziu împreună cu ea/el.

Apoi e trăirea pe care ne-o oferă atunci când el/ea ia o decizie și îi reușește din plin. Ce bucurie imensă ne cuprinde atât pe noi, cât și pe ei. Suntem bucuroși că au reușit ei singuri!

Cu siguranță, îți dorești un copil liber, independent și care știe ce își dorește. Și, pe deasupra, va ști și cum să obțină acel ceva de care are nevoie în viață. Pentru că independența se obține dacă îți dezvolți și încrederea în propria persoană, o calitate care ne transformă în învingători.

1. Să încurajăm efortul
Este important să încurajăm încercarea și faptul că se vrea, nicidecum rezultatul. De fapt, rezultatul devine neimportant pentru că este indicat să pierzi de câte ori e nevoie pentru a reuși atunci când ai mai mare nevoie de reușită.

Foarte mulți nu facem diferența între a încuraja efortul și încercarea propriu-zisă și obiectivul pentru care se depune acel efort.

Este gândirea cantitativă versus gândirea calitativă și este foarte simplu de aplicat, doar schimbăm concentrarea de pe obiectivul final pe muncă depusă pentru a fi obținut acel succes.

2. Participarea copilului la activitățile familiei
În funcție de vârsta lui/ei încurajează-l și chiar cere-i, dacă vrea desigur, să ajute de câte ori ai ocazia și laudă-i contribuția indiferent de aportul adus.

Cert este că avem în noi o dorință de a fi acceptați de comunitate și, în mod special, de familie și, în concluzie, cu siguranță, și copilul tău va fi fericit să te ajute pe tine sau își aducă contribuția în activitățile familiei.

3. Încurajarea rezolvării problemelor de către copil
Primul instinct al nostru ca părinți este să rezolvăm noi problema și să ajutăm, astfel să dăm un sens “meseriei” de părinte.

Cel mai simplu este atunci când apare problema să va înfrânați dorința de a o rezolva și de a aștepta ca al vostru copil să încerce rezolvarea problemei.

Oferiți copilului oportunitatea de a găsi soluții și folosiți-vă de întrebarea “cum”.

De exemplu:

”Cum reușim să facem toate pregătirile mâine dimineață când mergem la școală?
Cum va reuși să se înțeleagă cu colegul cel supărat din clasa lui?
Cum va reuși să își facă temele de unul singur?
Cum va învăța să se lege la șireturi?”
Cert este că dacă îi facem pe copii să gândească singuri le vom dezvolta capacitatea de a găsi soluții tot timpul.

4. Învățați ceva nou în fiecare săptămână
Pregătește ceva nou de învățat în fiecare săptămână. Fie că e vorba de un sport nou, mersul pe bicicletă, despre o țară de pe glob sau circuitul apei în natură. Indiferent ce va învață nou, obiceiul de a practica învățarea continuă este cel mai important în situația dată.

Deseori, după ce termină o școală istovitoare cu foarte multe materiale nefolositoare, copilul nu mai vrea să audă de învățat și astfel întrerupe acest ciclu de învățare continuă. În schimb, dacă în sânul familiei acest lucru se întâmplă mai tot timpul, el va practica învățarea continuă tot timpul, indiferent dacă va fi la școală sau acasă.

Obiceiul de a învăța ceva nou mai tot timpul este important.

5. Oferă-i opțiunea de a alege
În fiecare zi sunt mici alegeri de făcut, fie că e vorba de hainele pe care să le îmbrace, pantofii, tricoul, sandvișul, fructele sau unde să vă distrați. Alegând el/ea tot timpul o să își asume fiecare alegere pe care o face și în felul acesta este mai responsabil(ă) cu alegerea făcută.

Mai mult decât atât, își va și apăra acea alegere în fața oricui îl/o va judeca pentru ea. Cu alte cuvinte, se generează o reacție în lanț care îl/o va face să își asume toate alegerile. Și îl va învăța că independența este un proces natural asumat.

6. Rutina zilnică
Construiți acele obiceiuri în familie care îl/o va ajuta să încerce lucruri noi în interiorul zonei de confort, acasă în familie.

De exemplu, să programați în fiecare zi de vineri seara 30 de minute în care să realizați diferite experimente științifice; sau obiceiul de a vă relata unii altora în familie evenimentele pozitive de peste zi.

Un alt exemplu este rutina prânzului din ziua de duminică. Sau tatăl și fiul/fiica să meargă la piață cu bicicleta și să cumpere legume proaspete pentru salată; sau să tundă împreună gazonul din fața casei.

Exemple pot fi nenumărate. Doar puțină creativitate și inițiativă îl/o va face să își construiască independența și încrederea de care are atât de multă nevoie în viață.

Eu am scris o carte care ne ajută să formăm cinci calități esențiale copiilor și pe care o găsești mai jos dacă ai nevoie.

Să îi înveți să fie independenți face parte din slujba de părinte super, ceea ce sunt convins că ești.

Așa că, dragă părinte, îți urez spor la a educa un învingător sau o învingătoare sau învingători.